Videó és grafikai fájlok a rendezvényszervezésben

Ha már rendezvény, akkor beszélnünk kell a szervezéséhez és megtartásához szükséges videó és grafikusok fájlokról is. A szórólapok, poszterek, plakátok, és videók elkészítése nem kis feladat, főleg, ha abszolút járatlanok vagyunk a témában. Iszonyúan nagy szerepük van abban, hogy az üzeneted emlékezetessé tedd. Ehhez adunk most segítséget.

Videó és grafikai fájlok a rendezvényszervezésben

Grafikus fájlok

A grafika lehet vektoros, és pixeles, képpontos kialakítású. A vektoros azért előnyös, mert akárhányszoros nagyításkor sem romlik a minősége.

Az előkészítésben segítségedre lehetnek a következő programok:

 • InDesign-tördelőszerkesztő (jól jöhet prospektusok, leporellók, plakátok, füzetek, katalógusok tervezéséhez és nyomdai munkálatok előkészítéséhez)

 • Adobe Illustrator- vektoralapú grafikus és rajzoló program

 • Adobe Photoshop- professzionális képszerkesztő program, mely kiváló a képek kontrasztjának, színének, méretének, felbontásának megváltoztatásához

A legtöbb nyomda természetesen minden szükséges segítséget megad ahhoz, hogy a megfelelő formátumban add le az anyagodat.

A homályos kép, szöveg, az oldalról lefutó sorok, és a nem megfelelő margók nem túl jó fényt vetnek a rendezvényedre.

Egy szuper eszköz: Kép felbontás ellenőrző – dpi pixel mm konvertáló.

Általános szabályok:

 • A grafikát 1:1-es méretarányban kell elkészíteni.

 • A nyomdák általában a150 dpi vagy 60 pixel/cm, de minimum 100 dpi vagy 40 pixel/cm felbontást javasolnak. Ez a te érdeked is, nem szabad, hogy a kiadványon zavarosak legyenek a betűk.

 • Nagyon kis méretnél, például szórólapnál, névjegykártyánál a nyomtatási minőség 300 dpi felbontású kell, hogy legyen.

 • A nyomtatás CMYK színmódban történik. (Tipp: ha bizonytalan vagy, érzékeny színek esetén kérj színmintát a nyomdától.) A kiadványok nagy része a négy nyomdai alapszínből áll: cián, a magenta, a sárga, és a fekete.

A pantone színek, direkt, nem négy színből nyomott színek. Fontos támpont arra nézve, hogy pontosan azok a színek kerüljenek kikeverésre, amit te szeretnél.

 • A nyomtatásra leadott formátum lehetőleg Photoshop EPS, JPG vagy TIFF legyen. (az átkonvertálásért, szerkesztésért mindig fizetni kell)

Tippek a szuper nyomdai anyaghoz:

 • A helyesírást, tartalmat mindig nézd át, hiszen más nem fog érte felelősséget vállalni.
 • A fotó akkor fog szépen mutatni, ha minél nagyobb felbontású.
 • Mindig nézz utána, hogy a nyomda hány MB-ig képes fogadni a grafikákat.
 • Ha bizonytalan vagy, akkor bízd szakemberre a szerkesztést, és esetleg a szövegírást is. Az egyes nyomdák általában külön csomaggal várják az ügyfeleket, attól függően, hogy mennyire van feldolgozva az anyag. Akár komplett arculati tervezést is vállalnak.

Ne feledd: a nyomdai átfutások mindig tovább tartanak, mint ahogy azt szeretnénk, ezért még bőven a rendezvény előtt add le a rendelést, főleg, ha a cél nem csak helyszíni megjelenés, hanem a promotálás (pl. szórólap esetében) is.

Az sem jó érzés, ha mondjuk egy katalógust a rendezvény napjára sikerül csak elkészíteni, mert sok felesleges stresszel jár.

Tudtad? A nyomdai termékek – mint a legtöbb termék – 27 %-os ÁFA tartalommal kerülnek számlázásra.

(bal kép: vektoros, jobb kép: raszteres/pixeles)

Videó fájlok

Ha már rendezvény, akkor általában fotósok és videósok „hada” is tartozik hozzá. Legalábbis mi azt ajánljuk, hogy sohase ezen spórolj, mert ez adja majd meg az eredmények rendezésekor a azt a bizonyos „hab a tortán” érzést. Lehetőleg két operatőrrel dolgozz.

A leggyakoribb videó felvételi lehetőségek: FULL HD, MKV, MP4. Szabadtéri rendezvény esetén akár légi felvételt is kérhetsz.

Már a rendezvény előtt érdemes eldöntened a videófelvétel formátumát (arányok -4:3, 16:9) Sőt mi több, a rendezvényen a kivetítő vagy LED falat is ez alapján kell megálmodni. Fontos, hogy a képminőség közelről és távolról egyaránt élvezhető legyen.

Érdemes a legjobb minőséget választani, hogy sokáig fel tudd használni referenciaként. A régi anyagok biztonsági mentésére, és átkonvertálására sem szabad sajnálni az időt, mert nagy érték rejlik bennük.

A rendezvényedről készült film bemutatja a vállalkozásodat, a rendezvényed fő üzenetét, vendégeit.

Tipp: a videó szerkesztését, és a képek utómunkálatait bízd profira, hiszen tapasztalatlanságodat akár az egész felvétel bánhatja.

Kevesen gondolnak arra, hogy a fotós, videós szakikkal tisztázzák a túlóra kérdését. Ha nem így teszel, könnyen megeshet, hogy némi csúszás esetén a fotós átrohan egy másik rendezvényre, míg te épp a színpadon ott ünnepelnéd egy díj átadását…

Segítségre van szükséged?

Készen állsz, hogy élménydús rendezvényeket szervezz?

 • Egyedülálló rendezvényszótárral

 • Rengeteg gyakorlati kérdéssorozat

 • Gyakorlati segítségek és rendezvénytippek

 • Magyarországi rendezvényesetek

 • Lenyűgöző rendezvénysegédletekkel