Út a profi rendezvényszervezés, a rendezvényszervező állás megszerzése felé

Út a profi rendezvény-
szervezés, a rendezvényszervező állás megszerzése felé

Vonz a rendezvényszervező állás, de nem tudod, hogyan építhetnéd fel a karriered? Örömmel osztjuk meg tapasztalatainkat a lelkes leendő vagy pályakezdő rendezvényszervezőkkel, akiknek talán csak néhány hasznos tanács hiányzik, hogy a siker útjára lépjenek. Csokorba szedtük mindazt, amire szükséged lehet:

 

Fejben dől el: megfelelő mentalitás

A legsikeresebb eladó ismérve, hogy tudja, a vevő nem csupán terméket, hanem élményt szeretne vásárolni. Hiszen maga az élmény az, ami belopja magát az emberek szívébe, és amit megőriznek az emlékezetükben. Különösen igaz ez a rendezvények esetében, hiszen itt is a pillanatnyi érzést örökítjük meg. Ezért a rendezvényszervező állás része az örökös törekvés, hogy maradandót alkoss, és olyan emlékezetes rendezvényt szervezz, amelyre évekkel később is jó érzéssel gondolnak majd vissza.

 

Madarat tolláról: jó önéletrajz

A jó önéletrajz áttekinthető és naprakész, amelyben feltüntetnek minden, a szakmához kapcsolódó tapasztalatot anélkül, hogy hivalkodóba csapna át. Megéri belefoglalni olyan hobbikat és mellékes tevékenységeket, amelyek kamatoztathatók a rendezvényszervezésben: a sportolás például a terhelhetőségről és kitartásról árulkodik. A formázás is sokatmondó, pl. az Europass-sablon használata nagyon fantáziátlan egy személyre szabott önéletrajzzal szemben. Ha pedig a pályázó arra sem veszi a fáradságot, hogy némi kreativitással egyéni dizájnnal rukkoljon elő, ugyanez a hozzáállás várható tőle pl. céges rendezvények szervezése, azaz a munkavégzés során is. Az egyedi önéletrajz elkészítéséhez használhatsz olyan honlapokat, mint a visualcv.com, cv-template.com vagy canva.com. A formázás során érdemes az aktuális trendekhez és persze az elvárásokhoz igazodni, amelyek a kiszemelt munkáltatótól is függenek (minisztérium, nagyvállalat, ügynökség stb.).

rendezvényszervező állás

Madarat tolláról 2.0: meggyőző állásinterjú, belépő a rendezvényszervező állás megszerzéséhez

Az állásinterjún a leglényegesebb szempont az előadástechnika és a megjelenés. A klasszikus öltöny/kosztüm opcióval nem lőhetsz mellé, és hasonlóan jó megoldás a sötét alsó elegáns felsővel. Kerülendők ugyanakkor a túlságosan köznapi viseletek, mint a póló, farmer, tornacipő, valamint a hivalkodó, rikító színek és kiegészítők.

 

Fókuszban: a tapasztalat

A jó reklám fontos ugyan, de mit sem ér, ha nincs mögötte tartalom. Ez pedig nem születik meg csak azért, mert valaki elvégzett egy OKJ-s rendezvényszervező tanfolyamot, vagy megszerzett egy diplomát. Jóval nagyobb kincs a gyakorlati tapasztalat: az önkéntesség és a nyári munka mind rengeteget segíthetnek. Nagyon hasznos a nyelvtudás, de sokkal többet ér egy nyelvvizsgánál, ha ténylegesen jól beszéled a nyelvet.

Milyen lehetőségeid vannak önkénteskedésre?:

  • diákként például HÖK-rendezvények szervezésében (rengeteg tapasztalat: események sokasága);

  • fesztiválokon, sporteseményeken kisegítő, gyakornoki, önkéntes szervezői pozíció betöltése (a legtöbb rendezvényen tárt karokkal fogadják az önkénteseket);

  • városi fesztiválok, családi események, pl. esküvők szervezésében való aktív részvétel.

Az önkéntesség nagy hasznodra válhat, mivel segít a kommunikációs és problémamegoldó-készség, rendszerben gondolkodás, kreativitás, csapatmunkában való részvétel, szervezőkészség, és váratlan feladatok megoldásának a fejlesztésében. Emellett gyakran utazásra vagy külföldiekkel való kapcsolatteremtésre is lehetőséget nyújt, az így szerzett tudást, pl. etikett- és protokollismereteket pedig kamatoztathatod a rendezvényszervezési feladatok ellátásasorán.

