Hogyan profitálhatsz önkéntesként a rendezvényeken?

Hogyan profitálhatsz önkéntesként a rendezvényeken?

Sok – mára ismertté és elismertté vált rendezvényszervező kezdte önkéntesként a pályáját. Megoszlanak a vélemények; van, aki szívesen áldozza rá idejét, energiáját, mert önmagától is felismeri az önkéntességben rejlő előnyöket. Mások szükségből állnak rá, és vannak olyanok is, akik azt vallják: „márpedig az életben nem fogok senkinek ingyen dolgozni”. Nézzük, melyik félnek van igaza, vajon előnyére válik-e az önkéntes munka a rendezvényszervezőknek?

Na, de mi az önkéntesség lényege?

A lényege a nevében benne van, tehát nem mások által kikényszerített munkáról, hanem kifejezetten személyes akaratból végzett munkáról van szó, méghozzá úgy, hogy cserébe anyagi hasznunk nem származik. 

Az elmúlt években egyre több rendezvényen lehet önkéntesekkel találkozni, a rendezvényszervezők sokszor így oldják meg az egyes területek szervezését és lebonyolítását. Évről-évre egyre többen vállalják a különböző típusú rendezvényen való részvételt, önkéntes segítőként, tehát fizetés nélkül. De miért éri meg szervezői és résztvevői szemmel a sokak által csak ingyen munkának aposztrofált lehetőség?

Hazánkban csak néhány éve terjedt el a rendezvényeken való részvétel ezen formája, mert sokan úgy gondolják, hogy ingyen munkát nem vállalnak, pedig rengeteget lehet belőle profitálni. Szervezőként azért éri meg, amellett, hogy az önkénteseknek nem fizetnek munkabért, hogy különböző területről érkező elsősorban fiatal korosztály tagjait ismerhetik meg, így biztosítva azt, amennyiben évente szervezik ugyanazt az eseményt, visszatérő önkéntes csapat szerveződik, ismerve egymást és az egyes területeket. A szervezők rendezvénytől függően formaruhát/egyenruhát, étkezést és bizonyos esetekben szállást, továbbá a rendezvényre való lejutást is biztosítják, a kötelező képzés mellett. A beválogatást megelőzően a leendő önkénteseknek jelentkezniük kell a kért adatok kitöltésével, fotóval és/vagy videóval, majd egy meghallgatáson is részt kell venni, amely után kapja az értesítést a jelentkező arról, hogy beválogatták-e és ha igen, mely területre. Az önkéntesnek vállalni kell a rendezvény teljes időtartama alatt a részvételt, a képzések során kapott információkat, tudást pedig az adott területen megfelelően kell tudniuk használni.

Önkéntesként olyan készségekre tehetsz szert, mint a jó kommunikációs és problémamegoldó készség, rendszerben való gondolkodás, kreativitás, csapatmunkában való részvétel, szervezőkészség, és a váratlan események, feladatok megoldása. 

A kisebb és nagyobb hazai illetve nemzetközi fesztiválokon, sporteseményeken presztízs önkéntesként ott lenni, amely nem mellesleg az önéletrajzban is jól mutat, sok munkáltató figyelembe veszi és kiválasztási szempont is lehet egy leendő munkahelyen, ugyanis ebben is megmutatkozik az, hogy a munkavállaló hajlandó és képes-e plusz feladatokat vállalni.

Rendezvény nagyságától függően néhány tíz főtől akár több ezer főig terjedhet egy adott eseményen az önkéntesek száma. Nem csak kulturális vagy sport rendezvényen találkozhatunk önkéntesekkel, hanem például konferenciák alkalmával is. Egyik ilyen esemény volt 2019 júliusában a lisszaboni kongresszusi központban, ahol hetedik alkalommal került megrendezésre a Ciência elnevezésű tudományos konferencia, amelyet kiállítással is egybekötöttek. Ez egy olyan rendezvény, ahol a portugál kutatók találkoznak és osztják meg kutatási eredményeiket egymással, részvételi díjat nem kellett fizetni. A rendezvény minden napján önkéntesek várták a résztvevőket a bejáratnál és segítettek az esetlegesen felmerülő kérdések megválaszolásában.

Idén a koronavírus miatt több nemzetközi nagy rendezvény is elmarad, így a nyári tokiói olimpia, Forma 1, a futball Európa Bajnokság és még számos egyéb nagy kiállítás, fesztivál. Ezeken az eseményeken is több száz, illetve több ezer fő önkéntes munkája szükséges az események sikeres lebonyolításához. A Foci EB például azért különleges, mert 12 helyszínen kerül megrendezésre 12.000 önkéntes segítő munkájával végül nem idén, hanem 2021 nyarán. Az eseményen résztvevő önkéntes tevékenységről terveink szerint be fogunk számolni, ugyanis csapatunk egyik tagját beválogatták a budapesti 1000 fő önkéntes közé, így első kézből kaphatunk hiteles információkat a rendezvényről. 

Az önkéntesség legfőbb előnye tehát összefoglalva talán leginkább a tapasztalatszerzés, hiszen sokan esnek a 22-es csapdájába: releváns gyakorlat nélkül nem kapnak állást, de hogyan szerezzenek gyakorlatot, ha nincs munkahelyük? Gyakorlatszerzésre az önkéntességen kívül egyébként van egy további ötletünk – ha gyakorlatorientált rendezvényszervező képzésen vesz részt az ember. A MOE Rendezvényakadémia például ilyen.

ÚJ KIADVÁNY: RENDEZVÉNYATLASZ

Utazás a legfontosabb rendezvényes témák körül

5 990 Ft helyett MOST 3 990 Ft + szállítási költségért a Tied lehet!

A Rendezvényatlasz három fő állomás mentén haladva vezet be a kreatív, élménydús, egyedi, nívós eseményszervezés világába:
– rendezvényszervezéssel kapcsolatos általános témák (I)
– a rendezvénypromóció kérdései (II)
– hasznos, gyakorlatorientált rendezvénytippek (III)
Ha bejárod ezt a három állomást, az utazásod végére képes leszel megreformálni a hazai rendezvényszervezést, és ÚJÍTÓ ötleteiddel, gondolataiddal sikeres, élménygazdag rendezvényeket szervezni!