Drón show a rendezvényeken

Drón show a rendezvényeken

Különleges rendezvényt szeretnél? Olyan ügyfeled van, aki már mindent kipróbált, és egy innovatív, új megoldásra vágyik? Vagy te szeretnél exkluzív műsorral előrukkolni? Manapság a drónos fényshow az a műfaj, amivel mindig lehet újat mutatni – ráadásul mivel nem annyira elterjedt, így biztos, hogy a vendégek elámulnak, ha ilyen programmal leped meg őket.

A drón show a szórakoztatás innovatív formája, egy új műfaj, amiről érdemes több információt is begyűjteni, és ezek alapján dönteni, hogy beleillik-e ez a fajta szórakoztatási lehetőség a rendezvényedbe.

Kezdjük azzal, hogy egyáltalán mit lehet a drónokkal csinálni?

Lehet őket kül- és beltéri szórakoztatásra használni, egyéni és csoportos vezérléssel.

Egy pilóta által vezérelt drón különböző tárgyakat szállíthat egy rendezvényen, például egy fontos dokumentum aláírásához a tollat. Csoportos vagy flottarepülés esetén, melyek majdnem minden esetben sötétben történnek, a drónok világító fényei segítségével történeteket mesélhetünk el és személyes üzeneteket adhatunk át a közönségnek. A drónos bemutatók a szórakoztató műsorfolyamnak csak egy kis részét teszik ki, hiszen egy repülés maximum 8 percig tart. A drónok segítségével látványos alakzatokat, képeket és szövegeket vetíthetünk az égre óriási méretben. Lélegzetelállító műsorokat nyújthatunk vendégeinknek, ha zenére megkoreografált fényjátékot és animációkat mutatunk be. De megalkothatunk akár 3D-ben megjelenített szobrokat is, amelyek a drónok mozgása által válnak élethűvé. A látványrepüléseket speciális effektekkel tehetjük gazdagabbá, hogy még pompásabb legyen a vizuális élmény, ilyen a Drónos tűzijáték, a Légi lézervetítés drónos füstfüggönyre és a Drónos fényfestés. A lehetőségek tárházának csak a fantázia és a technológia szab határokat.


Benti műsor esetén alapvetően kisebb méretű, klasszikus világító drónokat használnak. Ezen felül létezik nagyobb méretű csapkodó szárnyú drón, vagy akár az esemény tematikájának megfelelően felöltöztetett kosztümös drónok, melyek lehetnek a táncparkett szereplői is a táncosokkal együtt.

„Kolibri” csapkodó szárnyú drón

Ha a rendezvényünk egésznapos vagy még hosszabb, workshopokat is szervezhetünk a drónokkal. Például építhetünk verseny- és ügyességi pályát, amin profi pilóták tartanak bemutatókat, majd a közönségnek is lehetősége nyílik megtanulni a drónok mozgatását könnyen vezérelhető edukációs drónokkal. Rendezhetünk technikai bemutatót, ahol a résztvevők a különböző drónfajtákkal és technikai hátterükkel ismerkedhetnek meg részletesebben. Csapatépítő részeként kvízeket találhatunk ki és különböző ügyességi versenyeket bonyolíthatunk le a pályákon.

És hogy a szórakoztatáson kívül van-e a drónoknak bármilyen előnye?

Természetesen! A drónokról például akár tűzijátékot is indíthatunk (ehhez speciális drónokra lesz szükségünk), így megszabadulunk a robbanások zajától. Mi lehetne ennél állatbarátabb? De ha még a hulladékot is szeretnénk lecsökkenteni, akkor a látványshowt használhatjuk tűzijáték helyett, így közvetlenül szemét sem keletkezik (a drónokat és az akkumulátorukat kivéve, amikor eljön a leselejtezésük ideje). A drón show tehát kifejezetten természet- és állatbarát program, ha netán ügyfelünknek ez lenne az egyik kérése.

Mire használhatjuk még a drónokat?

A drónok által megfestett felület egy új kommunikációs csatornát nyit, így egyedülálló lehetőséget nyújt márkamegjelenítésre akár reklámkampányokban is. Hirdethetjük vele a rendezvényünket élőben, de a drónműsorról készült videót akár meg is oszthatjuk különféle online felületeken. Az újdonságnak köszönhetően ezek a tartalmak sok emberhez jutnak el, ezért sikeres elemei lehetnek egy kampánynak.

Mire kell odafigyelnünk, ha drónokat szeretnénk a rendezvényünkön reptetni?

Mindenképpen fontos tudnunk a drónhasználatra vonatkozó érvényes jogi szabályozásokról. A legalapvetőbb szabály, hogy drónbemutató esetén minden esetben csak speciális eseti légtérengedéllyel reptethetünk flottát, amit közvetlen lakott terület feletti repülés esetén bonyolultabb megkapni, ezért az ilyen bemutató ideális helye lehet vízfelület, erdő, mező vagy egy nagyobb magánterület. Emberek feje felett semmilyen esetben nem lehet átrepülni, a felszálló és repülési terület pedig viszonylag nagy helyet igényel (1000–2000m2 100–150 drón esetén), az ideális látótávolság 150–400 méter.

Drón show az augusztus 20-i tűzijáték során

Létezik-e dróntörvény? Mit kell tudnunk a szabályozási háttérről?

Az információk összegzéséhez a következő írás volt segítségünkre: katt ide, ha érdekel.

A válasz, hogy önmagában dróntörvény nem létezik. A drónok reptetésére vonatkozó szabályokat a légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény tartalmazza. Ez 2020 decemberében módosult az Európai Unió által 2019-ben megfogalmazott rendeletek szerint, melyek keretrendszerül szolgáltak a drónszabályozás kidolgozásához.

