Vágj bele, mit vetíthetsz? Avagy: projection mapping a rendezvényszervezésben.

Képzeld el, hogy meghívott vendég vagy egy kongresszusi központban. Alapból mire számítasz? Szokásos fehér fénycsövekkel bevilágított, hosszú, unalmas előadásra. De ahogy besétálsz az ajtón, rögtön meglepődsz, mert váratlanul tücskök és békák édes hangjaira leszel figyelmes. Aztán kis szellő simogatja meg az arcodat, és a napsugár melegségét érzed a bőrödön. Ahogy körül nézel, csodás erdei tisztáson találod magad, életszerű virágok, cserjék és zöldellő fák között.
„Mi ez az egész? Végre! Ez tetszik!” – Gondolod.

Vágj bele, mit vetíthetsz? Avagy: projection mapping a rendezvényszervezésben.

Most bemutatjuk neked, miért jó és hogyan lehetséges az, hogy a belépő vendégeket meglepő környezetbe varázsold, és meghökkentő látványt tárj kreatív fényjátékokkal a szemük elé.

Mi az a projection mapping?

A vetítés összetett technológiáját alkalmazza különböző felületekre. Lehetnek egyszerűbb módozatok, például ha egy szimpla kivetítőre történik, de a képzelet szabadon szárnyalhat, hiszen bármire: belső terekre vagy akár épületek külső homlokzatára is lehetséges vetíteni videókat, képeket. E technika használatának célja rendezvények esetében is természetesen az, hogy a résztvevők számára a vizuális stimuláció révén vonzóbb, emlékezetesebb élményt nyújtson.

A technológia lényege, hogy a világítást, fényjátékot különböző felületek játékos „manipulálására” használják, és hogy tulajdonképpen a vetített felület, mint interaktív, 3D-s kijelző funkcionál a folyamatban.

A jelenlegi trendekben is egyre népszerűbb vizuális furmányról van szó. Lényegében fényfestésről beszélünk, segítségével textúrákat, színeket, érzéseket adhatunk a környezethez, csodás illúziókat keltve.

Miért érdemes projection mapping-hez fordulni az események során?

  • Mert növeli a résztvevők elkötelezettségét

  • Biztosítani tudja az interaktivitás elemeit

  • Emlékezetes funkciót ad az eseménynek

  • Közvetlenül megosztható a közösségi médiában

Mit gondolj át mindenképpen a projection mapping alkalmazása előtt?

1. Mekkora a büdzséd?

Lépjünk túl az egyszerű, költségkímélő megoldáson, amikor csupán egy logó kivetítéséről beszélünk. Ez is egy lehetőség, de a vetítést kreatívan alkalmazni az igazi. Persze ez már nem feltétlenül pénztárcabarát eszköz, de ha úgy gondolod, hogy óriásit lendítene a rendezvényeden, mindenképpen érdemes megfontolni. Olyan hatásokat létrehozni, amik egyedülállók és relevánsak az eseményhez.

2. Milyen nagy a helyszíned, hová vagy mire vetítenél?

Minél nagyobb a hely, annál több projektorra lesz szükséged, és annál nagyobb a vetítés költsége az eseményeden. Ne felejtsd el, hogy persze nem kell az egész helyszínt különlegessé varázsolnod vetítéssel, választhatsz egy fókuszba helyezett kisebb pontot is, amire felhívod a figyelmet a fényjátékoddal. Ültetett eseménynél például abszolút ezt javasoljuk, nincs szükség óriási falak befényelésére.

3. Mennyi időt szánj az előkészítésre?

A költségek minimalizálása, a kreativitás maximalizálása érdekében próbáld meg leszervezni a lehető leghamarabb. Tapasztalat, hogy az egyszerűbbnek tűnő vetítések kialakítására is legalább 6 hetet kell számolni az esemény előtt, a bonyolultabbaknak sokkal több időre van szüksége, így pénzt is spórolsz, mert nem kell sürgősségi felárra áldozni, és valóban minden részletet aprólékosan kidolgozhattok a lenyűgöző látvány érdekében.

Hogyan lehet minimalizálni a vetítés költségeit?

Nyilván a legfontosabb kérdés, hogy oké-oké, nagyon kreatív, nagyon látványos, szeretném, de mibe fog kerülni? A legköltségkímélőbb megoldások a márka logójának kivetítése, kirajzolása, színek változtatásával. Esetleg szóba jöhet, hogy PowerPoint segítségével hozz létre vetíteni valót, ott is lehet ám ügyes dolgokat létrehozni, és sík felületre abszolút működőképes és látványos tud lenni, olcsón.

Bonyolultabb, 3D felületek bevetítésére azonban áldozni kell, erre már érdemes profi gyártócéget felbérelni. Persze, ha kifogtad a lottó ötöst, és házon belül rendelkezel olyan szakemberrel, aki kivitelezheti, a büdzséd házon belül maradhat. Egy biztos, ez nem egy spórolós technológia, akkor lesz ütős, ha pénzt tolsz bele.

TIPP:

Amivel még sokat spórolhatsz, ha inspirálódsz saját magad, kutakodsz a neten, Youtube videókat nézel, hogy lásd, mennyi lehetőséged van a témában. Így könnyedén kitalálhatsz saját ötleteket is.

És hogy még a projection mapping mellett mitől lehet profi és látványos a rendezvényed, olvass utána RendezvényBiblia című könyvemben.

18 db INGYENES rendezvényszervező eszköz

ingyenes rendezvényszervező eszköztár

Tervezd gyorsan és egyszerűen rendezvényeidet!

Kép-, videó- és prezentáció készítés, csekklista karbantartás, berendezési rajz előállítás…mindenre van egy ingyenes eszköz ebben a listában.