Útmutató rendezvények biztonságos újranyitásához

Útmutató rendezvények biztonságos újranyitásához

Az élet még mindig messze van a pandémiát megelőző normákhoz való visszatéréstől, de mint sok más, parkolópályára állított szakma, rendezvényesként szeretnénk mi is felkészülten várni a mielőbbi zöld jelzést… Összeszedtük és kiegészítettük azokat az általános, WHO által megfogalmazott ajánlásokat, amelyek a rendezvények biztonságos újranyitása érdekében kulcsfontosságúak. Hangsúlyozzuk azonban, hogy mivel minden esemény más és más, ezért speciálisan az adott rendezvénytípus esetében kell vizsgálni az egyes lépések szükségességét, és a mindenkor hatályos szabályozásoknak eleget tenni.

Miért fontosak a rendezvények a gazdaságnak?

Nagy koncertek? Talán csak később, de kisebb rendezvények remélhetőleg hamarosan szervezhetők. A kormányzat és az egészségügy egyaránt azt vizsgálja, hogyan és mikor lehetne végre újra megnyitni a gazdaságot a koronavírus-járvány miatt szükségessé vált széles körű leállások után, mely 2020. második negyedévétől érinti a rendezvény-, kiállítás-, vásár-, és konferenciaszervező cégeket is. Hogy a gazdaság újra fejlődésnek induljon, fontos a kereskedelmi kiállítások és rendezvények mielőbbi elindítása is természetesen kontrollált, és szabályozott módon.

A kereskedelmi kiállítások és szakvásárok olyan lehetőséget kínálnak, ahol a piaci szereplők, vagyis a kiállítók és a látogatók rövid idő alatt nagyszámú üzletet köthetnek. Ezért jelentős multiplikátor hatásuk van, és a gazdaság motorjai is egyben. Emiatt is lényeges az újranyitásuk.

Ha a kisebb események elindulásával nem növekszik a fertőzöttek száma, az kedvező lehet a nagyobb rendezvények megnyitásának szempontjából, ám ha a kisebb eventek nyitása elhamarkodott lesz és rosszul kezelt a járványügyi adatok szerint, az gátat szabhat az ipar teljes újraindulásának is.

Rendezvények biztonságos újranyitása, de hogyan?

A vásárközpontok, rendezvényhelyszínek és rendezvényszervezők eddig is szigorú egészségügyi és biztonsági szabályokat követtek a rendezvények lebonyolítása során. Bebizonyították, hogy képesek a rendelkezések betartására, a látogatók tájékoztatására és irányítására. Kiemelten fontos minden esetben, hogy a rendezvényforgatókönyv és a csekklista részét képezze a Covid-protokoll.

A kiállítás-és rendezvényszervezők legfőbb eszköze az újranyitás során is az irányelvek betartására létrehozott egyedi házirend, amelyet a rendezvény résztvevői kötelesek feltétel nélkül elfogadni. A rendezvényeken való részvétel, és az ott érvényes szabályok betartása minden esetben a részvevők egyéni felelőssége is. Rendkívül fontos továbbá a kommunikáció, hogy mindenki előre értesüljön az újonnan hozott egészségügyi és biztonsági intézkedésekről, hogy be tudja tartani azokat.

Járványügyi intézkedések a rendezvényeken:

A legfőbb eszköz a higiéniai előírások betartása és betartatása, valamint a megfelelő távolságtartás biztosítása a résztvevők között.

Az alábbi ajánlások betartására célszerű minden rendezvényhelyszín és rendezvényszervező számára egy saját Covid-19 INTÉZKEDÉSI TERV kidolgozása.

  • A rendezvény/kiállítás szervezője gondoskodjon az otthoni online regisztrációs, jegyvásárlási lehetőségről, valamint hívja fel a figyelmet az otthoni jegynyomtatás előnyeire

  • Támogassa az otthoni regisztrációt, ehhez online belépőt küldve a rendezvény/kiállítás résztvevőinek

  • Extra fertőtlenítők elhelyezése a rendezvény több pontján: általános szabály, hogy 50 emberenként 1 db kézfertőtlenítőnek minimum kell jutnia

  • Kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző személyek vehetnek részt a rendezvényeken

  • Kötelező érintésmentes digitális hőmérő(k) biztosítása a rendezvény teljes időtartama alatt

  • A személyzet legyen tisztában a Covid-19 tüneteivel, hogy fel tudja ismerni, esetlegesen kiszűrni, és elkülöníteni a fertőzött személyeket

  • Ingyenes, egyszer használatos maszkokat kell biztosítani a vendéglétszám szerint, ha valaki elfelejtett volna vinni

  • A rendezvényen közreműködő – és a látogatókkal, vendégekkel, kiállítókkal személyesen kapcsolatba kerülő – munkatársak számára maszk biztosítása, valamint viselése

  • A rendezvény résztvevőinek egyébként az érvényben lévő szabályozás határozza meg, hogy szükséges-e maszkot viselni, ugyanakkor a kesztyű és maszk rendelkezésre állását biztosítani javasolt, előzetes megállapodásnak megfelelően