A törvény szerint „minden olyan drónt regisztrálni kell, amelyre az alábbiak közül bármely feltétel igaz:

  • az EU-irányelvek szerint nem sorolható a játékok közé, vagy
  • meghaladja a 120 grammot, vagy
  • rendelkezik adatrögzítővel, vagy
  • a távpilótától messzebbre repül mint 100 méter.”

A drónokat az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál lehet nyilvántartásba venni.

A regisztráció csak egyik eleme a drónhasználatnak. Amennyiben kültéren szeretnénk flottánkat bemutatóra használni, az esemény idejére eseti légtérigénylést kell benyújtanunk.

Az eseti légtér kijelölése iránti kérelmet legalább 30 nappal a légtér igénybevétele előtt kell benyújtanunk a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztályán (HM ÁLF). A légteret maximum 7 napra igényelhetjük, és minden esetben meg kell mondanunk, hogy milyen célból szeretnénk használni. A minisztérium ilyenkor prioritás alapján adja ki az engedélyt. Ez azt jelenti, ha például egy állami szerv hajt végre feladatot abban az időben az általunk is használni kívánt helyen, akkor az állami esemény elsőbbséget élvez a mi rendezvényünkkel szemben. De ugyanez igaz bármilyen gazdasági célú eseményre is – a szórakoztatás csak ezek után jön.

Ha drónt szeretnénk reptetni, mivel ugyanúgy utat jár be, akár egy autó, le is kell vizsgáznunk, a vizsgához pedig a célunk szerinti tanfolyamot kell először elvégeznünk.

A drónok működtetése tehát a technológiai háttéren kívül is bonyolult, egy ilyen esemény megszervezésénél pedig nagyon körültekintően kell eljárnunk, hogy semmilyen részletről se feledkezzünk meg. Ha ilyen típusú rendezvénnyel szemezgetünk, érdemes szakértőhöz fordulnunk. Magyarországon például a CollMot Entertainmenthez, ők a hazai drónbemutatók szakértői, jelenleg az egyetlen szolgáltató a régióban. Sikerüket jól példázza, hogy hazánkban az augusztus 20-i tűzijátékok állandó szereplői, de látványos produkcióikkal a Buckingham Palotától egészen Tajvaning eljutottak.

Mire számíthatunk akkor, ha szakértőt kérünk fel a bemutató megtervezéséhez? Mi tartozik az ő feladatai közé?

Természetesen az csak az alap, hogy a felkért szakértő biztosítja a műsorhoz szükséges flottát, illetve a kezelésükhöz szükséges szakképzett személyzetet és technológiát (gondoljunk például a fénytechnikai eszközökre). Ők adnak tanácsot a bemutatóhoz szükséges szóba jöhető területeket illetően. Ha te vagy a megrendelő, akkor veled egyeztetik a drónraj mozgás- és fénybemutató-tervét. Ezután elkészítik a műsor számítógépes szimulációját.

A tervezést tesztelésnek kell követnie, amit nem elég a rendezvény előtt pár órával lefuttatni, így a szakértő csapat feladat az is, hogy megszervezze és lebonyolítsa a tesztrepüléseket, valamint beszerezze az ehhez szükséges repülési engedélyt, illetve később felelősségbiztosítási szerződést kössön a helyszíni repülésekre.

A helyszíni teszt- és látványrepülésekhez szükséges egyéb hatósági engedélyek beszerzése (területlezárás, hajóforgalom-korlátozás, esetleg természetvédelmi engedély) azonban mindig a megrendelő dolga, vagyis ez esetben a tiéd, ha te vagy a felelős a rendezvény megszervezéséért.

Mi lesz a te feladatod rendezvényszervezőként?

Te ügyelsz a biztonsági intézkedések végrehajtásáért – vagyis például azért, hogy az előzetesen egyeztetett területen a tesztrepülések és a bemutató ideje alatt senki se tartózkodjon.

A főpróba mindig a bemutatót megelőző este vagy éjszaka zajlik titokban, erre legalább 3 órát kell biztosítanod a felkért csapat számára, hogy ez idő alatt a fel- és leszállóhelyet telepíteni tudják, illetve próbarepüléseket végezhessenek. Tehát az engedélyek beszerzésénél erre is gondolnod kell.

Ha a műsor alatt zenei aláfestést szeretnél, akkor a te dolgod lesz ezt biztosítani, a megfelelő hangtechnika és a zenehasználat jogi háttérének rendezése mellett.

Egy drón show megtervezése legalább 1,5–2 hónapot vesz igénybe, ezért mindenképpen idejében kérd fel a csapatot, akikkel együtt szeretnél dolgozni a rendezvényeden.

Láthatod, hogy egy ilyen műsor megtervezése egyáltalán nem egyszerű, de az eredmény mindenképpen megéri. Biztos lehetsz benne, hogy a vendégeid egy életre szóló élménnyel gazdagodnak, amit még sokáig fognak emlegetni.

RENDEZVÉNYBIBLIA

Szeretnéd tudni, hogyan lehet élménydús rendezvényeket szervezni?

#1 magyarországi rendezvényszervező könyv – Közel 3 000 db eladott példány!

-Egyedülálló rendezvényszótárral
-Rengeteg gyakorlati kérdéssorozattal
-Előadói műfajok kategorizálásával
-Kimondottan hasznos gyakorlati segítségekkel és rendezvénytippekkel
-Megtörtént magyarországi rendezvényesetekkel
-Rendezvényszervezési segédletekkel
-szőröstül-bőröstül közel 270 oldalon!