Tippek rendezvénysátor bérléséhez – minden, amit tudnod kell!

Tippek rendezvénysátor bérléséhez – minden, amit tudnod kell!

Ha szabadtéri eseményt tervezel, akkor mindenképp ajánlatos elgondolkodnod egy rendezvénysátor bérlésén. Ugyanis könnyen a mentőöveddé válhat, ha a fergeteges bulit vagy épp a Nagy Napot esetleg elmosná az eső. Szervezőként tehát arra mindig gondolnod kell, hogy esetleg közbeszól az időjárás. Egy jól megválasztott sátor azonban nemcsak vészhelyzet esetén lesz a segítségedre, hanem kényelmi és esztétikai szempontból is a hasznodra válik, hozzájárulva az esemény színvonalához.

Szerencsédre ma már rengeteg sátor közül választhatsz, csupán a tájékozottságodon múlik, hogy megtaláld a számodra leginkább megfelelőt. Ha tovább olvasol, megtudhatod, milyen szempontokat érdemes figyelembe venned egy rendezvénysátor kiválasztásánál, továbbá mire érdemes figyelned a bérlésnél és a gyakorlatban.

Hogyan válassz rendezvénysátrat, avagy mit kell tudnod róluk?

Jó tudni, hogy a sátrakat alapvetően két kategóriába soroljuk. Beszélhetünk partysátrakról és rendezvénysátrakról. Az előbbiek könnyű szerkezetűek, az utóbbiak masszívabb felépítésűek. Ebből és persze a méretükből adódóan bizonyos sátrakat egyszerűbb mozgatni, szállítani, valamint össze- és szétszerelni, míg másokat nehezebb. A legtöbb rendezvénysátor alumínium vázas, a ponyvája pedig jellemzően PVC-bevonatú poliészter anyagból készül, így vízhatlan.

A méretük alapján megkülönböztetünk kis és nagy méretű rendezvénysátrakat, csillag- és pagodasátrakat is, így igazán széles körben válogathatsz. A kis méretű termékek közé tartozik többek között a 3 x 3 méteres és a 6 x 3 méteres partysátor. Ezek jó szolgálatot tesznek különböző háttérmunkálatoknál, alkalmasak például tárolásra, öltöző kialakítására, cateringre, hinterland felállítására. Legtöbbször fehér színűek. Létezik olyan verziójuk is, ami ablakos és/vagy cipzáras oldalfallal rendelhető. Amit érdemes szem előtt tartanod, hogy ezek a legkönnyebb szerkezetű sátrak, így hátrányuk, hogy a kerti buli során akár könnyen fel is kaphatja őket a szél. Ha viszont a legfontosabb szempont az összecsukhatóság és a könnyű szállítás, akkor pontosan ezeket érdemes választanod.

A csillagsátrak nagyon dizájnosak, hangulatosak és rendkívül egyedi, kreatív látványt kölcsönözhetnek egy rendezvénynek. Ezek azok a sátrak, amelyeket biztosan te is láttál már különböző színben, egyedi grafikával, reklámmal például céges bemutatón, kerti partin, esetleg koncerten, fesztiválon. A ponyvája ennek is vízlepergető, és általában nehezen éghető anyagból készül.

rendezvénysátor csillagsátor

csillagsátor megvilágítva (forrás: brent.hu)

A (5 x 5 méteres) pagodasátrak felállítása már egy kicsit több munkát és szakértelmet vesz igénybe, mint a korábban említetteké. Ennek a típusnak is általában fehér színű a ponyvája. Az ablakos, cipzáras oldalfalú változat pedig kifejezetten finom megjelenésű, így remek választás lehet egy romantikus rendezvényhez.

Nagyméretű rendezvénysátor bérlése

A nagyméretű rendezvénysátrakról jó tudni, hogy a szélességük mindig fix, ezt 4 métertől egészen 20 méterig választhatod meg, a hosszúságuk pedig 5 méteres tagolásokkal növelhető. A ponyvájuk szinte minden esetben fehér, mely létezik OPAK (fényzáró, sötétített) változatban is. Az oldalfalak pedig kérhetők műanyag, merev kialakításban, melynek köszönhetően még komolyabb külsőt kölcsönözhetsz a rendezvényednek. Tökéletes választás akár egy elegáns eseményre is. Különösen, ha padlózatot, esetleg szőnyegezést is igényelsz hozzá. A legtöbb esetben ezek a sátrak alapvilágítást tartalmaznak, de szükség esetén csillár is bérelhető hozzájuk. Így például gyönyörű esküvői sátrat varázsolhatsz belőlük. Ha mindez nem lenne elég, prémium sátrak bérlésére is van lehetőség. Ezek ponyvája átlátszó, úgynevezett víztiszta, ennek köszönhetően sokkal több fényt eresztenek be, mint a hagyományos ponyvasátrak. A prémium sátraknál lehetőséged van arra is, hogy csak az oldalfalakat kérd víztiszta ponyvával, a tetőt nem. Ez azért előnyös, mert nyáron a nagy melegben nem emelkedik meg rettentően a helyiség hőmérséklete.

merev falú rendezvénysátor bérlés

Merev oldalfallal felépített rendezvénysátor, szőnyegezett padozattal és fűtéssel.

ponyvás rendezvénysátor

Klasszikus oldalponyvás sátor, szőnyegezett padozattal, fűtéssel.

