Mit csinál egy protokoll tanácsadó?

A viselkedéskultúra vagy protokoll szaktanácsadó igen leegyszerűsítve a jómodor iránti szeretetét adja át az iskolai tantermekben ülőktől kezdve egészen az üzleti vállalati világban tevékenykedők számára.

A protokoll szaktanácsadó megtanítja az embereknek azokat a viselkedésbeli készségeket és ismereteket, amelyekre szükségük lehet egyrészt az üzleti, vállalati, hivatali életben, valamint az élet egyéb területein. Az ismeretek elsajátítása után tudni fogják, mikor, milyen helyzetben, hogyan kell viselkedni, mit illik, mit nem illik tenni vagy mondani.

Az élet számos területén szükség van szaktudására. Melyek ezek a területek?

Üzleti protokoll (vagy vállalati illemtan)

Egy üzleti protokoll szaktanácsadó megtanítja az embereket arra, hogyan viselkedjenek üzleti környezetben. Az üzleti illemtan számos területet lefed, például a találkozókat, a levelezés szabályait, üzleti telefonálás illemtanát, bemutatkozásokat, kézfogásokat, névjegykártyahasználatot, és vállalati ajándékozást. Emellett az üzleti protokoll szaktanácsadó megtervezhet egy teljes programot a vállalati imázs kialakításához is.

Étkezés illemtana

Mivel illik fogyasztani a salátát, és miért van ennyi evőeszköz a tányér körül? Melyik poharat tették ki vízfogyasztásra, és melyikből illik a bort inni? Csak néhány olyan kérdés, amelyek megválaszolásában segít a protokoll szaktanácsadó. Ezen ismeretek elsajátításával minden üzleti vacsorán jó benyomást kelthetünk.

protokoll szaktanácsadó képzési idő

Nemzetközi protokoll

Az illemtannak ezen területe a külföldi országokból érkezőkkel való kapcsolattartásra fókuszál vagy abban ad tanácsot, hogy mi hogyan viselkedjünk, ha külföldre utazunk. Kiterjedhet a megszólítás módjára és formáira, a megfelelő öltözékre, bemutatkozásra, ajándékozásra, étkezési szokásokra, valamint az üzleti tevékenység vagy más kultúrából származó emberekkel való kapcsolattartás egyéb aspektusaira.

Társasági etikett

Társasági illemtanra szakosodott illemtanácsadóként tanácsot adhat az érdeklődőknek, hogyan viselkedjenek társadalmi összejöveteleken, például vacsorákon és partikon. A témák között szerepelhet, hogy hogyan lehet valaki jó házigazda, milyen szabályai vannak a társalgásnak, hogyan legyünk udvarias vendég vagy profi vendéglátók, illetve hogyan tervezzünk és készítsünk meghívókat. Tanácsot adhat az éttermi vagy esküvői illemtanról is, többek között: ki, mit és hogyan fizet, hogyan üljünk le egy asztalhoz vagy éppen hogyan ültessük vendégeinket.  Mit ajándékozzunk, és hogyan nyilvánítsunk megfelelő módon köszönetet.

Kommunikációs illemtan

Az illemtan ezen területe kiterjed az üzleti és társadalmi környezetben folytatott kommunikációra. A protokoll szaktanácsadó segítségünkre lehet a megfelelő verbális és nonverbális kommunikáció alkalmazási technikáira, a telefonálás illemtanára. Hogyan kommunikáljunk, adjunk elő bizonyos közegben és hogyan legyünk hitelesek.

Illemtan fiataloknak

Az etikett tanácsadó megoszthatja a gyermekekkel is a jó modor iránti szeretetét. Tantárgyának és tanítási stílusának a gyermekek életkorához kell igazodnia, amely az óvodásoktól a középiskolásokig, de akár felsőoktatásban tanulókra is terjedhet. A témák között szerepelhetnek a mindennapjainkban előforduló helyzetek megfelelő kezelése, moziba járás, barátkozás, a felnőttek megszólítása, étkezési szokások, a telefonos beszélgetés, társasági megnyilvánulások, viselkedési formák elsajátítása a saját szociális közegben.

szakirányú továbbképzési

Milyen teendői vannak tehát a protokoll szaktanácsadónak?

