Így lehet profi a szabadtéri rendezvényed

Így lehet profi a szabadtéri rendezvényed

Egy szabadtéri rendezvény – noha több szempontból rizikósabb – sokszor hangulatosabb, ütősebb tud lenni, hiszen nem korlátozzák egy zárt tér helyszíni adottságai az elképzeléseidet, hanem szinte bármit megvalósíthatsz, amire a büdzséd elegendő. A külső helyszín szabadabb elképzeléseknek adhat teret, olyan megoldásoknak, amelyek nem a megszokott rendezvényes tömegrendezvényekhez tartoznak. 

Mikor érdemes szabadtéri rendezvényben gondolkodni? 

 • nyári rendezvények esetén

 • nagy és extra nagyszámú meghívott esetén (500/1000+ fő)

 • ha nem szeretnéd ötleteidet egy épület falai, stíluskeretei közé szorítani

 • ha sokat hozzátenne rendezvényed hangulatához a természeti környezet, a napfény, a friss levegő

 • bizonyos rendezvénytípusok esetén, például csapatépítőknél

 • amikor fontosnak találod, hogy élménygazdagabb legyen, mint egy szokványos, személytelen szállodában rendezett esemény

 • amikor szabad kézre vágysz a megvalósításban, mert így nem kell követned egy bérlemény épületdekorálással, átalakítással kapcsolatos előírásait, szabályait sem

 • +1 ok: ha koronavírus miatt csak a szabadtéri rendezvények engedélyezettek, érdemes átgondolnod koncepciódat, és a beltéri eseményed ügyfeled érdekében is kültéren tartani

Néhány mindig szem előtt tartandó tipp, ha szabadtéri eseményt szervezel:

 • Tipp 1: érdemes felhívni a vendégek figyelmét a szabadtéri rendezvény öltözködési javallatára, például, hogy legyen nálunk egy kardigán vagy napsütés esetére szalmakalap, illetve lehetőleg kerüljék a hölgyek a tűsarkú cipőket, mert elsüllyednek a füves talajban lépegetve

szabadtéri rendezvény

Méhsejtrács – Talajtakarásra, talaj-egyenetlenségek korrigálására alkalmas aljzat. Sátrak aljzatának alapozásához, szőnyegezés alá, de kültérre is ajánljuk. Nagy méretű elemekkel.

 • Tipp 2: ügyelj a parkolás kérdésére; a helyszíned jól megközelíthető legyen – ha sáros idő van, akkor se legyen szükség trélerre, mert a vendégek elakadnak a sárban

 • Tipp 3: ellenőrizd a zajkorlátozással kapcsolatos tudnivalókat a környéken, illetve nézz utána, hogy az eseményed időpontjában rendeznek-e más szabadtéri rendezvényt, melynek hangjai esetlegesen zavarhatják a tiédet

szabadtéri rendezvény

Ingyenes, decibel mérő mobil applikáció (Sound Meter – Decibel meter & Noise meter)

 • Tipp 4: nyilvános kültéri rendezvénynél, ha szeretnéd meghirdetni eseményedet, gondolj arra is, mi történik, ha véletlenül 10x annyi ember rohamozza meg a helyszínedet, mint amire számítottál? El fognak férni, nem lesz tömegnyomor? Ki tudod-e szolgálni a nagyobb közönséget is? Ha van rá esély, hogy nem, akkor inkább óvatosan bánj a beharangozással

rendezvényszervező képzés

Mikre kell ügyelned mindenképpen egy kültéri rendezvényhelyszín berendezésénél?

 • Rendezvénytervezési lista:
  Ez az első pont! Ahhoz, hogy mindenre gondolj, és semmi ne kerülje el a figyelmedet, szedd pontokba listaszerűen a teendőket, és szükséges eszközöket, hogy minden elemre egyforma figyelemmel tudj összpontosítani.

 • Sátrak:
  Rendezvénysátorra biztosan szükséged lesz, olyanra, ami esőben vagy a ragyogó napsütésben, akár kánikulai melegben vagy a hideg időben is megfelelő, és ahol a vendégek komfortosan érezhetik magukat.

szabadtéri rendezvény

Klasszikus oldalponyvás sátor, szőnyegezett padozattal, fűtéssel.

szabadtéri rendezvény

Merev oldalfallal felépített rendezvénysátor, szőnyegezett padozattal és fűtéssel.

