Színpaddizájn-trendek 2023

Céges rendezvények az arculat építésének szolgálatában

Színpaddizájn-trendek 2023

Céges rendezvények az arculat építésének szolgálatában

Jól tudjuk, hogy a vállalati rendezvények szervezésének célja minden esetben valamilyen üzenet, tartalom közvetítése. Na de hogyan tudjuk ezt még izgalmasabbá tenni? A válaszunk: aknázd ki a színpad és a dizájn adta lehetőségeket, hangold össze a tartalmat a színpadképpel!

Minden sikeres céges rendezvény kulcsa, hogy egyszerre izgalmas és informatív legyen. A technika és a kreatív ipar fejlődésével a színpad is valódi funkciót kapott. Óriási szerepe van az első benyomás, a hangulat megteremtésében, valamint rendkívüli módon támogatja egy vállalat mondanivalóját, célkitűzéseit, márkaépítését.

Mutatunk néhány igazán trendi, kreatív példát arra, hogy nagyobb cégek hogyan használják a vizuális elemeket az eseményük témájának a hangsúlyozására:

1. AT&T

Az AT&T Fejlesztői Csúcstalálkozója estében a vállalat célja az volt, hogy megerősítse iparági jelenlétét. Ennek érdekében a dizájn minden eleme, az ívelt színpadtól a kör alakú szőnyegekig, a hátterektől a mennyezeti lámpatestekig a cég logójához kapcsolódott, ezzel is hangsúlyozva és alakítva az egységes márkajelzést.

Céges rendezvények az arculat építésének szolgálatában

2. LIFE SCIENCES TRAINERS & EDUCATORS NETWORK

A Life Sciences Trainers & Educators Network éves konferenciája tökéletes példa arra, hogyan tükrözi a színpadterv a konferencia témáit. A rendezvény helyszíne Arizona volt, erre épült a teljes látványvilág. Vagyis nem maradhatott el az ikonikus Grand Canyon ábrázolása, amelyet réteges háttérelemek, hullámos panelek kombinálásával adtak vissza. A táj jellegzetességeinek megragadásához a különböző textúrák és minták jelentették a kulcsot. És mivel Arizona a technológia fejlődésének központja is, az elektromos panelek, a háromszoros szélességű képernyő és a fénytechnika mind külön jelentéssel bírt.

3. UP Global

Az UP Global a vállalati közösségek támogatását hangsúlyozza arculatában. Ezt tökéletesen támogatta a vállalati rendezvényükön megalkotott dizájn. A háttérhez a cég dolgozóinak arcképeit használták fel, ezzel is nyomatékosítva a személyességet, ami egyébként is remek döntés egy céges rendezvényen.

Céges rendezvények az arculat építésének szolgálatában

4. In Good Company Conference

Az In Good Company Conferencenek már a neve is beszédes, a „Jó Társaságban Konferencia” azokat a kreatív vállalkozókat célozta meg, akik a nőket, anyákat akarják megszólítani és közösséget formálni belőlük. Ezt a látványvilággal még inkább kiemelték. A nappaliszerű kényelmet ötvözték a természet elemeivel. A látványvilágban fontos szerepet játszott a színek pszichológiája. Így a színpad oldalait zölddé varázsolták, ami a boldogság és harmónia érzetét keltette, valamint bútorokkal rendezték be a teret, fokozva az intimitást. A letisztult és bensőséges dizájnt egyszerű fehér háttér egészítette ki, hogy semmi se vonja el a figyelmet a konferenciáról.

5. Ministry of Education Event

A Ministry of Education Event – Republic of Maldives egy ingyenes óvodai kezdeményezés bejelentése céljából hozta létre rendezvényét. Ehhez illeszkedett a látványvilág és a gyermeki hangulatú előadás is. A színpadkép egy gyermekkönyv oldalait szimbolizálta a nagy méretű képek és a kevés szöveg által.

Milyen szempontok merülhetnek még fel egy vállalati rendezvény szervezése során?

  1. Hatalmas tömeget kell megszólítani. Egy nagy volumenű konferencián előfordul, hogy több témát kell egyszerre bemutatni, amelyeknek jól körülhatároltnak, ugyanakkor szervezetten összekapcsolódónak kell lennie. Ehhez kitűnő megoldás, ha a színpadon több képernyőt helyezünk el, valamint az egyes konferenciatémákhoz különböző színeket rendelünk, így hozva létre egy többdimenziós teret. Tovább árnyalhatjuk a megoldást a színek harmonizálásával, intenzivitásával, hierarchiájával.
  2. Pénztárcabarát tervezés. Ha költséghatékony rendezvényt szeretnél, az újrafelhaszálható elemeket érdemes szem előtt tartanod. A szétszedhető és újraépíthető tömböket felhasználhatod egy másik eseményen, de valami teljesen újat is létrehozhatsz belőlük. Jó lehetőséget kínálnak a játékos kialakításra, ami oldhatja a komolyabb üzleti rendezvények hangulatát. Ajánljuk még energiatakarékossága miatt a környezetbarát LED-es világítást is.
  3. Mobilitás mindenekelőtt. Egy vállalati rendezvény során azzal is számolnunk kell, hogy eltérő berendezést, térszervezést igényelne az általános és a speciális szekciókra tervezett bemutató, de sajnos csak egyetlen helyszín áll rendelkezésünkre. Ilyenkor elengedhetetlen, hogy gyorsan és egyszerűen át tudjuk alakítani a teret, ebben pedig a mozgatható panelek játsszák a főszerepet.

