Mi lesz a virtuális valóság sorsa a rendezvényszervezésben?

A technológiai fejlődés minden évben új szintre emeli az eseményszervezést; az eddigi előrejelzések szerint a kiterjesztett valóság (augmented reality) alapjaiban fogja megváltoztatni a rendezvényeket. Már, ahogy eddig gondolták, de az elmúlt időszakban kicsit fordultak az álláspontok, nézzük is meg, hogy miként.

Mi lesz a virtuális valóság sorsa a rendezvényszervezésben?

A VR (virtuális valóság) és az AR (kiterjesztett valóság) új és egyedülálló élmények megteremtését segíti elő, és mivel a rendezvényszervezésben is kulcsfontosságú szempont az élmény (ennek olvass utána Rendezvényszervezés című könyvemből részletesen), így szinte törvényszerűen robbant be ez a két technológiai újítás ebbe az ágazatba is.

Mi a virtuális valóság és mi a kiterjesztett valóság?

Virtuális valóság (Virtual Reality – VR):

A virtuális valóság egy háromdimenziós, számítógépes környezetben létrehozott mesterséges világ. A felhasználóknak rendszerint fel kell venniük a Virtual Reality fejhallgatót, kompatibilis kesztyűt vagy szemüveget, hogy hatékonyan működjenek együtt ezzel a világgal. A virtuális valóságot nem szabad összetéveszteni a 360 °-os fotókkal és videókkal, ami csak egyszerűen egy állókép vagy rögzített körpanorámás felvétel.

Kiterjesztett valóság (Augmented Reality – AR):

A kiterjesztett valóság ötvözi a számítógépes elemeket a valósággal, hogy megnövelt (valóban kiterjesztett) világot hozzon létre. Ennek egyik úttörője volt a Pokemon Go játék, amely egy hónap alatt több mint 30 millió letöltést eredményezett, és a Nintendo értékét több mint 9 milliárd dollárral növelte. Persze gyorsan vesztett a lendületéből, de már ebből látszott, hogy az AR képes jelentős hatást gyakorolni a fogyasztókra.

Hogyan kapcsolható be a rendezvényszervezésbe?

Egy tapasztalt, profi rendezvényszervező szakember folyamatosan keresi az újdonságokat, így felismeri az AR és a VR kínálta lehetőségeket is, hogy az eseményre látogatók nagyobb élményt szerezzenek.

Virtuális események
Egy valóságos esemény a költségvetés jelentős részét elviszi a helyszínre, hangtechnikára, szállásra, ételekre, italokra, logisztikára. De ha virtuális konferenciát rendezel például, akkor sok ilyen költség megspórolható. Virtuális esemény létrehozásához a szervezőknek számítógépes rendezvényteret kell létrehozniuk. Ez elég drága lehet, de ha a technológia kiforrja magát, valószínűleg sokkal olcsóbb lesz, mint az eseménytervezés jelenlegi költségei. – Remélik a szakértők.

Virtuális jelenlét
Az eseményszervezők a rendezvényt virtuálisan elérhetővé tehetik olyan VIP vendégek számára, akik nem tudnak részt venni egy eseményen valamilyen okból. A kényelmi faktor itt igen jelentős, megkíméli a konferencia meghívottját egy hosszú, időigényes repülőúttól.

Virtuális termékek és terek
A kiállítási helyszínen gyakran küzdenek helyhiánnyal, de ezzel a technikával ez orvosolható. A kiterjesztett valóság megváltoztathatja a termékek bemutatásának módját; több száz négyzetméteres területet megspórolhatnak például autókiállításon, ha a járművek bizonyos százaléka virtuálisan van jelen.

És akkor mi lesz a virtuális rendezvényszervezéssel?

A virtuális valóság felhasználási lehetősége olyan széles körű lehet, mint a legkreatívabb rendezvényszervező képzelőereje. Ennek ellenére most úgy tűnik, hogy a legfrissebb előrejelzések szerint akár teljesen leáldozhat a virtuális és kiterjesztett valóságnak. A legújabb fejlesztésű VR eszköz, az Acer tavaly bemutatott StarVR One-ja jelenleg a legjobb VR szemüveg, de mégis több sebből vérzik:
A szakértők ennek a következőkben látják az okát: az eszközt több kábel köti össze a számítógéppel, amely kényelmetlen használatot eredményez. A viselendő sisak egy idő után rossz hatással van a pszichére. Emellett nyilvánvalóan nem veszi fel a felhasználói élmény a mai számítógépek és játékkonzolok grafikai színvonalával a versenyt. Mindezen hibák miatt egyelőre úgy tűnik, hogy bár még mindig újszerűnek mondható bevetni eszközként rendezvényeken ezt a technológiát, hosszú távon mégsem marad fent.

Ha a sikeres rendezvényszervezés hagyományos módszereivel próbálkoznál, feltétlenül ajánlom figyelmedbe RendezvényBiblia című könyvemet, melyen minden hasznos információt megtalálsz.