Egy márka lendülete – A Feil csapatépítő margójára

A karikagyűrűk és eljegyzési gyűrűk készítésre specializálódott FEIL Diamond Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója, Feil Róbert nemrégiben egy jól sikerült csapatépítővel lepte meg a munkatársait. A gyakorlattal ellentétben ő maga szervezte meg a csapatépítő minden egyes mozzanatát. Lássuk, mit tanulhatunk tőle!

Mi volt a célod az idei csapatépítővel?

Az elsődleges célom az összetartás és a csapatszellem erejének növelése volt, mindezt úgy, hogy a munkatársaimnak a közösen megoldandó feladatokon át ki kellett lépniük a komfortzónájukból.

Mivel a FEIL Csapat (üzletágak: Eljegyzési gyűrű gyártás + Karikagyűrű gyártás) szegedi és budapesti ágazatának tagjai csak ritkán találkoznak egymással, és az elmúlt egy évben hat új kolléga is csatlakozott a márkához, jó ötletnek tűnt egy ilyen alkalom megszervezése.

Egy élménydús hétvégét szerettem volna a csapatnak ajándékozni, és ezáltal elősegíteni, hogy a különböző szegmensekben dolgozó kisebb csapatok jobban megismerjék egymást, és a munkába visszatérve még nagyobb hatékonysággal tudjanak együtt dolgozni.

A csapatnevek, a csapatcímer, és a csapatkiáltás is kreatív játékok keretében születtek meg.

Élményekkel telve jöttem haza, jól éreztem magamat velük, és megismertem őket egy kicsit közelebbről: láthattam például, hogy ki az, aki nyomás alatt képes vezetőként dolgozni, és azt is, hogy ki hogyan reagál bizonyos helyzetekre.

Hogyan alakultak ki a csapatok?

Míg tavaly az együtt dolgozó kollégák egy csapatba kerültek, idén a random csapatok megalkotása mellett döntöttem.

A csapattagokat random módon 4 csapatkapitány húzta ki, így a csapatok minden értelemben vegyes felépítésűek voltak.

Mindenki kapott egy névre szóló, brandhez igazodó, királykék egyenpólót, amin szerepelt az a szám, hogy ő hanyadikként csatlakozott a márkához. Így mindenki láthatta, hogy ki mióta tiszteli meg a csapatot a munkájával.

Együtt a csapat

Milyen programokban lehetett része a résztvevőknek?

Ellátogattunk a Mini Magyarország Makettparkba, sétáltunk a Szarvasi Arborétumban, sárkányhajóztunk. Ezen kívül nem volt hiány ismerkedős kommunikációs feladatokban, ügyességi versenyekben, sportjátékokban, és közös wellness programokban sem.

A díjkiosztó is hatalmas siker volt, ahol a győztes csapat átvehette az idén megalkotott (a műhelyben lett kiállítva) a FEIL „Aranycsapat” Vándorkupát. Ez természetesen évről-évre vándorolni fog a csapatok között.

Mindemellett idén is mindenki nyert: mindenki kapott ugyanis aranyérmet.

Azt hiszem a Kapitánylabda játékot (sokak gyerekkorának kedvenc játéka volt), az Activityt, a célbadobást, és a pohár építős játékot is mindannyian megszerették. Legalábbis sokat nevettünk, amíg játszottuk őket.

Az aktív, és a mókás-játékos feladatokat mind az idősebbek, mind a fiatalabbak élvezték.

Külön kiemelném Édesapám és Édesanyám bátorságát a sárkányhajózás, és az ügyességi játékokban nyújtott teljesítményük kapcsán is.

Melyik pillanat az, amit legszívesebben bekereteztetnél, és vállon veregetve magad azt mondanád, hogy már csak ezért is megérte?

A sárkányhajózás. Mindenki nagyon élvezte, felejthetetlen élmény volt, és nagy újdonság mindenkinek.

A sárkányhajózást a legutolsó pillanatig titokban tartottam. Első nap egy séta során elment mellettünk két sárkányhajó. Sokan mondták, hogy de jó volna kipróbálni. Én azt feleltem, hogy nincs most erre lehetőség. Amikor később haladtunk a folyó felé, akkor is csak azt sejtették, hogy lesz feladat a folyóval kapcsolatban, remélem azt gondolták, hogy úszni fogunk, vagy egyéb sportjáték vár rájuk.

Amikor a mólóhoz értünk, már gyanús volt a dolog. Ekkorra már mindenki felvette a mezét, és megszületett az első komolyabb csoportképünk. Ez volt az a pillanat, amikor beavattam őket a dolgok mikéntjébe. Szerencsére mire megérkezett a két sárkányhajó, sikerült mindenkit megnyugtatni arról, hogy biztonságos feladat lesz. Nos, így tanultunk meg evezni és sárkányhajózni. Mindenki számára nagy élmény volt.

A sárkányhajókra várva…

Milyen szempontjaid voltak a helyszín kiválasztásánál, miért pont a Liget Wellness és Konferencia Hotel**** Szarvas volt a bázispontotok?

Először is, egy olyan helyszínre volt szükségünk, ahol tovább tudjuk ápolni a bográcsfőzés hagyományát. Természetesen az e körüli teendők is csapatokra lettek kiosztva.