 • Színpad:
  A műsor felkonferálásához, illetve magához a programhoz is elengedhetetlen egy jól látható magasságban, a nézőtér minden irányából belátható színpad felállítása. Ha lépcső vezet fel rá, ügyelj, hogy az biztonságos legyen, a színpad pedig elegendő méretű a műsorszámok területigényének megfelelően.

szabadtéri rendezvény

szabadtéri, sátras rendezvény, nagyméretű színpaddal

szabadtéri rendezvény

szabadtéri rendezvény, dekorált színpaddal

 • Ültetés:
  A vendégek megelégedettségét biztosítandó, fontos a kényelmes ülőhely, és a kellemes asztaltársaság, ezért egy optimális és körültekintő ültetési rend elengedhetetlen. Gondolj arra, hogy a vendégek nem feltétlenül ülik végig az eseményt, hanem táncolnak, beszélgetnek, jönnek-mennek, ezért az asztalok elrendezési módja is kulcskérdés. Fontos az is, hogy ne ültesd az idős nénit a DJ pult vagy a hangszórók mellé, és csak akkor legyen egy tartalék sor szék a rendezvénysátor szélén kívül, ha a fedett helyen van annak hely, mert eső esetén kellemetlen lehet. Készülj extra ülőhelyekkel a későn érkezőknek is.

szabadtéri rendezvény

szabadtéri, sátras rendezvény, ültetés sörgarnitúrákkal megoldva

 • Hangtechnikai eszközök:
  Külső helyszínről lévén szó, extra figyelmet érdemel a jó hangzás kialakítása, ennek kulcsfontosságú helyet szentelj a berendezési stratégiádban.

 • Fürdőszobák és kézmosók:
  A mosdók abszolút nélkülözhetetlenek minden eseményhez. Lehetőség nyílik hordozható mellékhelyiségek bérlésére – egyszerű vagy egyszerűen elegáns formában, fontos, hogy az mindig tiszta legyen, higiénikus, fertőtlenítőszerekkel felszerelt, mindenkor megfelelve az ügyfél és vendégek igényeknek, valamint persze a költségvetésnek.

 • Hűtés /fűtés / elektromosság:
  Ha nincs a helyszínen eredendően, de mégis szükség van fűtésre vagy hűtésre, erről mindig gondoskodj. A mini spot hűtőktől a 250 tonnás légkondicionálókig bármi bérelhető, ha pedig rendezvényed a hideg hónapokban zajlik, fűtőberendezéseket kölcsönözhetsz. A vendégek kényelme és egészsége mindig a legfontosabb. 

szabadtéri rendezvény

egyedi toldalékelem fűtéscső (hűtéshez)-csatlakozással

szabadtéri rendezvény

a toldalékelem beépítve

 • Világítás:
  Nappal zavaró lehet a túlzott fény, így árnyékolókkal készülj, este pedig a nagy sötétség miatt botorkálhatnak a vendégek, ezért érdemes az útvonalakat megvilágítanod, mint a járdák, kijáratok, parkolóhelyek. Emellett kiemelnénk, hogy szabadtéren több a lehetőséged kreatív megvilágításokban gondolkodni. A megfelelő hangulathoz kreatívan kitalált hangulatvilágítás szükséges, exkluzív csillárok, gobó megvilágítás, váltakozó fények, rendezvénysátor mennyezet megvilágítása, stb.

szabadtéri rendezvény

szabadtéri, sátras rendezvény, díszvilágítással

 • Táncparkett:
  Ha olyan az alkalom, lényeges lehet egy táncolásra szolgáló, tökéletesen stabil és biztonságos felület biztosítása a vendégeknek. Ha a rendezvény füves területen kerül szervezésre vagy például golfpálya körül, gondolj arra is, hogy táncolás közben ne sérüljön a talaj, padlóburkolatos táncparkettel készülj. 

 • Védett/ zárt terület:
  A kültéri események egyértelműen a szélsőséges időjárási viszonyok okán kerülhetnek veszélybe. Ha például esik az eső, mindenképpen érdemes gondoskodni egy biztonságos, szélvédett búvóhelyről, amely viharban is képes lecsillapítani a vendégek kedélyeit, és ahol átmelegedhetnek. A sátor nem feltétlenül jó erre a célra, hiszen szélviharban vitorlaként viselkedhet. Vagy egy nagyon stabilan rögzített, zártabb sátorra gondolj, vagy esetleg konténeres megoldásra. 

 • Vízálló tároló:
  Ugyanígy a rendezvénytechnika eszközök, catering számára is biztosítanod kell egy olyan helyszínt, ahol biztonságban túlvészelhetnek egy esőt anélkül, hogy a bérelt eszközök meghibásodáséért, elázásáért majd extra költségeid merüljenek fel.