Praktikus tanácsok a színpadtervezéshez

A színpadkép, -dizájn kialakítását sok esetben komoly tervezési munkálatok előzik meg. Ehhez hoztunk most néhány tippet, amit érdemes követned.
A színpadtervnél fontos előre tisztáznunk, hová szeretnénk irányítani a figyelmet és ennek megfelelően alakítani a dizájnt. A képernyők kerülhetnek a színpad szélére, vagy középre a színpad fölé. Ha a vásznat oldalra helyezzük, akkor a hangszórókat középre és elölre állíthatjuk. Így járt el a Hunent Zrt. is a 2019-es épületavató rendezvényén. Azzal, hogy a LED-falakat oldalt helyezték el, megvédték az élőképet a klasszikus képsokszorozódástól, ami amatőr hatást keltett volna. A képsokszorozódás elkerülhető, ha egy nagy méretű, a színpad egész szélességében elnyúló LED-falat építenek fel, de ez meglehetősen drága megoldás. Előnye viszont, hogy a közönség tekintetét – ülőhelyüktől függetlenül – előre és középre irányítja. Az egyedi formáknak, kreatív elrendezéseknek köszönhetően a színpadi képernyők ma már nemcsak a tartalom megjelenítésre alkalmasak, hanem dekorációs elemként is működnek.

Céges rendezvények az arculat építésének szolgálatában

A következő, amire figyelnünk kell, hogy a háttér és a színpadkép többi része ne kerüljön versengésbe, ne vonja el a figyelmet egymásról. Tehát, ha a hátteret szeretnénk fókuszba helyezni, kiemelni annak színes, figyelemfelkeltő voltát, a többi dekorációs elem, panel ne legyen harsány. Válasszunk egyszerű, semleges színeket, formákat, esetleg átlátszó pódiumot. Ha valami igazán extrát szeretnél, akár élő vetítést is alkalmazhatsz a háttérben.
A Doosan alapkőletételi rendezvényén egy 11 m széles színpadot választottak, egyedi színpadletörésekkel, amelyhez két különálló színpadi feljárót is kialakítottak. Maga a színpad és a lépcsők szürke szőnyeggel voltak borítva. A LED-fal a színpad teljes hosszán végigért 3,5 m magasan, lenyűgöző, monumentális látványt nyújtva. A LED-fal rendkívül széleskörű felhasználási lehetőséget ad. Segítségével létre lehet hozni ún. kép a képben tartalmat, egy időben meg lehet jeleníteni prezentációt és élő képet, két kameraképet, vagy egy teljes felületet kihasználó videót is. A színpad két oldalán totemoszlopokat helyeztek el, amelyeket fekete spandex huzattal borítottak és az elejére céges arculati grafikákat, illetve egyéb animációkat vetítettek.

Céges rendezvények az arculat építésének szolgálatában

forrás: Horizont Group Kft.

Az utóbbi időben kifejezetten divatos a díszítőelemek fehéren tartása, és ezzel kontrasztot alkotva, a színes világítás alkalmazása. A 3D-s betűk, logók, formák kézzelfogható jellegük miatt ma is nagy közkedveltségnek örvendenek. Színes fényekben úszva valósággal életre keltik az egész színpadot. A változatos világítás segít drámai, többdimenziós hangulatot teremteni. Emellett a technológia és a fizikai, kézzelfogható tárgyak kombinálása is izgalmas megoldásnak számít. Ezek mind nagyszerű alapot jelentenek, amikor céges rendezvényt tervezel.
Vagyis egy LED-fallal biztosan nem fogsz mellé egy nagyobb céges rendezvényen, a változatosságot mobil háttérfalakkal fokozhatod, és biztosan jó eredményt érsz el akkor is, ha az arculatot letisztult, de látványos színpadi elemekkel kombinálod.

RENDEZVÉNYSZERVEZŐ TANFOLYAM ONLINE KÉPZÉS

RENDEZVÉNY-
SZERVEZŐ TANFOLYAM ONLINE KÉPZÉS

  • Bejelentett rendezvényszervező képzés, tanúsítványt kapsz

  • Szakmai gyakorlati munkalehetőség élő rendezvényeken*

  • Elektronikus oktatási felület: a tanfolyam a jelentkezést követően azonnal megkezdhető

  • Fantasztikus esettanulmányok (PDF): eddig még sehol nem publikált, magyarországi vonatkozású tanulmányokat olvashatsz

  • Rendezvénysegédletek (PDF, XLS, DOC): életmentő rendezvénysegédletekkel is ellátunk

rendezvényszervező tanfolyam