Kezdj kicsiben; ajánld fel munkádat tapasztalatszerzésért cserébe!

rendezvényszervező állás
rendezvényszervező állás

Határ a csillagos ég: folyamatos önképzés

Ahhoz, hogy mindig naprakész legyél, állandó fejlődésre van szükség. Számos lehetőség áll rendelkezésre a szakmai értéked növelésére:

  • szakmabeli vendég: vegyél részt mások által szervezett rendezvényeken, illetve konferenciákon, ezek bővítik a látókörödet, és a tanultakat beépítheted a saját munkamódszeredbe;

  • „hol a szemüvegem?”: olvass publikációkat és szakmai cikkeket, ezáltal ihletet meríthetsz és nyomon követheted a trendeket;

  • #újhullámok: kövess a szakmához szorosan kapcsolódó oldalakat a közösségi felületeken – a nemzetközi oldalaknak köszönhetően olyan témákról is tájékozódhatsz, amelyek itthon még kevésbé ismertek; ilyen például az Event Marketer médiavállalat Facebookon, vagy az #eventprofs, #events, #eventideas, #eventtips, #talents, #liveshows Instagram-hashtagek;

  • „jó pap holtig tanul”: vegyél részt továbbképzéseken, online kurzusokon évente legalább kétszer, hogy ezáltal is gyarapíthasd a tudásod;

  • színek a palettán: ne csak a rendezvényszervezésben, hanem az ahhoz szorosan kapcsolódó egyéb területeken is fejlődj. Ilyen például a protokoll, marketing, vagy a kreatív szakmák, mint a fotózás vagy a szerkesztőprogramok használata.

Lépésről lépésre: alapos megismerés

Érdemes egyszerre a szakma egy szegletét alaposan feltérképezni, és csak azután nekivágni a többi felfedezésének. Így magabiztosabb lehetsz az adott témát illetően, minden jelentős aspektusát elsajátíthatod, és kiépíthetsz egy partnerkört, akikkel (pl. corporate- és beutaztatópartnerrel) folyamatos lehet majd a kapcsolattartás.

 

Speak my language: angol nyelvtudás

Mivel a rendezvényszervezés nemzetközi nyelve az angol, lényeges a szakmában használatos angol kifejezések ismerete. A későbbiekben, már befutott rendezvényszervezőként a nemzetközi üzleti kommunikáció a külföldi partnerrel, illetve rendezvényszervező céggel is angolul zajlik.

Ismerd meg hazádat kicsit másképp: hazai előadók, helyszínek és programok

A rendezvényszervező szakmában mérhetetlenül fontos szerepet játszik az ilyesfajta tájékozottság, hiszen a zökkenőmentes szervezés elengedhetetlen része, hogy az adott eseményekhez az azoknak minden szempontból megfelelő előadókat (illetve helyszínt és programokat) válaszd ki. Ilyen kérdés például állásinterjúkon is felmerülhet. Amennyiben fejlődni szeretnél ezen a téren, látogass el minél több rendezvényre, hogy megismerhesd, milyen jellegű eseményen mely hazai előadók lépnek fel, gyakran ugyanis éppen a kevésbé „mainstream” előadókra van kereslet.

rendezvényszervező állás

Kihívás elfogadva: jó problémamegoldó-készség

Váratlan helyzetek bármikor bárkivel előfordulhatnak: az a fontos, hogy kihívásnak tekintsd őket, amelyeket higgadtsággal és kreativitással meg lehet, sőt meg kell oldani.

 

Karrierkaméleon: rugalmas időbeosztás

A rendezvényszervező állás nem hagyományos munkaidőt ír elő, ezért rugalmas időbeosztásra van szükség. Az események általában a vendégek idejéhez igazodnak, azaz este, hétvégén, vagy éppen éjszaka zajlanak. A rendezvényszervezőnek pedig magától értetődik, hogy ő érkezik elsőként, és távozik utolsóként, ugyanis ezt követeli meg az esemény teljes körű lebonyolításának koordinálása.

Hogy minden a terv szerint alakuljon, az eseményt megelőző napokban szinte biztosan túlóráznod kell, a határidők ugyanis kőbe vannak vésve. A csapatnak érdemes akkor belehúznia a munkába, amikor mindenki a legaktívabb. Az eltérő időzónák miatt a nemzetközi kapcsolatok is rugalmasságot igényelnek. Alkalmazkodj te az ügyfélhez: a körülmények nem okoznak gondot mindaddig, amíg a munkavégzés minősége és mennyisége megfelelő. A te munkavégzésed helyszíne lényegében bármi lehet (home office, nyaralás alkalmával tengerpart): a rendezvényszervező akár szó szerint „úton-útfélen” dolgozik.

rendezvényszervező állás

Feketén-fehéren: adminisztratív készség

A rendezvények előkészítésének és lebonyolításának része a sok-sok adminisztráció. Munkaidőd kb. 80%-át íróasztal mögött, számítógép mellett és telefonálgatással töltöd. Készülj fel rá, hogy állandó bajtársad lesz a levelezés, ajánlatkészítés, szerződésírás, kivonatok és költségvetés készítése.

