Mekkora legyen a rendezvény színpada? 

Ma a színpadról beszélünk és arról, hogy milyen méretűnek kell lennie a színpadnak az eseményedhez. Különféle szempontokat veszünk sorra, amelyeket érdemes figyelembe venni az ideális színpadméret kiválasztásához, abban az esetben, ha színpadot építtetsz és akkor is, ha meglévő színpaddal kell dolgoznod, mely a rendezvényhelyszíned sajátja. A színpad ugyanis alapjaiban meghatározhatja, hogy melyik rendezvényhelyszín mellett dönts. 

Mennyire legyen magas? Mekkora legyen széltében és hosszában? Mennyire jól látható a nézőtérről, 

és még sok tényező van, ami nagyban meghatározza, milyen a megfelelő színpad – de lássuk sorjában. 

A legfontosabb, ahonnan érdemes kiindulni, az a fő helyiség, bálterem, ha úgy tetszik. Milyen a belmagassága, lekerekített vagy sarkos, mekkora a mérete, mennyi szabad hely van, és mi fog történni benne? 

A színpadot ennek a teremnek a méretéhez igazítva kell elképzelni. Mert ha hatalmas a bálterem, és picike benne a színpad, az viccesen fog kinézni, plusz a produkció szempontjából értékelhetetlen. És fordítva ugyanígy: ha túl nagy a színpad a helyiséghez képest, az sem szerencsés.  

Magasság

Hiába hatalmas a belmagasság egy teremben, ha például benne hosszú csillárok vannak. A csillárok miatt ugyanis gyakorlatilag úgy kell tekinteni, hogy a terem belmagassága ott végződik, ameddig a csillár lelóg. Ez azért fontos, mert ha megkérdezed a rendezvényhelyszín bérbeadóját a belmagasságról, szinte biztos, hogy a valós méretet fogja megadni, nem számolva azzal, amire most példának okáért figyelmeztettünk. Vannak produkciók, látványelemek, amelyeknél kulcsfontosságú lehet ezt tudni, de a stáb szempontjából sem mellékes, mennyi szabad helyük van a rendezvény telepítésekor a felszerelések mozgatásához. A kamerák, kivetítők tekintetében is jó, ha tisztában vagy az esetleges csillárok hosszával, hogy ne lógjanak bele a képbe. Tehát a színpadod magasságát is úgy kell figyelembe venned, hogy a belmagassághoz viszonyítva optimális legyen a műsorod számára.

Méret

Emberek jönnek és lépnek fel a színpadra, aztán majd le onnan, így alaptétel tudni, körülbelül hányan fognak a színpadon állni egyszerre. Előre kell állniuk a fények miatt vagy éppen hátrább? A színpadra lépcsőn mennek majd fel, vagy el kell különíteni egy háttér részt is a szereplőknek függönnyel vagy paravánnal elválasztva, ahol várhatják a színpadra lépést? Ez mind befolyásolja a színpadméretet. Sőt, ha lépcsőn mennek fel a közreműködők, akkor valahogy a színpad mögé érdemes rejtened a feljárót, mert – hacsak nem Oscar gálát szervezel, ahol szívesen követik figyelemmel a díjátvevők minden lépését a nézők – rendkívül zavaró lépcsőn közlekedőket látni; elvonja a tekintetet. 

Állás/ülés dilemmája

Hogyan néz ki az ültetési rend? Illetve egy még elemibb kérdés: a vendégeid ülnek vagy állnak majd? Állnak, miközben a tekintetük szintje magasra emelkedik, esetleg ülnek egy vacsora keretében, ahol a szemmagasságnál valójában jóval alacsonyabban látnak majd? Másként kell gondolkozni, ha állnak vagy ülnek a vendégeid. Ha például koncertre érkeznek, akkor valószínűleg a színpad előtt fognak állni, tehát egyazon álló helyből figyelik a színpadi műsort. Viszont ha ültetett vendégeid vannak, akkor gondoskodnod kell arról, hogy a színpad magassága megfelelő legyen, s a színpadra lépők jól láthatóak legyenek. Vagyis mindig a nézők látásszintjének megfelelő magasságban történjen a műsor. 