 • Az ételek és italok:
  Ha nyilvánvalóan fennáll annak a lehetősége, hogy rossz időjárás pusztíthatja az eseményt, akkor ellenőrizd, hogy étkezési lehetőségeid praktikusak-e, és ami még fontosabb, biztonságosak-e. Bármi legyen is a menüben, elengedhetetlen az ivóvíz folyamatos ellátása – tehát tedd meg a szükséges óvintézkedéseket annak érdekében, hogy vendégeid hidratáltsága biztosítva legyen. Ha pedig nem a forróság az uralkodó, hanem esetleg hirtelen zápor hűti le a levegőt, akkor ne jeges teát szolgáljanak fel pincéreid a későbbiek során, hanem próbálják forró italokkal ellensúlyozni a rossz idő hatásait, azonnal reagálva a helyzetre. Szintén vészmentő ötlet, ha tartalék, elzárva tartott partifalatokkal is készülsz a nem várt helyzetekre, például, ha eső mossa el az asztalokra felszolgált grillfogásokat. 

szabadtéri rendezvény

céges szabadtéri rendezvény, sátorban lévő étkeztetéssel, sörgarnitúrákkal

szabadtéri rendezvény

szabadtéri rendezvény, sátorban lévő álófogadással

 • Biztonság:
  A kockázatértékelésnek része kell lennie minden rendezvényszervező repertoárjának. Az egészségügyi és biztonsági rendelkezések rendkívül fontosak bármilyen esemény – különösen a szabadban megtartottak – tervezésénél, ahol az eseményszervező feladata, hogy minden veszélyes forgatókönyvre felkészüljön. Szükség van minimum néhány darab kéznél lévő elsősegély-készletre, valamint útmutatásokra a közeli kórházak eléréséhez – de kiszámíthatatlan időjárás esetén további, helyszíni orvosi ellátásra is készülni kell. 

 • Alapvető kényelem:
  Az esernyőktől, a puha takarókon át, vagy épp meleg esetén a kézi ventillátorokig és naptejig győződj meg róla, hogy minden rendelkezésre áll-e, ami szélsőséges időjárási helyzetben is szolgálja a vendégek kényelmét. Ne várd el, hogy majd a vendég gondoskodik a napszemüvegről, vagy a szúnyogriasztóról. Milyen kellemes meglepetés lesz nekik azonban, ha bármire is van szükségük, te elegáns mozdulattal előkaphatod a kelléktárból. 

Az időjárás kérdését boncolgassuk még egy picit. Hiszen bármelyik kültéri rendezvényszervező tudja, hogy a rendezvényének sikere, legyen az sportesemény, fesztivál vagy jótékonysági adománygyűjtő, esetleg épületavató – az időjárás elemek kegyelmétől függ.

Ha az esemény tehát szabadtéren szerveződik, érdemes alternatív szórakoztatási lehetőségeket vagy olyan tevékenységeket is szervezni, amelyek a résztvevőket továbbra is képesek ott marasztalni, és jó érzést kelteni bennük akkor is, ha a kék ég épp nem szerepel a napirenden.

Hogyan kerüljük el a költséges kültéri rendezvényes bakikat?

Az egyik legfontosabb tényező a szabadtéri rendezvény tervezésekor az Anyatermészet; mely teljes mértékben lenullázhatja az eseményt és a költségvetést, ha nem vagy óvatos.

Válaszolj az alábbi fontos kérdésekre az előtervezés szakaszában és a helyszín kiválasztási időszakában, mert ha ezekre felkészülsz, nem érhet kellemetlen meglepetés.

 • Melyik napszakban rendezik meg a rendezvényt?

 • Milyen időjárás várható?

 • Mit fogsz tenni, ha esik?

 • Milyen hatásokat okozhat az erős szél?

 • Mit fogsz tenni, ha a hibák úgy döntenek, hogy csatlakoznak a rendezvényedhez?

 • Honnan tudok majd segítséget hívni? 

 • Van-e „B” tervem? 