Ha viszont tényleg egy igazán különleges helyszínt szeretnél, mindenképp a figyelmedbe ajánljuk a dóm sátrat. Ez egy kupolás sátor, ami speciális aerodinamikai jellemzőkkel rendelkezik, így rendkívül erős szerkezetű. Ez lehetővé teszi, hogy a belső függesztési pontokra különböző szerkezeteket helyezz el. A segítségével lenyűgöző helyszínt alakíthatsz ki, legyen szó akár egy gálavacsoráról, esküvőről vagy épp egy exkluzív rendezvényről. Egy ilyen sátorban a vendégeknek garantáltan páratlan látványban lesz részük. A dóm sátor 4 métertől egészen 40 méteres átmérőig rendelhető. Jó, ha tudod, hogy a nagyméretű verzió felállítása speciális módon történik, melyhez daru szükséges, így mindenképp figyelj oda, hogy megfelelőek-e ehhez a terep adottságai.

dóm sátor bérlés rendezvény

30 méter átmérőjű dóm sátor (forrás: domusls.com)

Mire érdemes még figyelned a rendezvénysátor választásakor?

Első és talán legfontosabb: a papírmunka és az engedélyek! Minden sátor rendelkezik egy megfelelőségi tanúsítvánnyal, amire bizonyos rendezvények esetén szükséged lehet, így ezt semmiképp se felejtsd el a rendezvénysátrak bérlésekor.

Fontos még, hogy a bérlés előtt tájékozódj a terepviszonyokról, mivel szükséged lehet olyan információkra, mint például: mekkora terület áll a rendelkezésedre, megfelelő-e a domborzat egy sátor felállításához, esetlegesen van-e a közelben energiaellátás.

Ezen kívül kitüntetett szerepet játszik a biztonság. Egy nagyméretű rendezvénysátor esetében különösen nagy figyelmet kell fordítanod a biztonsági előírásokra, mivel ez felépítménynek számít. Így például arra is gondot kell fordítanod, hogy meglegyenek a menekülési útvonalak, és eleget tegyél a tűzvédelmi előírásoknak.

Az installációnál figyelj arra, hogy lehetőleg szélvédett helyre kerüljön a sátor, hiszen nem lenne jó, ha a ponyvát felkapná a szél a vendégek feje felől. A sátrak rögzítése történhet súlyozással, ez esetben vizes ballonokkal, ami többletköltséget jelent, valamint fúrással, jellemzően cövekkel vagy dübellel. A nagyméretű rendezvénysátrakat lehetőség szerint minden esetben földbe fúrással kell kérni. Ha nagy szél várható, akkor minden oldalfalat be kell húzni, az ajtókat pedig becsukni. Ha a szél erőssége meghaladja a sátor üzembiztos rögzítését, mindenkit ki kell menekíteni a sátorból.

Amennyiben esőzés várható, az oldalak mellett aljzatot is érdemes rendelned. Így megelőzheted azt a kellemetlenséget, hogy a vendégeknek a sárban kelljen járniuk. A méhsejtrács vagy a fa padozat felállítása jó megoldás lehet ez ellen.

pagoda sátor bérlés méhsejtrács

Méhsejtrács – Talajtakarásra, talaj-egyenetlenségek korrigálására alkalmas aljzat. Sátrak aljzatának alapozásához, szőnyegezés alá, de kültérre is ajánljuk. Nagyméretű elemekkel.

Hűtés, fűtés figyelembevétele rendezvénysátor bérlése esetén

Az évszaknak megfelelően hűtésről vagy fűtésről is gondoskodnod kell. Mára e tekintetben is számos profi, ipari gép áll rendelkezésedre, jelenleg három technológiával: elektromos, gázos vagy dízeles. Amit a készülék megválasztásakor érdemes figyelembe venned: egyrészt, hogy hol tudod elhelyezni a szerkezetet, kívül vagy belül, másrészt, mekkora területet kell felfűtened vagy lehűtened. Ezen kívül lényeges szempont, hogy van-e áramforrás a közelben, tudod-e biztosítani, illetve lehet-e gázokat, gázolajat használni. Mivel ipari eszközökről van szó, javasolt üzemeltetést is kérni. Előnyös, ha tartozik a berendezéshez termosztát, mivel így igény esetén egyszerűen állítható a hőmérséklet. Általában ezeket az eszközöket utólagos elszámolással tudod megrendelni, mivel nem fogják tudni előre megmondani az áram- vagy üzemanyagfogyasztást.

