A sportrendezvények szervezésének sajátosságai

„Nincs nagyobb öröm, mint a sport öröm.” Palik László

Sporteseményt egész évben szervezhetünk, hiszen évszaktól, vagy épp a rendezvény típusától függően bel- és kültéren is megvalósításra kerülhet.

sportrendezvény szervezése

A következő sportesemények szervezésére kerülhet sor:

sportverseny (házi, barátságos, meghívásos, területi bajnoki, országos, nemzetközi egyéni- és versenyek), sportágválasztó nap, edzőtábor, gyalog- és kerékpáros túra, sí- és havas táborok, fitnesznap, egészségnap.

A sportrendezvények célja

Ezek egyszerre szórakoztatóak, játékosak, és élménycentrikusak. Nem titkolt céljuk a mozgásműveltség, és az egészségközpontú gondolkodás fejlesztése.

A sport, mint tudjuk fejleszti a fizikai, szellemi és szociális képességeket is, ezért fejlesztésre is kiváló. Elősegíti a munkát, a projektszemléletet, ezen kívül megtanít a kitartásra és a versenyszellemre.

Egy sportrendezvény szervezése előtti legfontosabb teendők:

  • a helyszín bejárása

  • kreatív koncepció kidolgozása

  • kommunikációs terv készítése

  • feltételek biztosítása

sportrendezvény szervezése

Mire van szükség egy sportrendezvény szervezésekor? Avagy a sportrendezvény szervezése:

A sportesemények szervezéséhez szükséges bizonyos kompetenciák és szervezési ismeretek megléte. Ismerni kell a sportszolgáltatások sajátosságait, a sport rendezvényszervezés tárgyi és személyi feltételeit, munkafázisait, a forgatókönyv és költségvetés készítés módszertanát.

Előnyös, ha a rendezvényszervező tisztában van a események szponzori ajánlatainak elkészítésével, ezáltal annak gazdaságos lebonyolításával.

A sportesemény egyfajta szolgáltatás, így ráhúzható a SHIPIT-elv (Jackson és Cooper 2002). Ez a modell segít meghatározni a sportesemények minőségparamétereit.

A SHIPIT-elv alapján elmondható, hogy egy sportesemény speciális, heterogén, megfoghatatlan, tárolhatatlan, elválaszthatatlan, technológiához kapcsolódó.

Speciális: a szolgáltatás a vevő speciális, egyedi igényeire szabott. Igazodik továbbá a résztvevők életkorához, neméhez, képességeihez, elvárásaihoz, stb.

Heterogén: a szolgáltatók teljesítménye változó, de igyekezni kell a minőség nyújtására. Nincs két egyforma rendezvény, még akkor sem, ha ugyanazon személyekből áll a szervezői gárda.

Megfoghatatlan: a résztvevők nem igazán tudják előre, hogy mire számíthatnak, csak az eseményen tapasztalják majd, hogy milyen ott lenni. Itt kap fontos szerepet a marketing, a szájreklám (ha már volt ilyen esemény), eseleg egy korábbi, hasonló eseményről készült beszámoló megosztása.

Tárolhatatlan: egy szolgáltatás nem raktározható, nem tárolható. Egyszeri, és megismételhetetlen élményt nyújt.

Elválaszthatatlan: a sportszolgáltatás nyújtása és felhasználása egy időben történik.

Technológiához kapcsolódó: a szolgáltatás valamilyen technológiához kötött. Egy egészségnapon például szinte nélkülözhetetlen a flip-chart tábla, a projektoros kivetítő, és az interaktív-tábla használata. Ezeknek motiváló szerepük is van.

„A verseny a legközönségesebb feladatot is izgalmassá teszi.” Scott Jurek

Mind a versenyzők, mind a szurkolók számára fontosak a kiegészítő szolgáltatások megléte és minősége. Például: lelátón való székek kényelme, büfé, ruhatár.

Sportesemény szervezésekor figyeljünk oda arra, hogy nagyon fontos az első benyomás, hiszen abból fognak következtetni annak minőségére.