1.) Figyeli az aktuális hazai és nemzetközi viselkedéskultúrával kapcsolatos trendeket, szokásokat mind a hétköznapi, mind az üzleti hivatali élet területén.
2.) Oktatja a hazai kis, közép és nagyvállalatok közép és felsővezetőt, alkalmazottait a helyes üzleti viselkedésre, kommunikációra.
3.) Állami, önkormányzati intézményekben segíti a dolgozók egymás közötti kommunikációját, viselkedését illetve az ügyfelek irányában történő európai szintű viselkedés előmozdítását.
4.) Tanácsadói feladatokat lát el a hazai médiumok megkeresésekor, interjúkat ad újságoknak, rádióknak és a televíziónak az aktuális viselkedéskultúrát, illemet, etikettet és protokollt érintő aktuális kérdésekben.
5.) Pro bono munkát végez iskolákban a helyes viselkedés oktatásával kapcsolatban.
6.) Közép és felsőoktatási intézményekben, egyetemekben a protokollal, viselkedéskultúrával, vállalati, üzleti protokollal kapcsolatos tantárgyakat tanítja.
7.) Social mediában a fenti témákban blogot ír.

Milyen készségekkel rendelkezik egy protokoll szaktanácsadó?

Az e munkaterületre való belépéshez szükséges elsődleges képességek magukban foglalják többek között a jó modor, az illemtan ismeretét, és magas szintű kommunikációs készségeket. Ezeket a kompetenciákat szakirányú továbbképzési szak-on is elsajátíthatják.

Jó modor

Valószínűleg az illemtanácsadó legfontosabb képessége a kifogástalan modor, a jól neveltség, hiszen szakemberként nagyító alatt éli mindennapjait. A beszéd módjával, a kommunikációjával, a viselkedésével példát kell mutatnia. Egy társasági közegben külön figyelemmel kell lenni arra, hogy a bemutatkozás módjával, társalgásával vagy akár az étkezésével, öltözködésével szintén példával járjon elől.  Mivel a jó modor szintén döntés kérdése, ezért fontos, hogy ez ne csak tágabb társadalmi közegben történt viselkedésre irányuljon, hanem akár a szűkebb, családi közegben is általános legyen.

Kutatás, felfedezés vágya

Elvárható, hogy a protokoll szaktanácsadó ismerje a válaszokat a leggyakoribb és alapvető illemtannal kapcsolatos kérdésekre. Mivel a viselkedéskultúra, illem, etikett és protokoll bizonyos területei fejlődnek és alakulhatnak, ezért fontos, hogy naprakész információkkal rendelkezzen, kifejezetten nemzetközi területen.
Nem árt, ha figyelemmel kíséri a hazai és nemzetközi szereplők viselkedését, melyből folyamatos következtetéseket von le, azokat a tanításhoz felhasználja.
Jelenleg is folyamatosan jelennek meg a témában szakirodalmak, melyek meglétéről érdemes tudni.

Remek beszédkészség

Egy tanácsadó elengedhetetlen képessége a magas szintű kommunikációs képesség.  Minden egyes ügyféllel szükséges megtalálni a megfelelő kommunikációs módot. Mivel az oktatások egyéni és csoportos formában is történhetnek, ezért a kommunikációs stílus megválasztásának módja a siker egyik záloga.
A képzéseket megelőző tárgyalások alkalmával is tudnia kell alkalmazni az ismereteit a különféle tárgyalási alkalmakkor. E különféle helyzetekben való helytálláshoz elengedhetetlen, hogy a megfelelő személlyel a legillendőbb módon beszéljen.

ISMERED AZ ALAPVETŐ ÜZLETI PROTOKOLL SZABÁLYOKAT?

Töltsd ki ingyenes tesztünket, hogy kiderüljön, mennyira vagy illemtudó valójában.

Ha nem megfelelően viselkedsz bizonyos helyzetekben, emberileg is és szakmailag is rossz megítélést kaphatsz. Ezt a tesztet azért készítettük el, mert szeretnénk képet kapni arról, milyen a hazai helyzet, emellett gondoltuk, te is szívesen teszed próbára tudásodat az illemet érintő kérdésekben. Az étkezés szabályai, ki köszön kinek, kit mutatunk be kinek, és így tovább, ezek a szabályok talán teljesen maguktól értetődnek tűnnek, de hidd el, mégsem feltétlenül azok. Te mennyire vagy illemtudó?