Mennyit keres egy rendezvényszervező?

Mennyit keres egy rendezvényszervező?

Bár természetesen a vérbeli rendezvényszervezők állítják, hogy szívből és szeretetből végzik tevékenységüket, mégis fontos, hogy milyen kereset társul elvégzett munkájukhoz, hiszen szívért és szeretetért sajnos nem adnak kenyeret a boltokban. ;) Egy igazán profi eseményszervező az átlag felett kereshet Magyarországon, optimális körülmények között (ha persze kizárunk minden, például világjárvány okozta megszorítási intézkedéseket); de hogy pontosan mennyi is kerülhet a zsebébe havonta 2024-ben, ezt részletezzük most alább.

Mindenekelőtt tekintsük át, melyek azok a tényezők, amelyek alapján egy eseményszervező a saját értékét növelheti a piacon, melyek hozzájárulnak ahhoz, milyen reális bruttó fizetést alkudhat ki majd magának.

1. Fontolja meg egy erős alapképzés megszerzését

Ha versenyelőnyt szeretne szerezni magának, mindenekelőtt fontolja meg négyéves alapképzés megszerzését elsősorban rendezvénytervezésben vagy turisztikai menedzsmentben, esetleg vendéglátásban. (Tudod, annyi lehetőség van.)

2. Szerezzen megfelelő okleveleket

A kapcsolódó szakmai tanúsítványok és továbbképzések is hatással lehetnek az eseményszervező önéletrajzára, keresetére.

3. Nézzen körül a piacon, mennyit érnek mások

Különösen, ha saját rendezvényszervező cég megkezdését fontolgatja, érdemes áttekintenie azokat az árakat, amelyeket a helyi versenytársak kínálnak ügyfeleiknek, így könnyebb meghatározni egy reális összeget kiindulásnak az ártárgyalásoknál.

4. Szerezzen minél több tapasztalatot

Ami talán a legfontosabb: minél több tapasztalata van rendezvényesként, az potenciálisan befolyásolhatja az ügyfél hajlandóságát minél többet fizetni azért, hogy megtervezze a partiját, esküvőjét vagy az üzleti találkozóját. Ha több éves tapasztalattal rendelkezik az iparban a rendezvényes, ez segíthet igazolni magasabb árait, mivel ez azt jelenti, hogy értékes kapcsolati tőkével is rendelkezik, mely szintén növeli a piaci értéket.

mennyit keres egy rendezvényszervező

Általában kétféle fizetési konstrukció létezik:

 1. Bejelentett
 2. Beszámlázós, projekt alapon történő kifizetés (itt egyéni vagy társas vállalkozással kell rendelkezni)

Nézzük akkor, hogy hol mennyit keres egy rendezvényszervező?

A válasz nem egyértelmű, de egy dolog biztosan világosan körvonalazódott már: nem feltétlenül ott lehet a legtöbbet keresni, ahol a legnagyobb projektek és rendezvények vannak, mert a cégkultúrán és a vezetésen nagyon sok múlik.

Természetesen az is lényeges, hogy hol helyezkedik majd el a rendezvényes:

 1. Ügynökségeknél (rendezvényszervező, reklám, egyéb média stb.)
 2. Állami szektorban
 3. Versenyszférában, multiknál, megrendelői oldalon, cégnél (KKV szektorban általában nincs külön rendezvényszervezői pozíció)
 4. Magánzóként, freelancerként (egyszemélyes vállalkozók, rendezvényszervezők)

Hiszen minden területen más és más nettó/bruttó havi fizetési lehetőségek várják, illetve másként kerül értékelésre az, amit hoz magával.

mennyit keres egy rendezvényszervező

1. Ügynökség

Vegyünk alapul egy optimális esetet rendezvényügynökségnél – rendezvényszervező ügynökségként erről tudjuk a legszélesebb képet mondani:

A rendezvénymenedzser be van jelentve a cégbe teljes fizetésével. Megkapja az alapfizetését, amely a napi 8 órás munkáért jár. Ez diplomás junior/pályakezdőként havi kb. nettó 266-300 ezer Ft-ot (bruttó kb. 400-450 ezer forint), 2-5 év tapasztalat birtokában havi kb. nettó 260-390eFt forintot (bruttó kb. 390-590 ezer forint), és seniorként, tehát 5+ év szakmai tapasztalattal, minimum havi nettó 600 ezer forintot keresnek.

