Ismerd meg a rendezvényes mikrofonokat

A teremakusztika felmérését többnyire a mikrofon kiválasztása követi a sorban. Ne vedd félvállról a teremhangosítást, hiszen ha a mikrofon nem működik, sípol, zúg, vagy torzítja a beszédet, a rendezvény sikerének esélye erősen csökkenni fog.

Ismerd meg a rendezvényes mikrofonokat

Mikrofon márpedig kell

Lehet, hogy kicsi a terem, és még az akusztikája is csodajó. De gondolj csak bele: minden rendezvényen vannak olyan résztvevők, akik rosszabbul hallanak (fáradtság vagy épp a nagyothallásuk miatt).
Előfordulhat, hogy épp a rendezvényed napján indul a közelben egy építkezés, ugye milyen jól jönne ilyenkor egy beugrós mikrofon?
Mindenkinek jobban esik, ha nem kell fülelnie nagyon, s kényelmesen követheti az előadást…

Egyéb esetek, melyek mikrofonért kiáltanak:

 • elkezdhet sírni egy baba

 • zöröghetnek kint a cateringhez való terítéssel

 • behallatszódhat az utca zaja

 • az is elképzelhető, hogy az előadók gyenge hangerővel vannak megáldva, vagy épp hangszálgyulladással

Plusz pont a mikrofonok javára: egy megfelelően beállított mikrofonnal megelőzhetsz egy izmos gégegyulladást az előadók számára. (az előadók kis létszámú rendezvényeknél is kérni fogják a mikrofonos hangosítást)

Nézzük, milyen mikrofonfajtákat ismerünk:

 • általános vezetékes/vezetéknélküli beszéd- és énekmikrofonok (gyakorlatlan beszélőnél javasold a mikrofon állványt, mert hallatszódhat az előadó esetleges „tapizása” is. Állványra helyezhető mikrofonok előnyösek, mert szabad az előadó mindkét keze)

 • fejmikrofon (valamiért sok előadó idegenkedik tőle, pedig a mikrofonkapszula közel van az előadó szájához, és a gerjedékenység is kezelhető)

 • gömb, kardioid és hiperkardioid karakterisztikájú csíptetős, avagy klipszmikrofonok (hasznosak lehetnek egy zenekar számára)

Hang-elektromos jelátalakítás szerint az alábbi mikrofonok ismertek:

 • dinamikus mikrofon -egyszerű, megbízható, jó hangminőségű
 • kondenzátor mikrofon – bár hangminőségek felülmúlja a dinamikusét, mivel érzékeny a hőmérsékletre, a páratartalomra és az ütődésre, ritkán használatos a hangosítástechnikában
 • elektret mikrofon- egyszerű, olcsó, és kaphatóak egészen kicsi méretben is. Bátran használd hangosításhoz.
 • szalagmikrofon- nagyon drága, és rendkívül érzékeny, ezért hangosításhoz ne használd
 • szénmikrofon – egyszerű, strapabíró, de rossz hangminőségű
 • piezomikrofon – kontaktmikrofonként, egy adott hangszerbe építve használják

Iránykarakterisztika

Figyelj arra, hogy a mikrofon iránykarakterisztika szempontjából nem biztos, hogy a tér minden irányából egyforma intenzitással veszi a hangot. Azonban ha igen, azt gömbkarakterisztikának nevezzük.
Rendezvények hangosításánál a gömbkarakterisztika hátrányos, hiszen az előadó és az énekes hangjára vagyunk kíváncsiak, nem pedig a háttérzajokra (monitor, egyéb hangszer). Ezért a rendezvényeken a kardioid iránykarakterisztika a hasznos és követendő példa. Természetesen zenés előadásokon a hangszerekre is külön mikrofonok kerülhetnek.

Aranyszabály: abból az irányból kell beállítani a monitordobozokat, ahonnan a legkevésbé érzékeny a mikrofon.

Próba-próba!

Aki használt már mikrofont, természetesen otthonosan fog mozogni a pódiumon, de aki nem, az igencsak elárvulhat a látványától is.
A mikrofonokat mindenképp ajánlott kipróbálni. Ha több előadó van, akkor egyenként kérdezd meg őket, hogy tudnak-e, szeretnének-e mikrofonba beszélni. Van ugyanis olyan előadó, aki inkább a fejhallgatót preferálja, és klasszisokkal felszabadultabb így a színpadon. Szóval ez nem egy utolsó szempont. Még a vendégérkezés előtt, az összes mikrofonba beszélő személlyel végeztess egy mikrofonpróbát.

Mikrofonbakik

 • a vezeték nélküli mikrofonok hátránya, hogy az előadók nem tudnak szeretnek sokáig egy szájuk elé tartott mikrofonnal a kezükben mászkálni és egy idő után már a hasuknál fogják tartani. (a rendezvény előtt új elemeket érdemes behelyezni a vezetéknélküli mikrofonokba)

 • a beállított/állványos mikrofon akkor nem előnyös, ha az előadó gyakran mutogat a vetítővászonra.

 • a klipszmikrofonok hangfalakkal teli térben nagyon gerjednek

 • hívd fel az ügyfél figyelmét, hogy az előadóknak mikrofonnal a kézben is határozott hangon, jó kiejtéssel kell beszélnie

Néhány ismertebb mikrofon márka:
Shure, Sennheiser, Neumann, Audix, Schoeps, Beyerdinamic, AKG, Electrovoice.
Azt, hogy milyen mikrofon legyen a rendezvényen, erősen befolyásolja az ügyfél kérése (kérd meg, hogy írja le a rider-ben, milyet szeretne), de természetesen a tanácsaiddal segítheted őt.

Shure SM58 mikrofon – a világ egyik legnépszerűbb ének- és beszédmikrofonja

Rendezvényszervezők mikrofonnal a kezükben

Rendezvényszervezőként jó, ha ismered a mikrofonok világát, hiszen nem támaszkodhatsz mindig a technikusokra. Bizonyos esetekben, neked kell majd megmutatni az előadónak, hogyan kell és érdemes használni a mikrofont.

Konferencia hangosításánál különösen fontos a megfelelő erősségű homogén hangtér biztosítása, ahol akár több száz ember is élvezheti a programot.

Tippek:

 • a gerjedés veszélyét egy jó iránykarakterisztikájú dinamikus mikrofonnal lehet a leginkább mérsékelni (a hangtechnikusok a mikrofon gerjedést legtöbb esetben azonnal meg tudják szüntetni)

 • mindig a legnagyobb hanghűséget biztosító mikrofont válaszd, hiszen a cél az, hogy a közönség jól érezze magát

 • vezetéknélküli mikrofonok, megfelelő jelerősítő eszközökkel, akár 100 méteres távolságra is alkalmazhatóak

ÚJ KIADVÁNY: RENDEZVÉNYATLASZ

Utazás a legfontosabb rendezvényes témák körül

5 990 Ft helyett MOST 3 990 Ft + szállítási költségért a Tied lehet!

A Rendezvényatlasz három fő állomás mentén haladva vezet be a kreatív, élménydús, egyedi, nívós eseményszervezés világába:
– rendezvényszervezéssel kapcsolatos általános témák (I)
– a rendezvénypromóció kérdései (II)
– hasznos, gyakorlatorientált rendezvénytippek (III)
Ha bejárod ezt a három állomást, az utazásod végére képes leszel megreformálni a hazai rendezvényszervezést, és ÚJÍTÓ ötleteiddel, gondolataiddal sikeres, élménygazdag rendezvényeket szervezni!