Milyen végzettségre van szükséged, hogy el tudj helyezkedni, mint rendezvényszervező?

Milyen végzettségre van szükséged, hogy el tudj helyezkedni, mint rendezvényszervező?

Ebben a komplex cikkünkben összeszedtük a legfontosabb információkat a rendezvényszervező képzésekkel, tanfolyamokkal kapcsolatban.

2021. januártól változik a szakképzés, a kormány jelentősen csökkentette a választható szakmák körét, sőt maga az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) is megszűnt.  2020. december 31-el búcsút intettünk az OKJ rendszerének, és ebből adódóan az OKJ-s tanfolyam keretében megszerezhető rendezvényszervező végzettségnek.

Mi a felnőttoktatás (iskolarendszerű képzés)?

A felnőttoktatás körébe az iskolarendszerű, állami ösztöndíjas vagy önköltséges képzések tartoznak. (egyetem, főiskola)

Az oktatás nappali, esti, levelező munkarendben, vagy távoktatás formájában zajlik.

A felnőttoktatásban résztvevők tanulói vagy hallgatói jogviszonyban állnak a képzést szervező iskolával.

Felnőttoktatásban diákigazolványt is igényelhetsz, családi pótlék, árvaellátás, diákkedvezmény is jár.

Mi a felnőttképzés (nem iskolarendszerű képzés)?

A felnőttképzés (nem iskolarendszerű képzések) általában önköltséges, azaz a tanulók fizetik a tanfolyam díját. A felnőttképzés szolgáltatásként, piaci alapon valósul meg.

A felnőttképzés nem közoktatás, és nem is felsőoktatás, tehát nem diplomát adó képzés.

A jogviszonyt a képzésen résztvevők és a felnőttképzést szervező intézmény közötti felnőttképzési szerződés határozza meg.

A felnőttképzési tanfolyamokon a bemeneti feltételek változók: érettségi, 8 általános, egyes esetekben egyáltalán nincs tanulmányi előfeltétel.

2021. január 01-től a felnőttképzésben (nem iskolarendszerű képzések) a sikeres vizsga után kiállított dokumentumok az alábbiak lehetnek:

  • a részszakma megszerzéséről kiállított szakmai bizonyítvány államilag elismert alapfokú végzettséget és szakképesítést tanúsít és legalább egy munkakör betöltésére képesít. (Vizsga: szakmai vizsga (állami vizsga, országosan egységes eljárás keretében)

  • képesítő bizonyítvány, államilag elismert, önálló végzettségi szintet nem biztosító szakképesítést tanúsít. (Vizsga: képesítő vizsga)

  • tanúsítvány szakképesítés és szakképzettséget nem tanúsít, munkakör betöltésére nem alkalmas, tevékenység folytatására a jogszabályban meghatározott esetben jogosít. (vizsgát a felnőttképző rugalmasan határozza meg)

A felnőttképzés és a felnőttoktatás összehasonlítása

A táblázat megtekintéséhez, húzd jobbra (vagy balra a képernyőt)!

Felnőttoktatás Felnőttképzés
Finanszírozás állami ösztöndíjas vagy önköltséges önköltséges
Oktatás munkarendje nappali, esti, levelező, távoktatás előre meghatározott napokon, a jelentkezőkhöz igazítva
Kedvezmények családi pótlék, árvaellátás, diákkedvezmények nincs
Ütemezése (hossza) hosszabb (több félév, mire elvégezhető) rövidebb (hamarabb elvégezhető)
Kínálat szűkebb képzés kínálat szélesebb képzés kínálat
Indulás szemeszter kezdéshez kötött az év során többször indul
Végzettség igazolása oklevél szakmai bizonyítvány, tanúsítvány

Milyen OKJ Rendezvényszervező tanfolyamok voltak elérhetők 2020. december 31-ig?

2020. december 31-ig a következő két rendezvényszervezéssel kapcsolatos képzés volt elérhető:

Szakképesítés neve: Rendezvényszervező

Azonosító száma: 52 345 07

Szakképesítés neve: Kulturális Rendezvényszervező

Azonosító száma: 51 345 01

A „Rendezvényszervező” (OKJ 52 345 07) megnevezésű képzés egy bővebb, tartalmasabb programot tartalmazott, így aki mélyebben szerette volna elsajátítani a rendezvényszervező szakmát, akkor ezt kellett elvégeznie.