 

Pár kattintás: szoftverismeret

2021-ben talán már említeni sem kell, hogy a rendezvényszervezési feladatok ellátásának elengedhetetlen része a Microsoft-szoftverek, különösen az Outlook, Word, Excel, és PowerPoint kezelésének ismerete. Előnyt jelent ugyanakkor, ha egyéb, a rendezvényszervezéshez kapcsolódó szoftvereket is képes vagy használni, így alapszinten tudsz képet szerkeszteni (javasolt alkalmazások a Photoshop, Canva, Adobe Illustrator), illetve videókat vágni (javasolt videószerkesztők az iMovie és Adobe Premier), és nem idegenek számodra a CRM- és projektkezelő-szoftverek (mint a Teams, Trello, MiniCRM, Asana).

 

Élet-„vezetés”: jogosítvány

Ha autód nincs is, az érvényes jogosítvány nagyon fontos, ugyanis talán bérautót kell majd vezetned, hogy eljuthass például Budapestről egy vidéki rendezvényre.

Ezzel minden információ a birtokodban van ahhoz, hogy fantasztikus rendezvényszervezővé nődd ki magad. Sok sikert az izgalmakkal teli úton!

Ha tetszett a cikk, akkor ezeket is olvasd el!

10 alapvető tipp kezdő rendezvényszervezőknek2023-02-27T10:00:13+02:00

A kezdő rendezvényszervezők általában optimisták, és mindig abból indulnak ki, hogy a tervek szerint alakul majd minden, de egy tapasztalt rendezvényes, egy igazi öreg róka tudja, hogy ebben a szakmában mindig előfordulhat hiba. A nagyszerű rendezvényszervezők sikere abban rejlik, hogy tudják, mit kell tenni akkor is, amikor a talaj kicsúszik a lábuk alól egy pillanatra. Más szavakkal, egy profi rendezvényszervező mindig nyugodt és összeszedett, a körülményektől függetlenül. Hogy ezt a nyugalmat hogyan érheted el, erre mutatunk neked 10 alapvető tippet, hogy kezdő rendezvényszervezőként biztosan jó irányba haladj az utadon. 

Milyen végzettség kell egy rendezvényszervezőnek?2023-02-27T10:00:08+02:00

2021. januártól változik a szakképzés, a kormány jelentősen csökkentette a választható szakmák körét, sőt maga az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) is megszűnt.  2020. december 31-el búcsút intettünk az OKJ rendszerének, és ebből adódóan az OKJ-s tanfolyam keretében megszerezhető rendezvényszervező végzettségnek.

Ebben a cikkünkben összeszedtük a legfontosabb információkat a rendezvényszervező képzésekkel, tanfolyamokkal kapcsolatban.

Rendezvények csoportosítása2021-02-17T14:56:03+02:00

Sokféle esemény létezik. Vannak bennük bizonyos közös pontok, de vannak olyan elemek is, amelyek egyértelműen megkülönböztetik őket, tehát akár a helyszín, a téma vagy a jogi, esetleg biztonsági követelmények. Sőt, vannak olyan események is, amelyeket nem várt helyzetek miatt vagyunk kénytelenek szervezni, például, ha egy világjárványt veszünk alapul – mint a jelenlegi Covid-helyzet, amikor online térben vagyunk kénytelenek rendezvényeinket megtartani. Tekintsd át a legfontosabb rendezvénytípusokat. 

INGYENES 37 OLDALAS ESETTANULMÁNY

Hogyan szerveztünk meg 3 hónap alatt egy 1 300 fős, 25 éves jubileumi nemzetközi céges
gálarendezvényt a CaliVita® International számára?

Töltsd le az idehaza ritkaságnak számító, ingyenes esettanulmányunkat és tanulj azokból a módszerekből, amikkel te is élménydús és kiemelkedően sikeres rendezvényeket tudsz majd szervezni!

által|2023-03-02T13:18:48+02:002021. május 31.|Kategóriák: rendezvényszervezés|Címkék: , , , , |0 hozzászólás