Mi kell ahhoz, hogy rendezvényszervező legyek?

Mi kell ahhoz, hogy rendezvényszervező legyek?

Mit kell ahhoz tenni, hogy felvegyenek rendezvényszervezőnek egy céghez? Milyen végzettség kell egy rendezvényszervezőnek? Hol tudod ezt megszerezni? Hogyan tudsz vállalkozóként rendezvényszervezővé válni és milyen papírok kellenek hozzá? >>> Napi szinten kapunk kérdéseket ebben a témakörben, ezért engedjétek meg, hogy eloszlassuk a kételyeket.

FRISSEBB CIKK ÉRHETŐ EL!

2021. januártól változik a szakképzés, a kormány jelentősen csökkentette a választható szakmák körét, sőt maga az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) is megszűnt.  2020. december 31-el búcsút intettünk az OKJ rendszerének, és ebből adódóan az OKJ-s tanfolyam keretében megszerezhető rendezvényszervező végzettségnek.

Ebben cikkünkben összeszedtük a legfontosabb információkat a rendezvényszervező képzésekkel, tanfolyamokkal kapcsolatban.

El tudok helyezkedni rendezvényszervezőként a nálatok kapott tanúsítvánnyal?

A legtöbb hazai rendezvényszervezőnek nincs OKJ-s végzettsége, de még tanúsítványa sem. A rendezvényszervezést empirikus úton, vagyis tapasztalati úton lehet a legjobban megtanulni.

Ha most kezdesz a rendezvényszervezés világában fontos megértened, hogy nem egy bizonyítvány, oklevél vagy tanúsítvány miatt fognak felvenni egy rendezvényszervezői pozícióra. A pályáztatónak nem az lesz az elsődleges szempont, hogy neked OKJ rendezvényszervező, OKJ Kulturális rendezvényszervező, Kulturális menedzser vagy a mi általunk adott tanúsítványunkat lobogtatod az adott pályázatnál.

A mi rendezvényügynökségünknél, a Horizont Group-nál egy interjún elsősorban a jelentkező személyiségét, tulajdonságait és szakmai tapasztalatát nézzük, és hidd el, ezzel nem vagyunk egyedül. (más rendezvényszervező cégek is hasonlóképpen járnak el) és Ez a tapasztalat pályakezdőként lehet egy HÖK-ös rendezvényen való részvétel, egy családi esküvő megszervezésében való aktív részvétel, vagy egy fesztiválon való önkéntesség. 

Az elméletet olyan kérdésekkel teszteljük, amiből letudjuk szűrni, hogy valóban megvan-e benned, ami kell. Mi nem a száraz elméletet kérdezzük!

Éppen ezért a MOE Rendezvényakadémián egy helyen szívhatod magadba mindazt a tudást, amit egy profi rendezvényszervezőnek tudnia kell. Sikeres és tapasztalt rendezvényszervezőink segítségével tanulhatsz meg mindent, amire mindig is kíváncsi voltál, de más képzéseken nem mertél megkérdezni. Hiszen mi nemcsak tanítjuk, hanem mesterfokon űzzük a szakmát, így Te is hazai, gyakorlati példákon keresztül lesheted el az alapokat és a fortélyokat is. Online formában, a te időbeosztásodhoz alkalmazkodva. 

Ha pedig nem pályakezdő vagy, illetve nem junior pozícióba szeretnél elhelyezkedni, pusztán saját magadat szeretnék képezni, mert egy helyről rendszereznéd és naprakészen tartanád a tudásodat, ami nagy terhet venne le a válladról a mindennapi munkád során, akkor mi a fontosabb: egy papír vagy a gyakorlati tudás, amit megszerzel? Neked elsősorban olyan ismeretekre van szükséged, melyek birtokában nem feltétlenül lesz szükséged külső segítségre, hanem akár önerőből képes leszel a céges családi napok, workshopok, konferenciák és más rendezvények lebonyolítására.

Esettanulmány rendezvény ingyenes letöltés

Mivel tud többet nyújtani a mi képzésünk egy OKJ rendezvényszervező tanfolyamnál?

Először is fontos tisztázni, hogy MINDEN iskolarendszeren kívüli képzés a felnőttképzési törvény hatálya alá (is) tartozik.

2020. szeptember 01-től 2020. december 31-ig az OKJ rendszere és a teljes felnőttképzés radikálisan megváltozik. Jövőben nem lesz OKJ képzés. Az elnevezés módosul.

A jelenleg még elérhető OKJ képzéseknél a tanfolyam befejeztével vizsgáznod kell, majd sikeres vizsgát követően bizonyítványt kapsz. Így szereztél magadnak egy OKJ-s bizonyítványt.

Mi más szempontok szerint működünk. A képzésünk kialakításakor elsődleges szempont volt, hogy valódi, hazai rendezvények szervezésének tapasztalatait dolgozzuk fel a rendezvényszervező tanfolyamunknál (Rendezvénymenedzsment Online Mesterkurzusnál). 32 év rendezvényes tapasztalatát sűrítettük bele ebbe a kurzusba. Ha a PRO csomagot választod, akkor nálunk egy támogató közösség vár (Facebook zárt csoport, rendszeres webinárok, folyamatos kérdezési lehetőség stb.).

Más oktatási eszközökkel dolgozunk. Az OKJ-s képzésekkel ellentétben, itt minden oktatási anyag 100% online elérhető. Ha megvásároltad a képzésünket, akkor akár örök hozzáférést kapsz a tanulói fiókodhoz. Zárt tagsági rendszerünkbe a későbbiekben bármikor beléphetsz és visszanézheted az oktatási anyagainkat. Sőt, minden további frissítést vagy bővítést elérhetsz. A közelmúltban is hoztunk létre új oktatási anyagot.