A fenti OKJ rendezvényszervező tanfolyamok 2020. december 31-ével megszűntek. Egyes felnőttképző intézmények (a cikk publikálása idején) még fogadnak pótbeiratkozókat 2020. decemberében indított tanfolyamra, de 2021. január 01-től hivatalosan már nem indítható új OKJ képzés.

Ingyenes rendezvény esettanulmány letöltés

Milyen rendezvényszervező képesítést lehet szerezni 2021. január 01-től a felnőttoktatásban?

Felnőttoktatásban, azaz iskolarendszerű képzésben több egyetem és főiskola is biztosít turizmus-vendéglátás alapképzés keretén belül rendezvényszervező szakirányt vagy specializációt. De például a Metropolitan Egyetemen hirdetnek alapdiplomára ráépíthető protokoll szaktanácsadó és rendezvényszervező szakirányú továbbképzést is.

A főbb szakmai tantárgyak mellett, olyan közgazdaságtani, módszertani és üzleti alapozó ismereteket is találhatunk, mint gazdaság matematika, számvitel, mikroökonómia stb.

Az iskolát befejezve és sikeres vizsgát téve a végzett hallgatók oklevelet kapnak. Amennyiben érdekel, hogy melyik felsőoktatási intézményben szerezhető rendezvényszervező képesítés, a www.felvi.hu weboldalát keresd fel.

Milyen rendezvényszervező képesítést lehet szerezni 2021. január 01-től a felnőttképzésben?

Azok számára, akik nem akarnak, vagy nem tudnak több éves iskolarendszerű képzésben (felnőttoktatásban) felsőoktatási intézményben (értsd: főiskolán, egyetemen) rendezvényszervező végzettséget szerezni, jelenleg a Kulturális rendezvény szervezője (03145001) megnevezésű szakképesítés megszerzésére irányuló szakmai képzés nyújthat megoldást.

A nemrégiben közzétett Programkövetelmény szerint „A kulturális rendezvények szervezője a helyi társadalom kulturális életének, önszerveződési formáinak és hagyományőrzési tevékenységének egyik legfontosabb szakembere. Munkájához tartozik az önkormányzati közművelődési intézmények, művelődési civil szervezetek, kulturális vállalkozások szakszerű és színvonalas működtetésében való közreműködés és kulturális szervezőmunka ellátása.”

Tehát, amennyiben művelődési központban, művelődési házban, közösségi házban, faluházban, ifjúsági- és gyermekházban, vagy szabadidő központban szeretnél elhelyezkedni, akkor jelentkezz bátran az iskolarendszeren kívüli felnőttképző intézmények egyikéhez és végezd el a várhatóan hamarosan meghirdetésre kerülő „Kulturális rendezvény szervezője” tanfolyamot!

Jelen pillanatban ez az egyetlen szakképesítést adó tanfolyam a felnőttképzésben.

Milyen végzettségre van szükséged, hogy el tudj helyezkedni, mint rendezvényszervező?

Ha most kezdesz a rendezvényszervezés világában fontos megértened, hogy nem egy bizonyítvány, oklevél vagy tanúsítvány miatt fognak felvenni egy rendezvényszervezői pozícióra. A pályáztatónak nem az lesz az elsődleges szempont, hogy neked OKJ rendezvényszervező, az új felnőttképzési rendszerben megszerzett tanúsítványt, vagy a felsőoktatásban megszerzett diplomát mutatod be pályázatnál.

Egy interjún elsősorban a jelentkező személyiségét, tulajdonságait és szakmai tapasztalatát nézik. Ez a tapasztalat pályakezdőként lehet egy HÖK-ös rendezvényen való részvétel, egy családi esküvő megszervezésében való aktív részvétel, vagy egy fesztiválon való önkéntesség.

Az elméletet olyan kérdésekkel tesztelik, amiből le lehet szűrni, hogy valóban megvan-e benned az a plusz, ami kell egy leendő vérbeli rendezvényszervezőnek.

A rendezvényszervezést empirikus úton, vagyis tapasztalati úton lehet a legjobban megtanulni. Ezért olyan rendezvényszervező tanfolyamot vagy kurzust válassz, amelyet elvégezve sokkal rövidebb idő alatt válhatsz vállalati rendezvényeket szervező csapat aktív tagjává, vagy szervezheted saját privát, kulturális vagy céges rendezvényedet.