Másodsorban egy színvonalas helyszínt kerestem, ahol kényelmesen elférünk, és mindenki jól érzi magát.

Végül az is fontos volt, hogy terület elég nagy legyen a szabadtéri játékok és ügyességi versenyek lebonyolításához.

A tavalyi zánkai csapatépítőn egy sokkal szerényebb körülményekkel bíró helyszínt választottam, de ott is jól éreztük magunkat. Sokak számára felidéződött a gyerekkoruk, és a környezetváltozás miatt nagyobbat is léptek a komfortzónájukon túlra. Szerencsére mindez nem rémisztett el minket, üdítőleg hatott mindenkire.

Mennyire volt új neked ez a szerep?

Mivel 8 éve van saját vállalkozásom, az emberekkel való foglalkozás, és kommunikáció nem okozott nehézséget. Ugyanakkor szerettem volna a maximumot kihozni az eseményből, arra vágytam, hogy mindenki jól érezze magát, és emlékezetes legyen.

Mivel évről-évre bővül a dolgozók létszáma, ezért a múltban is, és most is volt bőven lehetőségem tapasztalatot gyűjteni. Bízom benne, hogy a kollégáim visszajelzései alapján a jövőben egyre jobb és jobb csapatépítő rendezvényeket fogok levezényelni.

Mennyire tudtak feloldódni a munkatársak így, hogy te voltál a játékvezető?

Nem volt szokatlan a szituáció, hiszen cégvezetőként nap mint nap segítem őket amikor dolgoznak, és nem először hallanak tőlem határozott iránymutatást.

Szerintem hálásak voltak azért, hogy játékos körülmények között adtam nekik instrukciókat, és magyaráztam el a játékszabályokat.

A FEIL „Aranycsapat” Vándorkupa Feil Róbert kezében

Hogyan méred le a csapatépítő sikerét?

Abból, hogy láthattam a kollégáim mosolygós arcát a programok alatt. Abból, hogy sok pozitív visszajelzést kaptam tőlük. Elfáradtunk, de mindenki maradandó és pozitív élményekkel tért haza.

A képeket látván sokan megkerestek, és érdeklődtek, hogy milyen volt, és hogyan szerveztem meg. Számomra ez is egyfajta fokmérő.

Mit tanácsolnál azoknak, akik csapatépítőt szerveznek, mit ne felejtsenek el az előmunkálatok során?

Az élet számos területére igaz, hogy egészen pontos tervet kell arról készíteni, hogy mit is szeretnénk kivitelezni. A tervek megvalósulásához konkrét célok szükségesek.

A csapatépítők megszervezése során fontosak az alábbiak:

1. Mi lesz az esemény célja (élményteremtés, a csapat összekovácsolása).

2. Legyen egy konkrét, írásba foglalt tervünk.

Javaslom, hogy a szervező készítsen konkrét tervet arról, hogy hogyan akarja felépíteni a programokat. Hasznos, ha olyanokkal is beszélget, akiknek már van tapasztalata a hasonló események megalkotásában, hiszen nagyon sokat lehet tanulni a tapasztalataikból.

3. Ügyeljünk arra, hogy elkerüljük a klikkesedést, és hogy a közös élményszerzés végett többnyire együtt legyen a csapat. Persze némi szabadidő nem árt.

Javaslom, hogy a szervező az idő 70%- át olyan kötött programokkal töltse fel, ahol a csapat együtt van, de hagyjon 30%-nyi szabad időt is a kollégáknak.

Fontos, hogy egy csapatépítő során ne csak lazuljunk, szórakozzunk, hanem jelen legyen a tudatosság is, ez pedig legjobban a bizonyos szituációk együttes megoldása révén érhető el.

TIPP:

Ne egyből a 2 -3 napos eseményt célozzuk meg, hanem először próbáljuk ki magunkat egyetlen nap során.

Mit élveztél a legjobban a szervezés során?

A két hetes előkészületek utáni kivitelezés részt, azaz, amikor a játékok elkezdődtek. Nagyon nagy felelősség volt, hogy tudjam tartani a programokat, az időpontokat, és szuper volt látni, hogy a résztvevők jól érzik magukat.

A csapatépítés vidám dolog

Mik a terveid a jövőre nézve?

Tervezem, hogy a jelenlegi évi 1-2 nagyobb csapatépítő esemény helyett negyedévente legyen egy komolyabb csapatépítő esemény, és mellette 1-2 kisebb, akár csak egy közös délután, vagy étkezés.

Nem kizárt, hogy lesz olyan csapatépítő alkalom is, amit szakember vezényel le, hiszen biztosan más a hangulata. Kíváncsi leszek, hogy az ő megközelítésében milyen lesz az esemény, és hogy milyen érzés lesz teljes értékű játékosnak lennem. Idén egyszerre voltam vezető, játékvezető, és csapattag is, viszont örülök annak, hogy jobban megismerhettem az egész csapatot, és ők is engem.

A következő cikkek is érdekelhetnek:

Ha mosolygós, motivált és összekovácsolt csapatra vágysz, keresd a Horizont Rendezvényszervező Irodát!

A cikkért külön köszönet: Feil.hu