Rendezvények tartása 2021. május 23-tól, de hogyan?

Rendezvények tartása 2021. május 23-tól, de hogyan?

2021. Május 23-tól életbe lépő rendezvénytartásra vonatkozó szabályokat gyűjtöttük össze. Rendezvények tartása 2021. május 23-tól.

Tarthatok magán- és/vagy családi rendezvényt?

 • Igen. Magán- és családi rendezvény legfeljebb 50 fő részvételével korlátozás nélkül tartható, lakodalom pedig akár legfeljebb 200 fő részvételével korlátozás nélkül tartható; (az ott foglalkoztatottakon kívül – egy időben)  a családi eseményen vagy magánrendezvényen a válogatott lemezbemutatás (gép zene, pl. Dj) vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatás (félplayback vagy teljesen élőzenei előadás) megengedett.

 • Ha a családi esemény vagy magánrendezvény teljes időtartama alatt a rendezvényhelyszín területére – az ott foglalkoztatottakon kívül – a családi esemény vagy a magánrendezvény résztvevőin kívül más nem léphet be, abban az esetben a családi eseményen vagy a magánrendezvényen a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet.

 • Ha a rendezvényhelyszín rendelkezik olyan, a helyszín többi részétől elzárt helyiséggel, ahol biztosítható, hogy a családi esemény vagy magánrendezvény résztvevői a családi esemény vagy magánrendezvény teljes időtartama alatt a rendezvényhelyszín többi vendégétől vagy más családi vagy magánrendezvény vendégeitől elkülönítésre kerüljenek, a koronavírus ellen nem védett személy kizárólag e helyszínre beléphet, és a családi esemény vagy magánrendezvény befejezéséig a rendezvényhelyszín e helyiségében tartózkodhat.

 • Amennyiben az elkülönítés megvalósul, abban a helyiségben nem kötelező a maszk viselése.

Ki köteles gondoskodni a fenti szabályok betartásáról a magán vagy családi rendezvényen?

Attól függően, hogy hol kerül megtartásra az esemény:

 • a családi esemény vagy magánrendezvény szervezője, valamint a családi esemény vagy magánrendezvény helyszínének üzemeltetője, illetve a családi esemény vagy magánrendezvény helyszínével rendelkezni jogosult köteles gondoskodni.

 • Pl. egy étteremben a vendéglátóegység üzemeltetője/tulajdonosa, magánháznál az ingatlan tulajdonosa, vagy az éppen használatra jogosult személy.

Tartható zenés-táncos rendezvény?

Igen. Létszámkorlátozás nélkül. De a zenés-táncos rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható.

 • A zenés, táncos rendezvény helyszínén koronavírus ellen nem védett személy is foglalkoztatható, amennyiben maszkot hord az illető.

 • Ha a zenés, táncos rendezvény helyszínén videoklip-forgatást vagy más audio- vagy videofelvételt tartanak, a felvételen statisztaként kizárólag koronavírus ellen védett személy vehet részt.

Ki köteles gondoskodni a fenti szabályok betartásáról zenés-táncos rendezvényen?

A zenés, táncos rendezvény szervezője, illetve a zenés, táncos rendezvény helyszínének üzemeltetője köteles gondoskodni.

Fontos felelősségi szabály, hogy az alábbiak, ebben a sorrendben felelnek a résztvevők védettségi igazolványának és életkorának ellenőrzésért:

 1. szervező
 2. helyszínüzemeltető
 3. szervező és helyszínüzemeltető alkalmazottai

A védettségi igazolvány meglétét vagy az életkort ellenőrző szerv vagy személy jogosult az érintett személyazonosságának igazolására alkalmas hatósági igazolványon szereplő adatok megismerésére, azzal, hogy az adatokat semmilyen módon nem rögzítheti. A védettségi igazolvány meglétéhez kötött egyéb rendezvényeken kötelesek annak a személynek a beléptetését megtagadni, valamint a belépését megakadályozni, aki a koronavírus elleni védettségét vagy az életkorát e rendeletben meghatározott módon nem igazolja.

Forrás: maresz.hu

A sportrendezvénynek, a kulturális eseménynek, a családi eseménynek vagy magánrendezvénynek, valamint zenés, táncos rendezvénynek nem minősülő rendezvényt hogyan lehet megtartani? (ergo pl. üzleti események)

Ha az egyéb rendezvényt a szabadtéren tartják, és azon – az ott foglalkoztatottakon kívül

 • ötszáz főnél kevesebben vannak jelen, azon a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet, ergo korlátozás nélkül tartható.