Ültetés

Ha hosszú asztalnál, folyosószerűen rendezed az asztalokat a színpadra merőlegesen, gondolj arra, hogy a színpadtól legtávolabbi személy már vajmi keveset lát a műsorból ahhoz képest, mint aki az asztal legelején ül. A nézőknek át kell látniuk sok-sok ember fején, tehát egy magasabb színpadra készülj. A színpadi hangzás tekintetében ez ugyanolyan lényeges; minél távolabb van valaki a színpadtól, annál kevésbé hallatszanak az ott történtek, és nem biztos, hogy lehetőség van profi hangosításra. Nagyobb terek, gigantikus színpadok esetén persze kivetítőkre kell készülni, hiszen a színpad biztosan nem lesz egységesen látható mindenki számára. A kivetítőket sem mindegy, hova helyezzük el a színpadon vagy színpadhoz képest. Ne legyenek a néző feje felett, mert elvonja a figyelmet a beszélőről, és nagyon kényelmetlen, hogy túlságosan fel kell nézni, és nem látják egyben a teljes képet, csak annak egy részletét.  

Díszletek, kellékek

Arra is gondolni kell, minek kell még felférnie a színpadra. Hangfalak? Díszlet? Bútorok? Ha nagyobb tárgyakról van szó, azok hogy kerülnek fel? Ha díszletváltásra van szükség a műsor közben, az hogyan tud a lehető legegyszerűbben lezajlani? Ha magas a színpad, bármit felcipelni rá extra teher, mindig le és fel kell lépni, ami balesetveszélyes is, és nehéz. Ezt nem szabad szem elől hagyni. Sok esetben nincs a színpadoknak backstage része, ahol a kellékek tárolhatók, így a hasznos térből sokat elvehet, ha ott sorakoztatják a tárgyakat, amely összeszűkíti a műsortér lehetőségeit. 

Hangtechnika, világítás

Lássuk. Ó, igen. Sok-sok helyet igénylő tényező, és ezek a kütyük mind-mind a levegőben lógnak. Mármint többnyire a mennyezetről. Ez befolyásolja a belmagasságot és a színpadod magasságát is. Ne lógjon túlságosan le, ne akadjunk bele, ne legyen zavaró a látványa, stb. Ez hasonló probléma, mint a csillárok esete. Az ültetési rend szempontjából mindenki jól lát majd mindent? De lehetőleg úgy, hogy a fények senkit se vakítsanak el. A világítást, fényeket, hangot is eszerint kell beállítani, megtervezni a színpadon. 

Látod, nagyon sok szempontot kell figyelembe venni a színpadméret meghatározásakor, hogy élvezhető, mindenki számára követhető, élménydús legyen mindaz, ami ott történik. Neked volt már negatív élményed rossz színpadi paraméterekkel? Akár nézőként, akár rendezvényszervezőként? Szívesen olvasnánk. Írj nekünk: ugyfelszolgalat@rendezvenybiblia.hu

RENDEZVÉNYSZERVEZŐ TANFOLYAM ONLINE KÉPZÉS

RENDEZVÉNY-
SZERVEZŐ TANFOLYAM ONLINE KÉPZÉS

  • Bejelentett rendezvényszervező képzés, tanúsítványt kapsz

  • Szakmai gyakorlati munkalehetőség élő rendezvényeken*

  • Elektronikus oktatási felület: a tanfolyam a jelentkezést követően azonnal megkezdhető

  • Fantasztikus esettanulmányok (PDF): eddig még sehol nem publikált, magyarországi vonatkozású tanulmányokat olvashatsz

  • Rendezvénysegédletek (PDF, XLS, DOC): életmentő rendezvénysegédletekkel is ellátunk

rendezvényszervező tanfolyam