Egy rendezvényszervező azonban nem 8-től 4-ig dolgozik fixen az irodában, és dobja el 4-kor a tollat, hiszen a legtöbb rendezvény hétvégén zajlik, ahol jelen kell lenni, és az intéznivalók java is bőven belenyúlik az estébe sokszor.

Amennyiben hétköznap túlórázni kell, akkor általában az alapfizetésből számított óradíjat kapja meg a rendezvényes, a hétvégi túlóra esetén viszont az óradíj 2x-ét számolják el.

Ezeken felül az utazási költségeket, szállást, esetleg „kiküldetés esetén” étkezési hozzájárulást is fizet a munkáltató a rendezvénymenedzsernek, és más felmerülő költségeket. Ez a modell egy nagyon optimista, ideálisnak mondható havi fizetési konstrukciót jelent.

A fentieknek egy elterjedtebb változata, hogy az alapfizetés mellé nem kap mást a rendezvényszervező, hiába kell akár hétköznap este vagy hétvégén is rendezvényekre járnia, szervezési munkálatokat ellátnia. Ebben az esetben nagyon fontos a bértárgyalásnál, hogy olyan fizetést alkudjon ki a munkavállaló, amely fedezi ezt a kibővített rendelkezésre állást is – tehát nyilván egy magasabb árban kell gondolkodni.

Egyes cégek olyan megállapodást kötnek a munkavállalókkal, amiben az alapfizetés mellé csak akkor jár extra havi fizetés/bónusz, ha a rendezvényszervező részt vesz egy rendezvényen, vagy aktívan részt vett a szervezésben.

Sikerdíj, avagy a sales-es rendezvényszervező:

Ilyen is létezik a piacon. Röviden: alacsony bruttó havi alapbér, viszont elég magas bónusz jellemzi, amennyiben sikeresen összehoz, leszervez egy rendezvényt. A bónusz a rendezvény jutalékénak minimum 20%-a lehet.

Bónuszok:

Mindezeken felül, ha az adott cégnél, vállalkozásban év végén elérték a kitűzött célszámokat, akkor évente 1-2 alkalommal bónusz kifizetést is ki lehet érdemelni, mint rendezvényszervező.

Mi az, ami még kiegészítheti a bruttó munkabért, mint egyéb juttatás?

Telefon, laptop és egyes cégeknél pool car használata. Egy eseményszervezőnél minimum elvárás, hogy B kategóriás jogosítványa legyen.

Ügynökségeknél a bejelentett 8 órás munkaviszony és a beszámlázós verzió az elterjedt. Izgalmas, változatos projekteken dolgozhat a munkavállaló, inspiráló csapatban és környezetben, van fejlődési lehetőség, tehát igazán ígéretes verzió.

rendezvényszervező fizetések bónuszok

2. Állami szektor

Itt a fent említett 8 órás munkaviszony a jellemző, általában alacsonyabb fizetésért. Kevesebb az előrelépési lehetőség, nem törvényszerű persze, de általában véve kevésbé izgalmas projekteken lehet részt venni.

3. Versenyszféra

Itt egész jó fizetéseket lehet kapni, például egy multinál, ahol éves viszonylatban sok, nagy volumenű rendezvény kerül megrendezésre. Megvan viszont az árnyoldala is, hiszen a legtöbb multinál kevert pozíciókra keresnek embert, tehát legtöbbször a HR, marketing vagy vezetői asszisztens végzi el a rendezvényszervezői munkákat is, így a magasabb fizetésnek jócskán megkérik az árát.

