Üzleti ebéd etikett titkok

Mielőtt belevágunk, tekintsük át az alapfogalmakat: mi is az etikett és protokoll közti különbség? 

PROTOKOLL

A szótárak szerint a protokoll az állami vagy diplomáciai események hivatalos eljárása és szabályrendszere. Ez tehát a hivatalos magatartási szabályokat jelenti. Ezek a szabályok nemzetközileg azonosak, de természetesen korszerűsítés tárgyát képezik. Több szótár szerinti a protokoll elfogadott viselkedési mintákat is jelent.

ETIKETT

A protokoll természetesen az etikett ismeretét, és a jó modort is magában foglalja. Az etikettet azonban meg kell különböztetni a protokolltól. Az etikett az udvariasság szabályrendszere, amely folyamatosan változik, mivel a társadalom is változik, persze alapjaiban sok minden megmaradt, így van ez az étkezés protokolljával is.

Függetlenül attól, hogy egy gyors ebédre mész a kollégákkal, vagy le kell nyűgöznöd egy új ügyfelet egy hivatalos vacsorán – fontos a jó benyomás keltése.

Az üzleti környezetben való étkezési etikett azonban néha trükkös lehet, és kifoghat rajtad, de sose félj, az alábbiak áttekintésével megtanítunk neked 11 tudnivalót, amit üzleti ebédnél érdemes tudnod és betartanod. 

1) Étkezés előtt rázz kezet mindenkivel, aki már az asztalnál ül, és ha szükséges, mutatkozz is be. Ügyelj rá, hogy állj, amíg a házigazda, vendéglátó ül. Miután leültél, tégy az öledbe szalvétát, ha pedig valaki új érkezik az asztalhoz, udvariasan állj fel, hogy üdvözöld. 

2) Amikor a pincér az asztalhoz érkezik, lehetőleg ne faggasd őt túl sokáig az ételekről, vagy ne terheld például étkezési szokásaiddal (például glutén érzékenységeddel). Ha túlságosan válogatósnak, problémásnak tűnsz, bosszanthatod az asztaltársaságot. 

3) Kövesd a házigazdát valamelyest a rendelésben, tehát, ha például ő salátát választ, próbálj lehetőleg ne steaket kérni. Udvariasságból kérheted a vendéglátó ajánlását is vagy a pincérét, és persze sose rendeld ki a legdrágább ételt az étlapról. Rendelj könnyen fogyasztható ételeket, például csirkét, halat vagy salátát. Kerüld a spagettit vagy hamburgert, bármennyire szereted is, mert nehéz szépen enni ezeket az ételeket. 

4) Próbálj ki egy kicsit mindent a tányéron, hacsak nincs élelmiszer-allergiád. Ha a felszolgált étel valamiért nem nyeri el a tetszésedet, akkor is udvariasságból kísérelj meg enni belőle legalább egy kis mennyiséget.

5) Vágj szolidan az ételből a következő falathoz. Egyél apró falatokkal és lassan. Ne játssz az étellel vagy az evőeszközökkel, és beszélgetés közben soha ne tarts ételt a villán vagy kanálon. 

6) Kerüld a vallásról, politikáról és más kényes témákról való beszélgetést. Ha valaki más olyan problémát vet fel, amely az étkezés során kellemetlennek bizonyul, próbálj udvariasan témát változtatni a lehető legfinomabb módon.

7) Ha étkezés közben el kell hagynod az asztalt (például mosdóba mész), helyezd a szalvétát a székre, és told vissza az asztal alá. Nem kell bejelenteni, hová mész, csak kérj elnézést a távozáskor. 

8) Köhögést vagy tüsszentést a bal vállad felé kell irányítani, a bal kezeddel árnyékolva. Kerüld a szalvéta törlésre való használatát, bármennyire is furcsa ez. Ha a villát a földre ejted, hagyd ott, és kérj új evőeszközt a pincértől.

10) A két könyöködet tartsd magad mellett evés közben, nem illik a teljes asztalt elfoglalni. Az is udvariassági alapvetés, hogy soha nem beszélünk étellel a szánkban.

11) Az étkezés befejezése után ügyelj arra, hogy köszönetet mondj a házigazdának, meghívónak a vendéglátásért, fogj vele kezet, keresd a szemkontaktust. Ha a vendég ajánlja fel a fizetést, azt udvariasan mindig el kell utasítani. Ugyanitt megjegyezzük, hogy a meghívást illik viszonozni. 

A fenti 11 tudnivalón túl van még, ha jól számoltuk legalább 89 olyan fontos üzleti protokolláris tétel, amelyet egy sikeres bizniszmennek tudnia kell. Rendezvényszervezőként is jó benyomást kell tenned az üzleti kapcsolatod minden pontján, melynek csak egy eleme a közös étkezés. Tudod-e a bemutatkozás szabályait, a konferencia etikettet, magabiztos vagy-e öltözködési etikettet illetően? Ha bizonytalanságot érzel magadban, mielőtt javasoljuk egy kommunikációs tréning (üzleti protokoll kurzus) elvégzését. Körülnézve a tanulási lehetőségek között, mindössze néhány igazán átfogó képzést találtunk, melybe érdemes invesztálni. Az egyik a MOE (Masters Of Events) Rendezvényakadémia online üzleti protokoll kurzusa, mely államilag elfogadott oklevelet ad.