Az üzleti élet ajándékozásának buktatói

Az üzleti élet ajándékozásának buktatói

Nagyon fontos, hogy ismerjük, mire figyeljünk az üzleti életben és a diplomáciai közegben való ajándékozásnál.

A protokolláris szabályokban ez külön fejezetként szerepel.

Éppen ezért nagyon körültekintően kell eljárni, ha az üzleti életben ajándékozni szeretnénk, mert az ajándékozás a diplomáciában és az üzleti életben nagyon kényes terület.

Íme, néhány iránymutatás és szabály, hogy az ajándékozó és az ajándékozott is elkerülje a kínos helyzeteket.

1.) Ha a vendég, vagy a partner külföldi, először is nézzünk utána, hogy az adott kultúrában mi illik ezen a területen.

2.) A másik fontos szabály, hogy csak olyan értékű tárgyat szabad ajándékozni, amit partnerünk valószínűleg a saját jövedelméből is képes lenne megvásárolni.

3.) Figyelembe kell venni, hogy a diplomáciában az ajándékozásnak jelképes értéke és kulturális, társadalmi jelentősége, van.

4.) A figyelmességi ajándék mindig csekély:  a feladata, hogy mindkét fél elékeztessen a hasznos és közös munkára.

5.) Ha nagy értékű ajándékot adunk, a megajándékozott lekötelezettnek érezheti magát és azt vélheti, hogy adósunkká akarjuk tenni, ezért ezt kerüljük el.

6.) A jelentős értékű adomány, mivel vagyoni gyarapodást is eredményez, könnyen a megvesztegetés egyik eszközévé válhat. Ha ezt azonnal nem utasítjuk el, később még kellemetlenebb helyzetbe kerülhetünk, mert ezeket az ajándékokat általában illik meghálálni valami módon. Ha nincs lehetőségünk a visszautasításra, tájékoztassuk az ajándékról feletteseinket. A hivatalos ajándékozásnak ugyanis megvannak a maga nagyon is szigorú, a történelmi múltban gyökerező szabályai.

7.) Hivatalos látogatás alkalmával mindig az érkező fél ajándékoz. A fogadó fél ezt csak akkor viszonozza, ha a diplomáciai érdek feltétlenül megkívánja.

Az ajándékozásnál a rang is szerepet játszik. Nem minden esetben kap mindenki ajándékot, de ha igen, akkor az ajándék értéke mindenkor az ajándékozott tisztségével egyenes arányban áll.

8.) Ha üzleti ajándékozásról van szó, akkor soha nem ajándékozunk pl. alsóruházatot, élelmiszert (kivéve, ha ez utóbbi nemzeti termék), pénzt, értékpapírt és extrém magas értékű szolgáltatást. Ha tisztálkodási- és illatszereket ajándékozunk, azt jelenti, hogy szándékosan kellemetlen helyzetbe akarjuk hozni a másik felet.

9.) Fontos, hogy figyeljünk az illető nemére, korára és vallási hovatartozására, érdeklődési körére (ha tudomásunk van róla). Így például, ha a megajándékozandó arab országbeli, az ottani vallási követelményeknek megfelelve tartózkodhat az alkohol és sertéshús fogyasztásától, így egy jó magyar bor vagy egy hungarikumnak számító szalámi ajándékozása teljesen kizárt.

Az illemszabályok hosszan folytathatóak még, de elsősorban a túlzó mértékű, lekötelező üzleti ajándékozásra fektettük a hangsúlyt. 

ISMERED AZ ALAPVETŐ ÜZLETI PROTOKOLL SZABÁLYOKAT?

Töltsd ki ingyenes tesztünket, hogy kiderüljön, mennyira vagy illemtudó valójában.

Ha nem megfelelően viselkedsz bizonyos helyzetekben, emberileg is és szakmailag is rossz megítélést kaphatsz. Ezt a tesztet azért készítettük el, mert szeretnénk képet kapni arról, milyen a hazai helyzet, emellett gondoltuk, te is szívesen teszed próbára tudásodat az illemet érintő kérdésekben. Az étkezés szabályai, ki köszön kinek, kit mutatunk be kinek, és így tovább, ezek a szabályok talán teljesen maguktól értetődnek tűnnek, de hidd el, mégsem feltétlenül azok. Te mennyire vagy illemtudó?