4. Freelancer rendezvényszervező

Magánzóként pedig annyit lehet keresni, amennyi munkát tud magának szerezni a rendezvényes, aminek szintén vannak pozitív és negatív oldalai. Pozitív, amikor sok megbízás jön össze néhány hónapon belül, de fel kell készülni az uborkaszezonra is, amikor esetleg fél év is eltelik úgy, hogy nincs munka.

És akkor még amiről nem beszéltünk, a be nem látható, rajtunk kívül álló okok, mint például egy világjárvány (lásd COVID 2020/2021), amely alaposan lecsökkentheti a rendezvényszervezési lehetőségeket és fizetéseket is, bár utóbbi nem csak a rendezvényes piacot érinti ilyenkor. Ilyen esetekben érdemes továbbképzésekre használni a felszabadult időt, és alkalmazkodva a kialakult kellemetlen helyzethez, esetleg olyan átmeneti utakat keresni rendezvényszervezőként, amely majd a helyzet rendeződése után pályánkat segíteni és színesíteni fogja, az átmeneti időszakban pedig túlélésünket hivatott szolgálni.

Kérdés esetén keress minket bizalommal!

Ha tetszett ez a cikk, akkor ezeket is olvasd el:

10 alapvető tipp kezdő rendezvényszervezőknek2023-02-27T10:00:13+02:00

A kezdő rendezvényszervezők általában optimisták, és mindig abból indulnak ki, hogy a tervek szerint alakul majd minden, de egy tapasztalt rendezvényes, egy igazi öreg róka tudja, hogy ebben a szakmában mindig előfordulhat hiba. A nagyszerű rendezvényszervezők sikere abban rejlik, hogy tudják, mit kell tenni akkor is, amikor a talaj kicsúszik a lábuk alól egy pillanatra. Más szavakkal, egy profi rendezvényszervező mindig nyugodt és összeszedett, a körülményektől függetlenül. Hogy ezt a nyugalmat hogyan érheted el, erre mutatunk neked 10 alapvető tippet, hogy kezdő rendezvényszervezőként biztosan jó irányba haladj az utadon. 

Milyen végzettség kell egy rendezvényszervezőnek?2023-02-27T10:00:08+02:00

2021. januártól változik a szakképzés, a kormány jelentősen csökkentette a választható szakmák körét, sőt maga az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) is megszűnt.  2020. december 31-el búcsút intettünk az OKJ rendszerének, és ebből adódóan az OKJ-s tanfolyam keretében megszerezhető rendezvényszervező végzettségnek.

Ebben a cikkünkben összeszedtük a legfontosabb információkat a rendezvényszervező képzésekkel, tanfolyamokkal kapcsolatban.

Rendezvények csoportosítása2021-02-17T14:56:03+02:00

Sokféle esemény létezik. Vannak bennük bizonyos közös pontok, de vannak olyan elemek is, amelyek egyértelműen megkülönböztetik őket, tehát akár a helyszín, a téma vagy a jogi, esetleg biztonsági követelmények. Sőt, vannak olyan események is, amelyeket nem várt helyzetek miatt vagyunk kénytelenek szervezni, például, ha egy világjárványt veszünk alapul – mint a jelenlegi Covid-helyzet, amikor online térben vagyunk kénytelenek rendezvényeinket megtartani. Tekintsd át a legfontosabb rendezvénytípusokat. 

RENDEZVÉNYSZERVEZŐ TANFOLYAM ONLINE KÉPZÉS

RENDEZVÉNY-
SZERVEZŐ TANFOLYAM ONLINE KÉPZÉS

 • Bejelentett rendezvényszervező képzés, tanúsítványt kapsz

 • Szakmai gyakorlati munkalehetőség élő rendezvényeken*

 • Elektronikus oktatási felület: a tanfolyam a jelentkezést követően azonnal megkezdhető

 • Fantasztikus esettanulmányok (PDF): eddig még sehol nem publikált, magyarországi vonatkozású tanulmányokat olvashatsz

 • Rendezvénysegédletek (PDF, XLS, DOC): életmentő rendezvénysegédletekkel is ellátunk

rendezvényszervező tanfolyam