szabadtéri sátor bérlése rendezvényekre

szabadtéri, sátras rendezvény, díszvilágítással

Ha kezdő rendezvényszervező vagy, vagy nincs személyzeted, segítséged az építéshez, ajánlatos olyan cégtől igényelned a bérlést, akik biztosítják a sátor felállítását, szállítását is. Habár így a szállítási, építési és bontási költségeket is be kell kalkulálnod a budgetbe, de garantáltan szakszerűen és biztonságosan lesz felépítve a sátrad. Jó tudnod továbbá, hogy egy nagyméretű rendezvénysátor felállítása nem 1-2 órát vesz igénybe: az alumínium szerkezet, az aljzat, az oldalak és a ponyva felhúzása, illetve rögzítése kifejezetten időigényes és több ember munkáját igénylő feladat. Ezért minden esetben egyeztess a céggel, és ennek tükrében tervezd meg a forgatókönyvedet.

A bérleti díjat általában négyzetméterárban szokták megadni és napi díjat kiszabni. Viszont egyes szolgáltatók nem számolnak fel külön bérleti költséget az építési és bontási napokra, így ezt is érdemes figyelned.

Amire mindenképpen felhívjuk a figyelmed, hogy időben foglald le a rendezvénysátradat, mert egyes kiemelt tavaszi, nyári vagy őszi rendezvénynapokon nagyon nehéz szabad sátrat találni! Jó böngészést és sikeres fedett rendezvényt kívánunk!

Meg ezek is érdekelhetnek:

Mennyit keres egy rendezvényszervező 2023-ban?2023-02-27T09:59:35+02:00

Bár természetesen a vérbeli rendezvényszervezők állítják, hogy szívből és szeretetből végzik tevékenységüket, mégis fontos, hogy milyen kereset társul elvégzett munkájukhoz, hiszen szívért és szeretetért sajnos nem adnak kenyeret a boltokban. ;) Egy igazán profi eseményszervező az átlag felett kereshet Magyarországon, optimális körülmények között (ha persze kizárunk minden, például világjárvány okozta megszorítási intézkedéseket); de hogy pontosan mennyi is kerülhet a zsebébe havonta 2023-ban, ezt részletezzük most alább.

Olvass tovább.

10 alapvető tipp kezdő rendezvényszervezőknek2023-02-27T10:00:13+02:00

A kezdő rendezvényszervezők általában optimisták, és mindig abból indulnak ki, hogy a tervek szerint alakul majd minden, de egy tapasztalt rendezvényes, egy igazi öreg róka tudja, hogy ebben a szakmában mindig előfordulhat hiba. A nagyszerű rendezvényszervezők sikere abban rejlik, hogy tudják, mit kell tenni akkor is, amikor a talaj kicsúszik a lábuk alól egy pillanatra. Más szavakkal, egy profi rendezvényszervező mindig nyugodt és összeszedett, a körülményektől függetlenül. Hogy ezt a nyugalmat hogyan érheted el, erre mutatunk neked 10 alapvető tippet, hogy kezdő rendezvényszervezőként biztosan jó irányba haladj az utadon. 

Milyen végzettség kell egy rendezvényszervezőnek?2023-02-27T10:00:08+02:00

2021. januártól változik a szakképzés, a kormány jelentősen csökkentette a választható szakmák körét, sőt maga az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) is megszűnt.  2020. december 31-el búcsút intettünk az OKJ rendszerének, és ebből adódóan az OKJ-s tanfolyam keretében megszerezhető rendezvényszervező végzettségnek.

Ebben a cikkünkben összeszedtük a legfontosabb információkat a rendezvényszervező képzésekkel, tanfolyamokkal kapcsolatban.

RENDEZVÉNYSZERVEZŐ TANFOLYAM ONLINE KÉPZÉS

RENDEZVÉNY-
SZERVEZŐ TANFOLYAM ONLINE KÉPZÉS

  • Bejelentett rendezvényszervező képzés, tanúsítványt kapsz

  • Szakmai gyakorlati munkalehetőség élő rendezvényeken*

  • Elektronikus oktatási felület: a tanfolyam a jelentkezést követően azonnal megkezdhető

  • Fantasztikus esettanulmányok (PDF): eddig még sehol nem publikált, magyarországi vonatkozású tanulmányokat olvashatsz

  • Rendezvénysegédletek (PDF, XLS, DOC): életmentő rendezvénysegédletekkel is ellátunk

rendezvényszervező tanfolyam
által|2023-03-31T08:18:56+02:002022. február 14.|Kategóriák: rendezvényeszközök|Címkék: , , , , |0 hozzászólás