Győzd le a perfekcionizmust!

Igen, jól olvasod: arra buzdítalak, hogy ne akarj mindenáron 100%-ot nyújtani. Mielőtt félreértenél, elárulom, hogy mire gondolok.

Győzd le a perfekcionizmust!

Ha csak az jár a fejedben, hogy hogyan legyen tele a konferenciaterem, a résztvevők mind a tíz ujjukat megnyalják a feltálalt étkezések után, és értékeléskor a maximális pontszámot kapja a rendezvényed, nagy bajba fogsz kerülni. Beleesel ugyanis a perfekcionizmus csapdájába. Ez a csapda kívülről igazából egy igen hívogató, drágakövekkel ékesített kastély, és el kell benne töltened némi időt, hogy észrevedd: belülről sajnos rohadnak a falai.

Hogy miért? Íme:

Azok, akik folyamatosan tökéletességre törekednek, valójában nem boldogok.

A rendezvényszervezés már csak ilyen: megoldasz egy problémát, és kipipálod, de aztán rájössz, hogy a dolgok változnak, és jön egy újabb megoldandó feladat.

Tanulság: a dolgok nem tudnak mindig egy előre elképzelt, bizonyos módon történni. Akkor sem, ha tényleg mindent leszögeztél, és kőbe véstél.

Tipp: légy rugalmas szervező, aki nem éli meg kudarcként, ha alkalmaznia kell a „B” vagy „C” variációkat. Sőt, legyen is elképzelésed ezekről, mert szuper, ha nem a semmiből kell gyorsan kitalálnod valamit. Röviden: készülj fel minden eshetőségre!

Ha egyszer beleragadsz a perfekcionizmus csapdájába, akkor mindig a hibákra fogsz összpontosítani.

Emiatt folyamatosan arra fogsz összpontosítani, hogy mi nem jó, és hogy mit kell megjavítani. Csak a nem tökéletesen végrehajtott feladatokat fogod látni, ami lássuk be, igen elkeserítő tud lenni. Felnagyítod a bolhákat, és az így kapott elefántok súlya olyan erővel fog a válladra nehezedni, hogy képtelen leszel a boldogságra, és sosem leszel elégedett a munkáddal.

Ráadásul, a perfekcionizmusod miatt elveszítheted a lélekjelenlétedet, és borulhat az egész esemény…

Azt mondom ezzel, hogy ne törekedj arra, hogy jó munkát végezz?

Nem.. Azt állítom, hogy a jóra való törekvés rendezvényszervezőként igenis kötelező, de tudnod kell: sokszor lesz olyan eset, amikor látni fogod, az adott esemény egy-egy részletét igenis ki lehetett volna jobban domborítani, meg lehetett volna jobban szervezni. Meg kell tanulnod elengedni az ezek nyomán támadó negatív gondolataidat.

Azt tanácsolom, hogy ezeket az apróságokat (jó esetben azok) kezeld úgy, mint tanulságokat a jövőre nézve, melyeket megtanulva a jövőben egyre jobb és jobb rendezvények megálmodója leszel. Összpontosíts a sikerre.

Ha így teszel, rájössz, hogy a rendezvényszervezés egy csodálatos szakma, ami igenis sok örömet tartogat, még akkor is, ha olykor-olykor vétesz némi apró hibát (amit sokszor csak te veszel észre).