 • ötszáz fő vagy ennél több személy van jelen, azon kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt.

 • Ha az egyéb rendezvényt zárt térben tartják, az egyéb rendezvényen – az ott foglalkoztatottakon kívül – kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt.

 • Az egyéb rendezvényen foglalkoztatott személy számára a maszkhasználat szabályait a rendezvény szervezője vagy a rendezvény helyszínének vezetője határozza meg.

 • A foglalkoztatott személy, ha a koronavírus elleni védettséget a rendezvény szervezője felé nem igazolja, köteles a rendezvény befejezéséig maszkot viselni.

 • Ha az egyéb rendezvény sportfesztivál, abban az esetben a sporteseményen a koronavírus ellen nem védett, a sportról szóló törvény szerinti versenyszerűen sportoló is elindulhat.

Pl. egy beltéri üzleti, vállalati rendezvényen csak védettségi igazolvánnyal lehet jelen lenni, mely alól kivételt képeznek az ott dolgozó személyek (akik kötelesek maszkot hordani) és a kiskorúak.

Ki köteles gondoskodni a fenti szabályok betartásáról az „egyéb” rendezvényen?

Az „egyéb” rendezvény szervezője, illetve a rendezvény helyszínének üzemeltetője köteles gondoskodni.

KIEGÉSZÍTÉS:

 • szállodában vagy étteremben tartott magán- és családi rendezvény esetén a szálloda, vendéglátó üzlet üzemeltetője köteles gondoskodni a magánrendezvényen részt vevők elkülönítéséről;

 • egyéb zárt téri rendezvény csak védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek tartható (pl. konferencia, csapatépítő, szakmai előadás stb.);

Fogalmak

Mi a sportrendezvény?
„sportrendezvény az olyan versenyrendszerben szervezett verseny vagy mérkőzés, amelyen versenyzőként kizárólag a sportról szóló törvény szerinti versenyszerűen sportoló vehet részt,”

Mi a sportfesztivál?
„sportfesztivál az olyan sportesemény, amelyen a sportról szóló törvény szerinti versenyszerűen sportoló mellett a szabadidős sportoló is részt vehet.”

Mit jelent a zenés-táncos rendezvény?
Rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban tartott, nyilvános, nem zártkörű, válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújtó rendezvény, amelyen a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni;

Nem minősül zenés-táncos rendezvénynek a kulturális esemény, ha az előadó-művészet valamennyi ágának fellépése céljából megtartott esemény a) az e művészet céljára rendelt helyszínen kerül megtartásra, b) előre megváltott ülőhelyre szóló jegy ellenében látogatható, és c) a néző az előadás időtartama alatt az előre megváltott ülőhelyén köteles tartózkodni.

Amennyiben kérdésed lenne, csatlakozz Facebook zárt csoportunkhoz!

Ha tetszett ez a cikk, akkor ezeket is olvasd el!

Rendezvények biztonságos újranyitása 2021-ben, de hogyan?2021-02-17T15:43:12+02:00

Összeszedtük és kiegészítettük azokat az általános, WHO által megfogalmazott ajánlásokat, amelyek a rendezvények biztonságos újranyitása érdekében kulcsfontosságúak. Útmutató rendezvények biztonságos újranyitásához.

Így szervezz online vagy hibrid rendezvényeket2021-02-27T12:22:06+02:00

Ezzel az ismeretanyaggal az a célunk, hogy egy gyakorlati tudásanyagot állítsunk össze azok számára, akik a jövőben virtuális vagy hibrid rendezvényeket szeretnének szervezni. Kattints ide a részletes tudásanyaghoz.

RENDEZVÉNYSZERVEZŐ TANFOLYAM ONLINE KÉPZÉS

RENDEZVÉNY-
SZERVEZŐ TANFOLYAM ONLINE KÉPZÉS

 • Bejelentett rendezvényszervező képzés, tanúsítványt kapsz

 • Szakmai gyakorlati munkalehetőség élő rendezvényeken*

 • Elektronikus oktatási felület: a tanfolyam a jelentkezést követően azonnal megkezdhető

 • Fantasztikus esettanulmányok (PDF): eddig még sehol nem publikált, magyarországi vonatkozású tanulmányokat olvashatsz

 • Rendezvénysegédletek (PDF, XLS, DOC): életmentő rendezvénysegédletekkel is ellátunk

rendezvényszervező tanfolyam
által|2021-05-31T17:26:26+02:002021. május 27.|Kategóriák: rendezvényszervezés|Címkék: , , , , , |0 hozzászólás