Egyéni vállalkozóként vagy társas vállalkozásként milyen végzettségre van szükséged, hogy rendezvényszervezői tevékenységet végezz?

Jelen jogszabályok szerint, ahhoz, hogy ma Magyarországon rendezvényszervező céged legyen, nem szükséges semmilyen OKJ-s vagy más végzettség.

Egyes tevékenységek hatósági engedélyhez vagy szakvégzettséghez kötöttek (pl.: orvos, ügyvéd, építészeti területek, vagy dohánytermesztés), de a rendezvényszervezés nem tartozik ezek közé. Ahhoz, hogy rendezvényszervezési tevékenységet végezz, nincs más dolgod, mint felvedd céged tevékenységei közé a „8230 – Konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése”-t.

Ebbe a szakágazatba tartozik a rendezvények szervezése, reklámozása és/vagy menedzselése, mint pl. üzleti és kereskedelmi bemutatók, értekezletek, kongresszusok, konferenciák és találkozók, függetlenül attól, hogy a rendezvény színhelyéül szolgáló létesítményt a szervezők üzemeltetik, vagy nem.

Ide elsősorban céges rendezvények szervezését soroljuk.

A zenés, táncos rendezvény szervezése a gazdasági tevékenységek egységes osztályozási rendszerében (TEÁOR’08) attól függően sorolható be, hogy a szolgáltatott zene és más szórakoztatóelem önmagában előadó-művészeti teljesítménynek minősül-e, avagy sem:

  • a közvetlen előadó-művészeti teljesítmény nélküli zenés, táncos rendezvény (pl. diszkó) szervezése a 93.2 Egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység ágazatba, azon belül a 93.29 M.n.s. egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység szakágazatba tartozik,
  • a közvetlen előadó-művészeti teljesítménnyel járó zenés, táncos rendezvény (pl. koncert) szervezése a 90.0 Alkotó-, művészeti, szórakoztató tevékenység ágazatba, azon belül a 90.02 Előadó-művészetet kiegészítő tevékenység szakágazatba tartozik.

Egyes zenés, táncos rendezvények szervezéséhez szaképesítés nem, de rendezvénytartási engedély szükséges. Az engedélyt a zenés, táncos rendezvény helye szerinti települési, Budapesten a kerületi önkormányzat jegyzője, a Fővárosi Önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében a fővárosi főjegyző adja ki. Az engedély iránti kérelem elbírálásának ügyintézési határideje általában 20 nap munkanap. Részleteket ide kattintva olvashatsz. (ha nem működik a link, akkor kérünk írj nekünk e-mailt.)

Az engedélyköteles tevékenységek legfontosabb jellemzője, hogy a tevékenységet végző cég, ezáltal a felelős személy rendelkezzen az adott szakma elengedhetetlen tudásával, hogy ha valamilyen probléma következik be, akkor azt kellő szakértelemmel tudja kezelni.

Összefoglalva: ahhoz, hogy gazdasági tevékenységként rendezvényszervezéssel foglalkozz, nem szükséges OKJ-s vagy más szakvégzettséggel rendelkezned. Amit javaslunk, hogy olyan rendezvényszervező tanfolyamot vagy kurzust végezz el, ahol a lehető legtöbb, hazai példákon bemutatott szakmai gyakorlati tudást szerezheted meg.

Kérdésed van? Segítünk!

Felmerülhet olyan kérdés, amire ezen az oldalon nem kaptál választ, akkor nyugodtan írj nekünk e-mailt az ugyfelszolgalat@rendezvenybiblia.hu e-mail címre vagy üzenj nekünk a Facebook oldalunkon és pár napon belül örömmel segítünk neked.

RENDEZVÉNYSZERVEZŐ TANFOLYAM ONLINE KÉPZÉS

RENDEZVÉNY-
SZERVEZŐ TANFOLYAM ONLINE KÉPZÉS

  • Bejelentett rendezvényszervező képzés, tanúsítványt kapsz

  • Szakmai gyakorlati munkalehetőség élő rendezvényeken*

  • Elektronikus oktatási felület: a tanfolyam a jelentkezést követően azonnal megkezdhető

  • Fantasztikus esettanulmányok (PDF): eddig még sehol nem publikált, magyarországi vonatkozású tanulmányokat olvashatsz

  • Rendezvénysegédletek (PDF, XLS, DOC): életmentő rendezvénysegédletekkel is ellátunk

rendezvényszervező tanfolyam