A COVID-19 terjedésének megelőzése érdekében tett ajánlásaink:

 • Legfontosabb kérdések: Hányan lesznek jelen? Hol lesz megtartva?
 • Minden rendezvényt egyénileg érdemes mérlegelni.
 • Van-e lehetőség arra, hogy egyfajta hibrid rendezvényként az esemény online is meg legyen tartva, streaming szolgáltatás segítségével?
 • Kulcsfontosságú a helyszín szellőzése. Minél jobban szellőztethető az esemény helyszíne, annál biztonságosabbnak mondható.
 • Mindenképpen különbséget kell tenni a nagy tömeg- (1 000+ fő) és a kisebb létszámú (1 000 fő alatti) rendezvények között. 
 • Nem mindegy, hogy az eseményre külföldről is érkeznek vagy csak hazai résztvevők lesznek. 
 • A megfelelő higiéniai előírásokat érdemes betartani. Ettől függetlenül is minden eseményen kellő odafigyeléssel foglalkozunk a higiéniával. 
 • Sátor elrendezésénél nagyobb szabad területek biztosítása. 
 • Olyan rendezvényprogramokat szervezzünk, amik kevésbé igénylik a tömeges „gyülekezést”.
 • Online jegyvásárlás létrehozása.
 • Extra fertőtlenítők elhelyezése a rendezvény több pontján.
 • Kiszolgáló személyzet hordjon maszkot és kesztyűt.
 • Amennyiben a rendezvényen van catering, minimum 2x annyi pályát (étel- és ital kiadási pontot) érdemes felállítani, hogy ne egy helyen tömörüljenek a vendégek.
 • Egyéni felelősség fontosságának hangsúlyozása: csak olyan vendég jöjjön az eseményre, aki tünetmentes. Nem köhög, nincs láza, jól érzi magát.

Gondoskodj saját magad és mások egészségének védelméről: ismerd meg a tényeket, továbbá tedd meg a megfelelő óvintézkedéseket! Fogadd meg a helyi egészségügyi hatóságok tanácsait!

Két cikkünk is érdekelhet:

A rendezvények biztonsági előírásai

Rendezvények tartása 2021. május 23-tól. De hogyan?

És akkor most nézzünk egy konkrét kültéri rendezvényt! 

Hogy profi kültéri rendezvényt szervezz és bonyolíts, elengedhetetlen a te, az ügyfeled, és alvállalkozóid számára egyaránt óriási segítséget nyújtó berendezési rajz és stratégia összeállítása. Ez alapján láthatod és láthatják az érintettek, hogy mi a koncepciód, minek hol a pontos helye, mivel kell számolni. Gondolj erre úgy, mint egy kincskereső térképre. Egy ilyen berendezési térképen kell pontról pontra végighaladnod ahhoz, hogy megleld a kincset: a sikeres rendezvényt.

Nézd meg a következő példán keresztül, egy céges esemény kültéri berendezését a brief ismertetésétől a berendezési stratégia teljes kidolgozásán át annak megvalósításáig.

rendezvényszervező képzés

Brief:

egy vidéki cég szeptember közepén szeretné megtartani vacsorával egybekötött éves dolgozói rendezvényét. Az igény, hogy a vállalat telephelyén lévő udvaron bonyolítsuk le a rendezvényt. Elegáns, de egyben kötetlen hangulatú eseményt kér az ügyfél. Hideg-meleg ételekre és alkoholos italokra is igény van. Klasszikus fellépőt nem szeretnének.

szabadtéri rendezvény

Megoldás/Ötlet:

a cég udvara alkalmas egy 20×20 méteres rendezvénysátor felállítására, így ehhez a megoldáshoz folyamodunk. Fontos az ügyfél számára, hogy elegáns, de informális rendezvény legyen, ezért egy idehaza rendhagyó elrendezési és ültetési forma mellett döntünk. Körasztalokat és táblaasztalokat vegyes használunk a vendégek ültetésére. A sátor oldalához pedig piknikszerűen napernyőket és koktélasztalokat helyezünk el. Várhatóan kellemes idő lesz még este is, így a sátor oldalfalait el tudjuk húzni. Programelemként DJ-t javaslunk, aki az este folyamán fogja a zenét szolgáltatni.

Esemény típusa:

Zártkörű vállalati rendezvény. Ültetett állófogadás: welcome tálcáról kínálva a sátor előtt.

Helyszín:

A cég telephelyén, az udvaron felállított rendezvénysátorban, és annak környékén.

Létszám:

160 fő.

Berendezési rajz magyarázata:

A 20×20 méteres rendezvénysátorban vegyes ültetési formát alkalmazunk. Klasszikus 10 személyes körasztalok közé, felváltva táblaasztalokat helyezünk el. Külföldön igen gyakori ez a rendhagyó ültetés, de idehaza még kevés rendezvényen látható. Ezzel kevésbé formálissá tudjuk varázsolni az eseményünket.

A büféasztalokat a sátor egyik sarkához, L alakban alakítjuk ki.

szabadtéri rendezvény

A DJ pultot egy másik sarokba tesszük, ami előtt a lehetőségekhez képest legnagyobb táncterületet biztosítjuk.

