Prezentációk és előadók a rendezvényeken – Best practice

„A hatásos beszéd a személyiség kifejező megnyilvánulása.”
Dale Carnegie

Ki ne szeretne olyan prezentációs előadást tartani, mely közben látja, hogy a közönséget valóban érdekli a mondandója. Egy profi előadó flottul kezeli a technikai eszközöket, és magabiztosan gyűjti be a tapsot. Lássuk, hogyan lehetsz te is ilyen jó prezentációs előadó.

Prezentációk és előadók a rendezvényeken – Best practice

Kit érdekel, hogy mit, a lényeg, hogy hogyan

Ugyan ez egy kicsit erős túlzás, de mutatja, hogy az előadásod nagy részét az fogja eladni, hogy hogyan tartod azt. Persze a mondandód is lényeges, de ha nem tudod magad eladni, és csak hebegsz-habogsz, akkor mindenki azért fog imádkozni, hogy ne ájulj el a színpadon, és nem fog eljutni hozzá az üzeneted.

Figyelj a gesztusaidra, a mozdulataidra, és ami a legeslegfontosabb, a gesztusaidra. Trükk: vedd fel az előadásodat videóra, és tanulj a hibáidból. Így észreveheted azt is, ha mondjuk túl sokat nézed a padlót, vagy megszokásból gyűrögeted a zakód sarkát.

Ha bakizol -márpedig ez a legdörzsöltebb előadókkal is előfordul-, akkor ha tudod, javítsd ki a hibád, de mindenképp humorral kezeld. Ez akár még egy remek jégtörő is lehet közted és a közönséged között.

Az előadásod végén úgyis az lesz a legfontosabb, hogy milyen érzéseket váltottál ki a résztevőkből, és hogy összhangban voltál-e a mondandóddal. Ha stresszes napod van, akkor próbálj ki valamilyen technikát, amivel visszahozhatod a belső egyensúlyodat.

Próba szerencse

Ahhoz, hogy a prezid igazán ütős legyen, meg kell találnod a rád és az üzenetedre szabott prezentációs technikákat. Ehhez sokat kell majd otthon gyakorolni, de ahhoz, hogy szakértő legyél ebben, megéri. A rutin nagy segítségedre lesz.

A prezentációd vizuális eleme

A jó öreg Power Pointon kívül az előadásodhoz bevetheted a Prezit, a Keynote-ot, a Flipchart-ot is. Próbáld ki őket, és tedd gördülékenyebbé az előadásodat!

Kerüld a túlzsúfolt diákat, elég, ha a hívószavak rajta vannak. Nincs annál lelobozóbb, amikor végigolvasod a diádat. A legjobb az egy dia-egy gondolat elvet követni.

Figyelj a betűméretre, és a háttérre is. Ne kapkodj, nem vet rád túl jó fényt, ha folyton túlpörgeted a diákat.

Akkor vagy a legjobb, ha egy váratlan technikai hiba sem lehetetlenít el, és a diák nélkül is meg tudod tartani az előadásodat. Jó, ha van pótjegyzeted.

Tipp: addig gyakorold az előadásodat, amíg eljutsz addig a pontig, hogy nem kell már a jegyzeteidbe kapaszkodnod.

A mikrofon – üzeneted közvetítője

Akár gyakorlott vagy a mikrofonba való beszélésben (de akkor is ha igen), akár nem, tarts mikrofonpróbát. Ennek legyen része az is, hogy megkérsz valakit, hogy a terem leghátsó sarkában állva próbálja meg megérteni a mondandódat. Ha ért, és tudja követni, akkor siker.

Ehhez még számold hozzá az előadás alatti alapzajt (székek húzogatása, köhögés, ajtónyitás, stb.), és erősíts még picit a hangodon.

A hangerősség mellett arra is ügyelj, hogy ne hadarj, illetve ne köhögj, ne tüsszents bele a mikrofonba. Kerülendő a sok „ööö”-zés is, ami mikrofonban még zavaróbb, mint hinnéd.

&ha már beszéd: ügyelj a hangsúlyokra, a hangszínre, és a beszédtempóra is. A legeslegfontosabb pedig az, hogy higgy abban, amit mondasz!

Víz, zsebkendő, Tic-tac

Apróságoknak tűnnek, de életmentők lehetnek, ha félrecsuklik a hangod, vagy épp elkezd folyni az orrod…Elég kényelmetlen, amikor a közönségtől kell kérned ezeket. Ne ilyen módon próbáld meg velük felvenni a kapcsolatot!

Mielőtt elkészíted a prezentációd, feltétlenül járj utána az alábbi kérdéseknek:

milyen PC, laptop, projektor, vászon lesz a segítségedre, milyen fények, mellett kell előadnod. Ettől függ például a megfelelő betűméret, és a prezentációd hátterének a kiválasztása is. Soha ne használj túl sok színt mert nagyon zavaró tud lenni.

Még több apró tipp a fergeteges sikerhez:

  • ismerd a közönségedet. Tudd, hogy mik az elvárásaik, mi motiválta őket arra hogy meghallgassanak téged. Akár a Linkedin-en is elolvashatod a profiljaikat

  • előadás előtt járd be a terepet. Állítsd be a vetítést, ellenőrizd az internetkapcsolatot, készíts papír alapú másolatot is az előadásodból. Fontos az is, hogy a vetítő fénye ne világítson a szemedbe, és ne vess árnyékot a vászonra

  • ne lépd túl a tervezett időt, hiszen ezzel visszatetszést kelthetsz a hallgatóságodban

  • megfelelően tagold az előadásod, és ne húzd az időt: térj rá hamar a lényegre

  • előadásod alatt mondj történeteket, példákat, esetleg vicceket, hiszen ezekkel „ébren” tarthatod a hallgatóságodat

Akár vérbeli előadó vagy, akár kezdő, ha a fenti tanácsokat megfogadod, akkor sokkal gördülékenyebb és élvezetesebb lehet az előadásod.

Tetszett a fenti cikk? Akkor ezt is olvasd el: