17+1 jó tanács az állásinterjúra való felkészüléshez

17+1 jó tanács az állásinterjúra való felkészüléshez

A cégek egy része már a Covid-19 előtt is alkalmazta az online állásinterjúztatást. Tették ezt akár a fizikai távolságok leküzdése miatt, vagy azért, hogy megtudják, hogyan teljesít a jelentkező egy, még nem elterjedt helyzetben.

Elsősorban fejvadász és nemzetközi cégek éltek ezzel a lehetőséggel. Véleményem szerint a jelenlegi helyzet után meg fognak szaporodni az online állásinterjúk.

Az alábbi tanácsok egy része azonban online történő beszélgetéseknél, interjú adáskor, vagy konferencia beszélgetésen, tárgyaláskor is hasznos lehet, nem csak állásinterjún.

1. Terep előkészítés

Első körben meg kell keresni a lakásban, irodában azt a legideálisabb helyszínt, ahol mind a fényviszonyok, mind az ülőalkalmatosság, a háttér a legmegfelelőbb, a legkomfortosabb számodra. Pl. a háttérben egy könyvespolc a magas intellektualitásra, tájékozottságra utal. Viszont ha sok családi fénykép van a háttérben, az családcentrikusságot feltételez.

2. „Rend a lelke mindennek!”

Az irodában se kövesd a „zseni a káoszban” elméletet. A környezeted rendezettsége utal a személyiségedre.

3. Bejelentkezés előtt feltétlen ki kell próbálni, hogyan nézel ki te, és a háttered is a képernyőn!

4. Öltözet

Ez semmiben nem különbözik egy személyes találkozástól! Ugyan úgy fel kell készülni egy online állásinterjúra is: tisztálkodni, fésülködni, sminkelni hölgyek esetében, elegánsan felöltözni (tetőtől-talpig, mivel előfordulhat, hogy fel kell állnod valamiért, vagy felállítanak).

5. Profilkép frissítése

Mivel mindenképpen megjelenik a profilképed a hívó félnél, bármilyen eszközön is jelentkezel be (skype, facetime, google), ezért frissítsd úgy, hogy vállalható legyen a feltett kép. Ha ez nem egyezik meg az önéletrajzodban lévő fényképpel, az sem baj, amennyiben az vállalható.

6. Technika ellenőrzése

A következőkre figyelj: kapcsolj ki mindent, ami a közelben csöröghet, zöröghet, ami megzavarhat, elvonhatja a figyelmed! Kapcsold ki a telefonod, nézd meg, megfelelő erősségű-e a wifi. Ellenőrizd a mikrofont és a kamerát is!  Kellő távolságba és kellő szögbe helyezd a kamerát, vagy a laptopot, legyen szemmagasságban, ne kelljen se föl, se le nézned!

7. Otthoni környezet

Ebben az esetben vonulj el, feltétlen ki kell zárni minden háttérzajt, családtagok beszélgetését, kutyaugatást, stb.

8. „Kellékek” bekészítése

Ha belekérdeznek, vagy rákérdeznek valamire, hasznos lehet, ha magad mellé van készítve jegyzettömb, toll, az elküldött önéletrajzod, motivációs leveled, és egy pohár víz arra az esetre, ha az idegességtől kiszárad a szád.

9. Vállalatból való felkészülés

Nézd meg az interjúztató fél  web oldalát, keress rá a közösségi médiában, Linkedinen. Próbáld meg a szerzett ismeretek birtokában kitalálni, ki interjúztat, kivel/kikkel fogsz beszélgetni.

10. Vázlat készítés – ami jól jöhet

Az elképzelt interjú kérdésekre készíts az esetleges potenciális válaszokkal vázlatot. Ez legyen magad mellett!

11. Digitális önéletrajz

Legyen készenlétben az önéletrajzod digitális formában is arra az esetre, ha ki kellene vetíteni!

12. Lelki felkészülés

Egy online állásinterjún elmaradnak azok a tradicionális hatások, mint például hogyan lépsz be a helyiségbe, milyen a testbeszéded, a kézfogásod, milyen  a szemkontaktus. Ezért úgy érezheted, nem tudod magadat adni. Ezt tudja a másik fél is. Tehát ez egy másfajta első benyomás lesz, mint a személyes találkozókon. Erre készülj fel!

13. Szokd meg az online élő adás közegét!

Sokat fogsz tanulni belőle, ha egy családtaggal, baráttal, egy ismerőssel eljátszod az állásinterjút.

14. Nyugodtan gesztikulálj!

Ne fogd vissza magad, ha gesztikulálós fajta vagy! Légy természetes és add önmagadat!

15. Szemkontaktus

Hiba, ha a monitoron a másik arcát nézed és ahhoz beszélsz.  A másik félnek akkor tűnik úgy, hogy a szemébe nézel, ha a kamerába nézel és beszélsz.

16. Felkészülés minden téren

Pihend ki magad, légy koncentrált, felkészült, határozott és nyugodt! Ha kicsit izgulsz az elejénm az nem baj, nyugodtan bevállalhatod. Biztosan elnézőbbek lesznek az interjúztatók is.

17. Az interjú kezdete után már ugyan azokat a jótanácsokat kell követned, mint a személyes interjúknál.

+1 Ha érdekelnek ezek a jó tanácsok, akkor jelentkezz Felnőttképzési Szerv felé bejelentett képzésünkre.

ÜZLETI KOMMUNIKÁCIÓ ÉS VISELKEDÉSKULTÚRA TANFOLYAM
15 NAPOS DEMÓ FIÓK (KÖLTSÉGMENTES REGISZTRÁCIÓ)

Less bele a Magyarországon egyedülálló Üzleti Protokoll Online Mesterkurzus demó verziójába. (költségmentes)

Üzleti Protokoll tanfolyam kommunikációs tréning