Vidd el HollyWOOD-ot a rendezvényedre!
– Adj zöld utat a Greenbox technikának!

A greenbox tehnológia, ami régen csak a naaagy hollywoodi filmprodukcióknak adatott meg, manapság bárki számára elérhető. Emlékezzünk csak vissza az autós üldözős jelenetre: szemből látjuk a főhőst a volán mögött, amint eszeveszetten tekergeti a kormányt. Innen nézve olyan érzetünk van, mintha kanyargós hegyi utakon száguldana, a valóságban azonban egy stúdióban ül, egy szélvédő és orr nélküli autó modellben, egy vászon előtt, amelyre csak vetítve van a szerpentin háttér. Régi szép idők! De ez a jelen és a jövő is egyben, ami a rendezvényszervezésben is elérhető, és sikerrel alkalmazható.

Mi a greenbox technika?

A greenbox (és bluebox) egy filmes technika, melynek lényege, hogy két külön felvételt, egy elsőt és egy hátsót montíroznak össze. A fő esemény az első felvételen kap helyet zöld (vagy kék) háttérrel, a másik (hátsó) videófelvételen pedig az arra a bizonyos háttérre szánt környezet látható. A kettő együtt lejátszva azt a hatást kelti, mintha valóban azon a helyszínen játszódna az első videó, ami a háttéren látszik. Pedig nem.

Miért pont zöld vagy kék?

Az emberi bőr színtónusában sem kék sem zöld árnyalat nincsen, ezért használják ezt a két színt előszeretettel a vásznon. Innen jól „leugrik” a szereplő, és elkerülhető a háttérrel való összemosódás. A kék szín sötétebb, ezért éjszakai jeleneteknél ideálisabb a használata.

A leggyakoribb, napi szinten látható greenbox jelenség a meteorológiai jelentés, ahol a műsorvezető a zöld háttér előtt „mutogat”, míg mi úgy látjuk, hogy a térképen jelzi nekünk a frontok irányát.

A greenbox technika lényege éppen ebben rejlik tehát: bármit magunk mögé vetíthetünk, mintha az ott lenne – de közben mégsem.

Mire kell figyelni a használatánál:

  • Egyszínű háttér legyen, zöld vagy kék

  • Ne viseljen a háttér előtt álló szereplő a háttérrel megegyező színű ruhát, mert beleolvad a háttérbe

  • Legyen jól megvilágítva a háttér

  • Álljon közel a szereplő a háttérhez, amennyire lehet, de ne vessen rá árnyékot

Miért jó technika a greenbox?

Mert könnyen elérhető bárki számára. Nem kell hozzáépíteni vagy bérelni drága stúdiót, ha valami extra videóra vágyunk, egyszerűen csak a hátteret kell greenboxra cserélni, melyet egy ügyes grafikus aztán módosítani tud.

Akár saját magunk is dolgozhatunk greenbox technikával, mindössze csak néhány dolog szükséges: egy zöld vagy kék szövet / fényképezőgép vagy kamara, fények és videószerkesztő szoftver.

Na, de akkor lássuk, mikre használható a rendezvényszervezésben?

  • Prezentációknál konferenciákon

  • Videók, fotók, animációk készítéséhez

  • Élménydús időtöltésnek

Remek élménysarkot alakíthatsz ki greenboxszal. Szeretnéd, ha a látogatóid az Északi sarkon képzelnék magukat a télapó manói között, mert ez illik az ünnepi rendezvényed koncepciójába? Vagy visszaröpítenéd őket az időben a 40-es évekbe egy évzáró rendezvényen? Semmi gond.

A greenboxszal kreativitást adhatsz rendezvényednek, és igazán élménydús pillanatokat a vendégeidnek.

Egy ilyen szórakoztató ötlet képes elvinni a rendezvényt, ha elég egyedire találod ki. Használhatod sporteseményen, ünnepségen, de formális rendezvényeken, fogadáson is, csak a megfelelő stílust, témát kell eltalálnod a háttérhez. Sajtótájékoztatóhoz is impozáns hátteret alakíthatsz ki ezzel a speaker mögött.

Interaktív szórakoztatás greenboxszal:

A greenbox olyan interaktív élmény, amelyet a vendégek szeretni fognak. Csak kiválasztják a hátterüket, és azonnal egy másik világba kerülnek. A még nagyobb élmény érdekében extra kellékeket is kikészíthetsz, amelyek a hátterekhez illenek. A vendégek így ár önfeledten pózolhatnak, fotózkodhatnak, készíthetnek videót. A felvételek szövegezhetők, hang is adható nekik. Az elkészült fotók és videók bármely platformon megoszthatók, többek között az Instagramon, a Facebookon, a Twitteren, a Vimeon, a YouTubeon, de e-mailben és az MMS-ben is hírét vihetik kreatív, ötletes, vicces, mai rendezvényednek.

Nem próbáltad még a Greenboxot a rendezvényeden? Itt az idő számolnod vele! Ha pedig szeretnél további tippeket olvasni, amellyel trendkövető rendezvényt szervezhetsz, olvasd hétről hétre blogunkat, és ajánljuk figyelmedbe a RendezvényBiblia című könyvet is.