A sportfogyasztókra az alábbi tényezők vannak a legnagyobb hatással:

  • megfogható elemek (a szolgáltatás környezete: a helyszín berendezései, tisztaság, a személyzet, a marketingkommunikációs anyagok)
  • megbízhatóság (a meghirdetett programok pontosan kezdődnek)
  • készségesség, reagálási készség (a versenyzők, résztvevők tájékoztatása)
  • empátia ( a személyzet udvariassága, előzékenysége, őszintesége)
  • hozzáértés (szakmai hitelesség, szaktudás)

Természetesen a fenti elvek mellett fontosak a következők is: a létesítmény, annak légköre, tisztasága, az alkalmazottak szakértelme és figyelme, készségessége és a váratlan eseményekre való reagálás készsége.

Segítségre van szükséged a szervezés során? Legyél feketeöves rendezvényszervező. Jelentkezz rendezvényszervező tanfolyamunkra!

Facebook oldalunk: MOE Rendezvényakadémia

További szuper tartalmaink:

Így lehet profi a szabadtéri rendezvényed2021-02-17T15:42:56+02:00

Egy szabadtéri rendezvény – noha több szempontból rizikósabb – sokszor hangulatosabb, ütősebb tud lenni, hiszen nem korlátozzák egy zárt tér helyszíni adottságai az elképzeléseidet, hanem szinte bármit megvalósíthatsz, amire a büdzséd elegendő. A külső helyszín szabadabb elképzeléseknek adhat teret, olyan megoldásoknak, amelyek nem a megszokott rendezvényes tömegrendezvényekhez tartoznak. Részletes szakmai cikk a szabadtéri rendezvényekről.

Így lehet profi a beltéri rendezvényed2021-02-17T15:20:59+02:00

Amikor rendezvényhelyszíneken gondolkozol, szezontól, időjárástól függetlenül elsőre valószínűleg beltéri rendezvényhelyszínek jutnak az eszedbe. Miért? Mert tudod, hogy a kültériekkel szemben számos azonnali előnyük van, amelyekkel nem vállalsz rizikót a nyakadba. Ez sok esetben valóban így is van, de egy beltéri rendezvényt is tudni kell profin megszervezni. Kattints ide a részletes tudásanyagért!

10 alapvető tipp kezdő rendezvényszervezőknek2023-02-27T10:00:13+02:00

A kezdő rendezvényszervezők általában optimisták, és mindig abból indulnak ki, hogy a tervek szerint alakul majd minden, de egy tapasztalt rendezvényes, egy igazi öreg róka tudja, hogy ebben a szakmában mindig előfordulhat hiba. A nagyszerű rendezvényszervezők sikere abban rejlik, hogy tudják, mit kell tenni akkor is, amikor a talaj kicsúszik a lábuk alól egy pillanatra. Más szavakkal, egy profi rendezvényszervező mindig nyugodt és összeszedett, a körülményektől függetlenül. Hogy ezt a nyugalmat hogyan érheted el, erre mutatunk neked 10 alapvető tippet, hogy kezdő rendezvényszervezőként biztosan jó irányba haladj az utadon. 

Milyen végzettség kell egy rendezvényszervezőnek?2023-02-27T10:00:08+02:00

2021. januártól változik a szakképzés, a kormány jelentősen csökkentette a választható szakmák körét, sőt maga az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) is megszűnt.  2020. december 31-el búcsút intettünk az OKJ rendszerének, és ebből adódóan az OKJ-s tanfolyam keretében megszerezhető rendezvényszervező végzettségnek.

Ebben a cikkünkben összeszedtük a legfontosabb információkat a rendezvényszervező képzésekkel, tanfolyamokkal kapcsolatban.

Rendezvények biztonságos újranyitása 2021-ben, de hogyan?2021-02-17T15:43:12+02:00

Összeszedtük és kiegészítettük azokat az általános, WHO által megfogalmazott ajánlásokat, amelyek a rendezvények biztonságos újranyitása érdekében kulcsfontosságúak. Útmutató rendezvények biztonságos újranyitásához.

INGYENES 37 OLDALAS ESETTANULMÁNY

Hogyan szerveztünk meg 3 hónap alatt egy 1 300 fős, 25 éves jubileumi nemzetközi céges
gálarendezvényt a CaliVita® International számára?

Töltsd le az idehaza ritkaságnak számító, ingyenes esettanulmányunkat és tanulj azokból a módszerekből, amikkel te is élménydús és kiemelkedően sikeres rendezvényeket tudsz majd szervezni!