A sátorban több ponton helyezzük el az állványos hangfalakat, mert a vacsora után igazi házibuli hangulatot szeretnénk nyújtani. A cég telephelyén a mosdó csak az emeleti szinten található, ezért kényelmi szempontból több mobil WC-t helyezünk el a sátor mellé. Várhatóan igazi vénasszonyok nyara lesz a rendezvény napján, így a sátor oldalfalait szét tudjuk húzni, és a vendégek a napernyők mellett tudnak egymással beszélgetni.

Dohányzás a napernyőknél lehetséges.

szabadtéri rendezvény

Mennyi építési idő szükséges?

kb. 1 nap.

Rendezvényeszközök:

20×20 méteres rendezvénysátor padozattal, szürke szőnyeggel. 2 db partisátor. 9 db körasztal és 24 db táblaasztal damaszt terítővel. 4 db mobil WC. 6 db 3 méter átmérőjű kinyitható napernyő. 10 db könyöklő.

Rendezvénytechnika:

9 db professzionális hangfal állványon. DJ pult. 4 db intelligens lámpa posztamensen. Diszkó gömb a sátor mennyezetére függesztve. 2 db állványos mikrofon a beszédekhez. Jó idő esetén a sátor azon oldalánál, amit kinyitunk, kifordítjuk majd a hangfalakat.

Előnyök, hátrányok

Legfőbb előnye: szinte bármilyen helyszínen kialakítható ez a berendezés. Rendhagyó ültetési forma, mely biztosan megmarad az emlékezetben. Ehhez egy kellően bevállalós ügyfélre van szükség, aki képes a konvencióktól elvonatkoztatni.

Hátránya: valaki hátrányos helyzetben érezheti magát, mert nem a körasztalokhoz került. Ezt megfelelő rendezvénykommunikációval könnyedén orvosolhatjuk.

Extra rendezvénytipp:

Az asztalokat mindenképpen jól látható módon és egyértelműen sorszámozzuk fel, hogy a vendégek könnyen megtalálják, melyik asztalhoz kell leülniük. Ehhez segítségül egy klasszikus festőállványt vagy állványra kihelyezett LCD TV-t javaslunk.
A sátort mindenképpen fúrással rögzítsük a talajhoz. Azon a részen, ahol kinyitjuk a sátor oldalfalát, a padozat szélén jól látható jelzéssel jelöljük a peremét.

szabadtéri rendezvény

Egy jó rendezvény berendezési stratégia ilyen összetett, jól felépített listára és rajzra épül. Érdemes minden alkalommal elkészítened. Fogadd meg cikkünk 20 év szervezői tapasztalatára épülő iránymutatásait és tanácsait, hogy már a legközelebbi kültéri rendezvényednél segítségedre lehessenek! 

Amennyiben érdekel a rendezvényszervezés, ajánljuk figyelmedbe kiadványainkatEzek nem külföldről átvett és angolról magyarra fordított kiadványok, hanem több mint 4600 sikeres hazai rendezvény megszervezéséből származó gyakorlati tapasztalat esszenciája. Szívd magadba a tudást:
• a RendezvényBibliából (akár hangoskönyv változatban is),
• a Rendezvényatlaszból,
• és a Rendezvényhelyszín MaximaLista könyveinkből.

Felnőttképzési szerv felé bejelentett képzéseink:

Amiket bárhonnan, bármikor elvégezhetsz, hiszen a képzés online formában zajlik. Mindez ne szegje kedvedet, mert ez nem megy a minőség rovására: gyakorlatias videókon és rengeteg tudásanyagon keresztül ismertetünk meg a szakmai fortélyokkal. Ráadásul a képzéseink elvégzését teljesen a saját időbeosztásodhoz szabhatod. Várunk téged:
• a Rendezvényszervezés Online Mesterkurzuson – rendezvényszervező tanfolyam,
• és az Üzleti Protokoll Online Mesterkurzuson.

>> Kattints ide a képzéseinkhez.

INGYENES 37 OLDALAS ESETTANULMÁNY

Hogyan szerveztünk meg 3 hónap alatt egy 1 300 fős, 25 éves jubileumi nemzetközi céges
gálarendezvényt a CaliVita® International számára?

Töltsd le az idehaza ritkaságnak számító, ingyenes esettanulmányunkat és tanulj azokból a módszerekből, amikkel te is élménydús és kiemelkedően sikeres rendezvényeket tudsz majd szervezni!