Egyébként jelenleg is több OKJ rendezvényszervező tanfolyamon, felsőoktatási képzésen is a mi, RendezvényBiblia című könyvünkből tanítanak.

Érdemes tudnod, hogy cégünk, a RendezvényBiblia Kft. felnőttképzési nyilvántartásba vételi számmal (B/2020/005404) rendelkezik. Kurzusaink kapcsán a következő kötelezettségeink vannak:

  • online adatszolgáltatást adunk a képzéseinkről, 

  • felnőttképzési szerződést kell kötnünk minden tanulóval, 

  • személyes adatokat kell kezelnünk (amit a törvény előír), 

  • Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszerből, sorszámmal ellátott tanúsítványt állítunk ki, 

  • statisztikai adatszolgáltatást hajtunk végre, 

  • további kötelező adatszolgáltatásokat végzünk.

Összefoglalva:

Felnőttképzési államigazgatási szerv felé bejelentett rendezvényszervező tanfolyamon fogsz részt venni. Gyakorlatias, államilag elfogadott képzésről van szó. Amennyiben minimum 70%-os eredményt érsz el a kvízeken, tanúsítványt kapsz.

rendezvényszervező tanfolyam tanúsítvány

Így néz ki a tanúsítványunk, melyet sorszámmal és AVDH aláírással látunk el.

Egyéni vállalkozóként vagy társas vállalkozásként tudok-e rendezvényszervezői tevékenységet folytatni a kurzusotok elvégzése után?

Jelen jogszabályok szerint, ahhoz, hogy ma Magyarországon rendezvényszervező céged legyen, nem szükséges semmilyen OKJ-s vagy más végzettség.

Egyes tevékenységek hatósági engedélyhez vagy szakvégzettséghez kötöttek (pl.: orvos, ügyvéd, építészeti területek, vagy dohánytermesztés), de a rendezvényszervezés nem tartozik ezek közé. Ahhoz, hogy rendezvényszervezési tevékenységet végezz, nincs más dolgod, mint felvedd céged tevékenységei közé a „8230 – Konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése”-t.

Ebbe a szakágazatba tartozik a rendezvények szervezése, reklámozása és/vagy menedzselése, mint pl. üzleti és kereskedelmi bemutatók, értekezletek, kongresszusok, konferenciák és találkozók, függetlenül attól, hogy a rendezvény színhelyéül szolgáló létesítményt a szervezők üzemeltetik, vagy nem.

Ide elsősorban céges rendezvények szervezését soroljuk.

A zenés, táncos rendezvény szervezése a gazdasági tevékenységek egységes osztályozási rendszerében (TEÁOR’08) attól függően sorolható be, hogy a szolgáltatott zene és más szórakoztatóelem önmagában előadó-művészeti teljesítménynek minősül-e, avagy sem:

  • a közvetlen előadó-művészeti teljesítmény nélküli zenés, táncos rendezvény (pl. diszkó) szervezése a 93.2 Egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység ágazatba, azon belül a 93.29 M.n.s. egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység szakágazatba tartozik,

  • a közvetlen előadó-művészeti teljesítménnyel járó zenés, táncos rendezvény (pl. koncert) szervezése a 90.0 Alkotó-, művészeti, szórakoztató tevékenység ágazatba, azon belül a 90.02 Előadó-művészetet kiegészítő tevékenység szakágazatba tartozik.

Az engedélyköteles tevékenységek legfontosabb jellemzője, hogy a tevékenységet végző cég, ezáltal a felelős személy rendelkezzen az adott szakma elengedhetetlen tudásával, hogy ha valamilyen probléma következik be, akkor azt kellő szakértelemmel tudja kezelni.

Rendezvényszervezőként fontos meghatározni a felelősségi köröket. A megbízási és/vagy vállalkozási szerződések alapos előkészítésével minden közreműködővel olyan kötelezettségeket kell elfogadtatni, amivel eseményszervezőként minimalizálni tudod a rád eső felelősséget. Egy magasba függesztett hangfal rögzítésért vagy egy catering cég konyhájának HACCP rendszeréért értelemszerűen nem tudsz felelősséget vállalni.

Amikor nyilvános, nagylétszámú zenés, táncos rendezvényt szervezel, nem véletlen, hogy hatósági engedélyeket kell beszerezned, amivel szavatolni tudod az esemény biztonságát. Ha nem kapod meg a jegyzői, és különböző hatósági engedélyeket, nem is tudod megtartani a rendezvényt.

Rendezvényszervezőként komolyan meg kell tanulnod az egyes terület kockázatelemzését és tudnod kell, hogy mikor kihez kell fordulnod. 

Összefoglalva:

Ahhoz, hogy gazdasági tevékenységként rendezvényszervezéssel foglalkozz, nem szükséges OKJ-s vagy más végzettséggel rendelkezned. Amit javaslunk, hogy olyan rendezvényszervező tanfolyamot vagy kurzust végezz el, ahol a lehető legtöbb, hazai példákon bemutatott szakmai gyakorlati tudást szerezheted meg.

INGYENES 37 OLDALAS ESETTANULMÁNY

Hogyan szerveztünk meg 3 hónap alatt egy 1 300 fős, 25 éves jubileumi nemzetközi céges
gálarendezvényt a CaliVita® International számára?

Töltsd le az idehaza ritkaságnak számító, ingyenes esettanulmányunkat és tanulj azokból a módszerekből, amikkel te is élménydús és kiemelkedően sikeres rendezvényeket tudsz majd szervezni!