A rendezvényeken történő vizuális megjelenítés

Az, hogy egy kép többet ér ezer szónál, nem üres frázis, hanem a kőkemény valóság. Most gondolj bele, hogy mennyire sivatagi lenne a hangulat egy-egy eseményen mindenféle vizuális tartalom nélkül.

A rendezvényeken történő vizuális megjelenítés

Nem lennének váltakozó fények, amikor egy előadó a színpadra lép.
Nem tudnád megragadni a nézők figyelmét azzal, hogy kivetíted a prezentációd.
Nem tudnál bemutatni példaként egy videót, sőt, még a céged logóját sem tudnád beleégetni a közönséged emlékezetébe úgy, hogy látványelemként szerepel a kivetítőn.
Szerencsére a rendezvényszervezőknek ma már igen jó világa van, ezért bőven van mihez nyúlniuk, ha a vizuális megjelenésről van szó.

A vizuális tartalomnak több lelke is van

Ahhoz, hogy le tudj vetíteni egy videót, prezentációt, tudj kapcsolni egy élő adást, vagy épp egy kvízre hívd a teremben lévő nézőidet, bizony szükséges jó pár eszköz.

Ezek a következők:

Laptop & PC

A számítógép már kezd kimenni a divatból, hiszen színpadközelben cseppet sem praktikus a használatuk. Az igazság az, hogy a rendezvényszakmában mindenki szinte MAC-et használ.
Bármelyiket is választod, próbáld meg kivédeni a baleseteket, például azt, hogy előadás közben a Windows váratlanul elkezdjen frissíteni, vagy hogy felhívjon az anyukád Skype-on.
Tipp: csak a rendezvényhez szükséges programok legyenek telepítve a gépre, és alaposan nézesd át, hogy ne a legrosszabbkor üsse fel a fejét egy rejtett hiba. Biztos ami biztos alapon legyen nálad tartalék laptop, így baj esetén megmentheted a rendezvényt, és elkerülheted a kapkodást.

Tudtad?

A képarányt tekintve ma már a 16:9-es képarány a nyerő, mi is így kérünk be minden anyagot az ügyfelektől. Az idő is szorít, így ragaszkodunk hozzá, hogy 72 órával a rendezvény előtt minden nálunk legyen.

Kábelek

Fontosak, de fel kell készülnöd arra az eshetőségre is, ha esetleg pár pillanatra, ne adj Isten órákra elhagy az áram. Szerencsére ilyen kínos szituáció manapság már egyre ritkábban fordul elő, de amennyiben igen, akkor nem szabad, hogy teljesen nyélbe vágja az egész rendezvényt.

Projektor

Gondold át, hogy milyen projektorra van szükséged. Olyanra, amelynek a lencséje csak a közelről való vetítésre van kitalálva, vagy olyanra, amely távolról is képes vetíteni? Ez utóbbiakért mélyebben a pénztárcádba kell nyúlnod.
A projektor kiválasztásának alapvető tényezői: a fényereje (ANSI Lumen érték), a kontrasztaránya, felbontása, LCD vagy DLP működésű-e.

Christie Roadster WU20K-J – Professzionális nagyteljesítményű projektor

Vászon

Fontos a mérete, hiszen a rajta megjelenítettek nyújtják majd a résztvevők számára az elsődleges vizuális élményt. Még a színpadtól legtávolabb ülőknek is rendesen látniuk kell. Senkit se hozz kényelmetlen helyzetbe.
A székek olyan alakban helyezkedjenek el a színpad körül, hogy senkinek se kelljen kitekernie a nyakát abbóli igyekezetében, hogy minden sort el tudjon olvasni.
A presenteren, azaz a vezeték nélküli távirányítón nem szabad spórolni, hiszen rendkívül szabad mozgást biztosít számodra a színpadon, és a jelzőfényével még rá is tudsz mutatni a vásznon szereplő egyes elemekre.

MicroCue2 professzionális presenter

Prezentációs szoftverek és társaik

Választhatsz az ingyenes és fizetős online, vagy a tablet alapú prezentációs szoftverek közül. Nagyon fontos a minőség, ne engedj belőle. Érdemes egy fizetős alkalmazást választani, amely biztosítja számodra a stabil minőséget.

A Prezivel például pofonegyszerű, interaktív előadásokat hozhatsz létre.
A prezentációkat érdemes több adathordozóra is elmentened, és azt se feledd, hogy egyes prezik alapja az internet. Ha pedig a net döcög, akkor kínos helyzetbe kerülhetsz…

Amire még szükséged lehet:

 • prezentációt videóvá konvertáló program

 • „toll”, mellyel írhatsz a képernyőre

 • zenei lejátszási lista létrehozó

 • képekből különböző médiaformátumokat létrehozó program

Hallottál már a video mapping-ről?

Ez egy igen különleges és népszerű vizuális megjelenítési forma, gyakorlatilag épület- és objektumvetítés.

Formái

 • fényfestés

egy épület vagy objektum színekkel való festése

 • épületvetítés

homlokzatra vetített tartalom, például logó, film, animáció

 • videomapping

2, 3D-s elemekkel való vetítés, mely virtuálisan mozgatja a felületet

videomapping egy céges rendezvényen (before-after)

Tippek egy dörzsölt rendezvényszervezőtől:

 • fontold meg a LED fal, és az LCD TV-k használatát, mert nagyon fel tudják dobni a rendezvényt

 • azt, hogy első, vagy hátsó vetítést alkalmazz-e, a hely, és a függesztési pontok rendelkezésre való állása is befolyásolja

 • ha a kivitelezés bármilyen pontjával szemben dilemmáid vannak, konzultálj szakemberrel

 • mindenből legyen nálad tartalék

 • ha beüt a krach, akkor is jó, ha ki tudod vetíteni a logót egy videókeverővel

 • bármi is történik, mindig őrizd meg a nyugalmadat. Ezt persze akkor a legkönnyebb megvalósítani, ha vannak terveid vészhelyzet esetére.

Olvasd el a RendezvényBiblia című könyvemet, és tudj meg mindent a sikeres rendezvények hozzávalóiról!