Robotok a rendezvényszervezésben: 5 robot típus, amelyet érdemes alkalmazni

Az automatizálás és robotizálás irányába való elmozdulás számos cég esetében megfigyelhető volt az elmúlt években. Elsősorban a nagy monotonitású tevékenységet végző vállalatoknál vagy ahol a tevékenység egyéb jellege, például a veszélyessége megkívánta. A rendezvényszervezés területén sem ördögtől való már robotokat alkalmazni. Természetesen nem maga a rendezvényszervező folyamat kerül automatizálásra, hisz az lehetetlen lenne a speciális igények és megrendelések miatt. Sokkal inkább az esemény élményszerűségét lehet és érdemes növelni robotok, robotizálás segítségével.

Robotok a rendezvényszervezésben: 5 robot típus, amelyet érdemes alkalmazni

A robotokkal való közreműködés, kapcsolatfelvétel, interakció a felhasználók számára nem mindennapi lehetőség még ma sem. Fokozza az emberek kíváncsiságát, mert eredeti, szórakoztató és érdekes, gazdagabb felhasználói élményt nyújt, és azt is szemlélteti egyúttal, hogy a vállalat nyit az innovatív megoldások felé, használója a legújabb technológiáknak.

Az eseménytechnika és a szórakozás jövője tehát: a robotok.

A fogyasztói robotika megjelenésével egyre több vállalkozás használ robotokat konferenciák, fogadások, kiállítások, workshopok vagy más típusú vállalati események során. Ezek a robotokkal való találkozások elkezdik hozzászoktatni a felhasználókat a mesterséges intelligencia hétköznapibb megjelenésére, mert a jövő valóban erre mutat.

Ne aggódj, ezek a robotok nem válnak gonosszá, mint a tudományos-fantasztikus filmekben, hanem hatékony és élményt ígérő segítségek a rendezvényeken, és számos területen sikerrel alkalmazzák már őket: termékismertetésre, vállalati beszédekre, kereskedelmi stand aktivitásokra, de akár központi látványosságként is beválnak a rendezvényeken.

Mire jók például a robotok a rendezvényszervezésben?

  • A robotok kimaxolják az ügyfélélményt

  • Vendéglátó robotok alkalmazásával már élmény a welcome drink is

  • Animációra, szórakoztatásra kiválóak

  • Fényképezőik és interaktív kijelzők segítségével információgyűjtésre, és tárolásra is használhatod

  • QR kódok és vonalkódok lekérdezésére és adatbázisok létrehozására

  • Egyszerűsítik a regisztrációs folyamatot, jegyvásárlást, ellenőrzést

  • Bluetooth hangforrás, hangvezérlő, multimédiás eszközként funkcionálnak

  • Útba igazításhoz, iránymutatáshoz is tökéletesek

  • Social Media integrációval élőben közvetíthetnek Facebookon vagy más közösségi oldalakon az eseményedről

Nézzünk 5 hatékony, már bevált és világszerte használt robot típust, amely bevethető rendezvényeken:

1.Robotok szórakoztatásra

A világhírű Titán Robot bár már nem új a Nap alatt, a mai napig mágnesként vonzza az embereket, és igazi szórakoztatóközpont. A Titán valójában csak részben robot, másik részben pedig egy több mint 8 méter magas robot jelmez, amelyet egy színész visel, de az illúzió mégis páratlan. Mozgása részben távvezérelt, részben a belebújt színész mozgatja meg, valamint a színész hangját robothanggá változtatva kommunikál is. 2010 óta még mindig a legjobbak között tartják számon, számos díjat nyert, és világszerte számos rendezvényen használták már, eszméletlen sikerrel. A Titán emellett jó marketingfogás, PR mágnesként emlegetik.

Robotok a rendezvényszervezésben: 5 robot típus, amelyet érdemes alkalmazni

2. Teleprezencia

A videókonferencia vagy videóhívások legmagasabb szintje, amely lehetővé teszi a jelenlét teljes illúzióját, a környezet tökéletes érzékelését olyan meghívottaknak is, akik valójában nem tudnak ott lenni adott rendezvényen. A Double Robotics robotjainak segítségével mégis olyan, mintha fizikailag is ott tartózkodnának, Skype-on kommunikálnak, táblagépre csatlakoztathatók, és mozogni is képesek. Sokkal nagyobb felhasználói, vizuális és audio élményt nyújt, mint egy videótelefonálás, konferenciákon kiváló és innovatív társ lehet. Az ára meglehetősen borsos, egy darab bérlése 1 hónapra 3000 dollár.

Robotok a rendezvényszervezésben: 5 robot típus, amelyet érdemes alkalmazni

3. Interaktív önkiszolgáló hologramok

A hologramok teljesen valóságosnak tűnhetnek, de ez csak trükk, ugye. A Prsonas nevű vállalat önkiszolgáló hologramokat hoz létre, amelyek információt szolgáltatnak, tájékoztatnak, eligazítanak, interakcióba lépve a vendégekkel. Csak be kell tölteni a GYIK-et, az eseményleírást vagy bármi mást, amit a felhasználó szeretne a programban, és máris elérhető egy tökéletes, soha nem hibázó, innovatív prezenter.

4. Robot bártender

Eseményeden igazán cool dolog lehet, ha robot bártender szolgálja ki a vendégeket. A robot csaposok másodpercek alatt nemcsak keverni tudnak italokat, hanem szórakoztatnak, a mozgásuk is látványos.

Robotok a rendezvényszervezésben: 5 robot típus, amelyet érdemes alkalmazni

5. Photo-botok

A photo robotokat úgy tervezték, hogy az általuk rögzített képanyag a minőséget tükrözze a rendezvényeden. A szoftver algoritmusainak köszönhetően ezek a robotok képesek a fényviszonyokat és egyéb fényképezési technikákat beállítani lenyűgöző képek készítéséhez. Nem kell aggódnod, hogy nem a tökéletes szögekből és bevilágítással készülnek majd képek a rendezvényedről.

Robotok a rendezvényszervezésben: 5 robot típus, amelyet érdemes alkalmazni

A robotok a jövő technikája, és egyre nagyobb előszeretettel vetik be őket rendezvényszervezésben is, mert egyedivé tesznek, növelik egy esemény sikerét, a vendégélményt. Egyelőre még nem a büdzsé leszorítását szolgálják, sokkal inkább az exkluzivitást hangsúlyozzák, de talán egyszer képesek lesznek csökkenteni a rendezvénylebonyolítás során felmerülő költségeket. Te bevetnél robotokat a rendezvényeden? Írd meg nekünk. Ha pedig további hasznos információkat szeretnél olvasni a rendezvényszervezésről, ajánlom figyelmedbe RendezvényBiblia című könyvemet.

Maxon vagy rendezvényszervezőként?

Ugye szeretnél maximális tudással rendelkező, MAXIMALISTA rendezvényszervező lenni?

Teszteld tudásodat kvízünkben: szakmai hozzáértésed maximális vagy épp csak a minimálisat súrolja, ha a rendezvény berendezés stratégiájáról van szó?