  • A WHO ajánlása szerint maszk viselése javasolt minden olyan helyen, ahol nehézségekbe ütközik a távolságtartási szabályok betartása, azaz a védelmet jelentő 1,5 méteres távolság nem tartható – ez elsősorban a beléptetésnél történhet meg, így legalább a belépésnél/kihaladásnál írjuk elő a maszk viselését

  • Természetesen a be- és kiléptetésen túl is törekedni kell arra, hogy nagy létszámú csoportosulások elkerülhetők legyenek a rendezvényen belül

  • Széksoros ültetés, 1.5 méteres távolság betartásával

  • 65 év felettieknek nem javasolt a rendezvény látogatása, de nem tiltott, ezt is figyelembe kell venni

  • A külföldről érkező kiállítók és látogatók beengedése a mindenkor érvényes hatályos beutazási szabályok alapján történhet

  • Nem ajánlott a fotózkodások, közönségtalálkozók, dedikálások megtartása

széksoros ültetés rendezvények biztonságos újraindítása

Széksoros ültetés, 1.5 méteres távolság betartásával

Általános fertőtlenítési elvárások:

  • Személyi higiénia betartása: a helyszínen a szociális helységekben biztosítani kell lehetőség szerint vírusölő hatású kézfertőtlenítőszert

  • A rendszeres takarítás és a felületek vírusölő szerrel történő fertőtlenítése elengedhetetlen

  • A közösségi terek gyakran érintett felületeinek virucid fertőtlenítése folyamatosan – az üzemelési idő alatt – min. 4 óránként történjen meg

  • Zárt térben a kórokozók koncentrációjának csökkentése érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani a folyamatos vagy rendszeres, fokozott intenzitású természetes szellőzésre

  • Mesterséges szellőztetésnél, biztosítani kell a folyamatos friss levegőellátást, és kerülni kell a levegő visszakeverését a rendszerbe

Catering elvárások rendezvények újranyitásához:

  • Az étlapot tegyük elérhetővé online vagy a helyszínen eldobható papírokon (ne műanyag legyen, amit mindenki megfog

  • A tányérokat és evőeszközöket, poharakat egyenként adja ki a tálalószemélyzet

  • Önkiszolgálás helyett büféasztal mögüli étel és italkínálás legyen

  • Büfépultok egymástól elkülönítve szigetszerűen kerüljenek kialakításra – felragasztott pontok jelölik a 1,5 m távolságot – kordonokkal vendégútvonal jelölése

  • 1,5 m távolság tartása az asztalok között, illetve a vendégeknek is lehetőséget biztosítsunk erre vonatkozóan

Büfépultok javasolt kialakítása rendezvények újraindítására

büfépultok javasolt kialakítása – 1,5 méteres távolságtartással, kézfertőtlenítő állomásokkal

Fellépők és színpadi elvárások:

  • A fellépők és az előadók lehetőség szerint a vendégektől külön útvonalon közlekedjenek

  • A fellépők számára külön-külön öltöző biztosítása javasolt

  • Az öltözőket használat után fertőtleníteni kell

  • Érkezéskor minden fellépő kapjon rövid higiéniai oktatást

  • A színpadtól a vendégek biztonságos távolságban kapjanak helyet

  • A technikai eszközöket, például mikrofont minden egyes használat után szakszerűen fertőtleníteni kell

színpadi kialakítás rendezvények biztonságos újraindításához

javasolt színpadi kialakítás rendezvények biztonságos újraindításához (plexi elválasztókkal, 1,5 méteres távolságtartásokkal)

És ami legalább ennyire fontos – ajánlások látogatók részére:

  • Ha lehet, végezzék el a regisztrációs folyamatot, illetve a jegyvásárlást otthon, és nyomtassák ki a belépőjüket előzetesen

  • Használják az előzetes tárgyalásegyeztető rendszert a kiállítókkal.

  • Tartsák be a higiéniai és egészségügyi rendelkezéseket.

Hol közvetítsük az üzenetet a résztvevők felé?

Minél több fórumon; a weboldalon, a közösségi médiában, jegyértékesítő oldalakon, hírlevelekben, e-mailben, a rendezvény helyszínén táblákkal, tájékoztató plakátokkal, hostessekkel önkéntesen, élőben, egyszóval: MINDENHOL! Ez közös érdekünk.

Nos, igen, ez, amit összeszedtünk, rengeteg szabály, és feltétel betartását jelenti. Sok-sok ellenőrzést, felkészülést, extra erőfeszítést, sok fejfájást, nyűgöt jelent, és senkinek sem jó ez. De csak ilyen körülmények mellett lehetünk biztosak abban, hogy fokozatosan a kisebb rendezvények után a nagyobbakat is úgy nyithatjuk meg, hogy ne romoljanak a fertőzöttségi adatok a statisztikában, a nyitást követő 1 hónapban, melynek hatására aztán újra bezárhatunk…

INGYENES 37 OLDALAS ESETTANULMÁNY

Hogyan szerveztünk meg 3 hónap alatt egy 1 300 fős, 25 éves jubileumi nemzetközi céges
gálarendezvényt a CaliVita® International számára?

Töltsd le az idehaza ritkaságnak számító, ingyenes esettanulmányunkat és tanulj azokból a módszerekből, amikkel te is élménydús és kiemelkedően sikeres rendezvényeket tudsz majd szervezni!