Éljenek a szabadtéri rendezvények

Ha szabadtéri rendezvényekre gondolunk, akkor leginkább a fesztiválok, családi napok, csapatépítők, és esküvők jelennek meg a lelki szemeink előtt. Összeszedtük egy csokorba, hogy mit érdemes feltétlenül tudni róluk.

Éljenek a szabadtéri rendezvények

Áldás és átok

Egy szabadtéri esemény rendkívül hangulatos lehet, de van egy árnyoldala: mégpedig, ha az időjárás nem elég kegyes hozzánk.

Erre előre maximálisan soha nem lehet felkészülni, akárhogyan is pásztázzuk az időjárás előrejelzést. Nem feltétlenül egy kiadós esőre vagy felhőszakadásra gondolok itt, mely elmossa az eseményt. A kegyetlen meleg is képes lelaposítani a hangulatot, és megritkítani a résztvevők számát.

A szabadba vágysz? Vedd fontolóra:

  1. A „B” terv fontosságát. Extrém időjárás esetén legyen biztosított egy épület a közelben, ahol ugyanúgy meg tudjátok tartani a rendezvényt, mint odakinn. A kezdés előtt pár órával általában már lehet tudni, hogy mire kell készülnötök.
 • 2. Ha nagyon meleg van, legyenek kinn árnyékos helyek, és megfelelő vízutánpótlás.

Tűz van babám – avagy legyen vészhelyzeti forgatókönyved

Isten ments, hogy bármilyen baj történjen, de azért illik biztosítani az alábbiakat:

 • (világító menekülési biztonsági jelekkel jelölve) gyors és biztonságos menekülési lehetőség, a rendezvény minden pontjáról. Az útvonal nyílt lánggal járó megvilágítás nem alkalmazható.

 • a menekülési útvonal szélessége 2,5 méter kell, hogy legyen

 • fontos, hogy az adott pont 40 méteres körzetét az ott tartózkodók 4 percen belül maradéktalanul el tudják hagyni

Az illetékes első fokú tűzvédelmi hatóság a tervezett létszám ismeretében előírja bizonyos számú tűzoltó gépjármű és hozzá tartozó személyzet felügyeletét, melynek költségét a rendezvény szervezője viseli.

szabadtéri rendezvények szabályok rendezvényszervezés

Neked kell gondoskodnod a

 • feladatot ellátó személyek dokumentált tűzvédelmi oktatásáról

 • a tűzvédelmi előírásokat, biztonsági intézkedéseket tartalmazó dokumentáció megőrzéséről

 • továbbá meg kell határoznod és el kell juttatnod a tűzvédelmi előírásokat, biztonsági intézkedéseket az illetékes első fokú tűzvédelmi hatóságnak (a rendezvény kezdetének időpontja előtt tíz nappal).

Ha érdekel, hogy hány tűzoltó készüléket kell tartanod, mit tárolhatsz a színpad alatt és közelében, olvasd el az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 4. és 207-218. §-ait.

Fő a biztonság

Minden megkezdett 200 fő résztvevőre 1 fő biztonsági személyzetet kell biztosítani. Amennyiben a résztvevők zöme menekülésben korlátozott személy, akkor ez a szám 100 főnként 1 fő biztonsági személyzet.
A rendezvényeden résztvevők biztonságáért minden esetben te, azaz a rendezvény szervezője a felelős.

A helyszín

A helyszín kiválasztásánál ügyelned kell arra, hogy könnyen megközelíthető legyen. Ha esetleg nem jár oda menetrendszerűen busz, gondolkodj el rajta, biztosítasz-e a helyszínre ingyenes közlekedési lehetőséget.
A másik fontos szempont a terület nagysága. Ehhez elsőként fel kell mérned, hogy hány résztvevőre számítasz. Érdemes húzni valahol egy határt, hiszen a túl sok ember kis helyen szindróma a szabadtéri események fényét is rontja.
Össze kell írnod azt is, hogy milyen felszerelésre van szükséged. Fordíts különös gondot a hangosításra, és a technikai eszközökre, mert hiányuk/meghibásodásuk karóba húzhatja az összes tervedet.

Hangosítás

Ha túlléped a megengedett zajszintet, zajbírság szabható ki rád.

Ebben az esetben a környezetvédelmi hatóság a tevékenységedet:
– 1-6 dB túllépés között korlátozza,
– 7-10 dB túllépés között felfüggeszti,
– 10 dB túllépés felett megtiltja.

A legfontosabb zajvédelmi jogszabályok:

 • 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM együttes rendelete a környezeti zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról

 • 284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet a környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól

 • 93/2007. (XII. 18.) KvVM rendelet a zajkibocsátási határértékek megállapításának, valamint a zaj- és rezgéskibocsátás ellenőrzésének módjáról

 • 280/2004. (X.20.) Kormányrendelet a környezeti zaj kezeléséről és értékeléséről

 • 25/2004.(XII.20) KvVM rendelet a stratégiai zajtérképek, valamint az intézkedési tervek készítésének részletes szabályairól

Ha már a zaj témakörénél tartunk, meg kell említenünk, hogy a vészhelyzetek miatt minden megkezdett 3000 m2 területre legalább 1 db villamos hálózattól független hangosító eszközt kell készenlétben tartani. Fontos, hogy a hangosítás a terület bármely pontján hallható legyen. Ezen keresztül lehet informálni a menekülőket.

Egy nem mellékes ügy

Szabadtéri rendezvény esetén biztosítanod kell az elsősegély nyújtóhelyet, a megfelelő mennyiségű szemetes kihelyezését, és természetesen a megfelelő számú WC-fülkét is.

Egy példa az utóbbira:
200 főig 10 fő részére legalább egy közös, 10 fő létszám felett nemek szerint külön illemhelyet kell biztosítani, minden megkezdett
aa) 15 fő női létszám részére legalább 1 WC-fülke, illetőleg
ab) 40 fő férfi létszám részére legalább 1 WC fülke és egy vizelde vagy 2 WC-fülke létesítése szükséges.

RENDEZVÉNYSZERVEZŐ TANFOLYAM 30 NAPOS DEMÓ VERZIÓ (KÖLTSÉGMENTES)

Legyél te is feketeöves rendezvényszervező és lesd el a legprofibb mesterfogásokat sikeres rendezvényszervezők gyakorlati tapasztalataiból okulva, a 3+1 részes Online Mesterkurzusban.

Lesd el a legprofibb mesterfogásokat sikeres rendezvényszervezők gyakorlati tapasztalataiból okulva, a 3+1 részes Online Mesterkurzus, valamint a hozzá járó Rendezvénymenedzsment Online Mesterkurzus demó verziójában!