Az eseményipar készen áll a hangfelismerésre?
Hangvezérlés jövője a rendezvényeken

A hangfelismerő eszközök a sci-fi filmekből döbbentettek rá mindenkit először, hogy ez egyszer a való életben is a jövő része lesz. Gondoljunk csak Jarvis-ra az Iron Manből vagy még a sokkal korábbi Star Trekre, de David Hasselhoff fekete csodajárgánya a Knight Riderből, Kitt is a hangvezérlés csodáját mutatta be nekünk. Ma már az AI-nak hála ebből sok minden elérhető; számos módja van a hangvezérlésnek, amely megkönnyíti a mindennapjainkat, sőt, a rendezvényedet is egyedibbé teheti, plusz faktort adhat.

A beszédfelismerő kütyük és szoftverek az utóbbi években rengeteget fejlődnek, évente egyre többen és többször használnak hang-aktivált segédeszközöket. Ha megfigyelted, és kipróbáltad már, a Messenger diktálója például sokkal kevesebb hibát vét, mint egy-két éve, manapság rengetegen használják ezt kézi pötyögés helyett, amikor üzeneteket váltanak.

Sőt, nézzük a két legnagyobb hangvezérelt boom-ot: a Google Home és Amazon Alexa már beköltözött az emberek otthonába is, így ma bárki számára hétköznapi, és nem futurisztikus, ha úgy beszélgethet a lakásával, mint Iron Man Jarvis-szal.

Hangfelismerés és események

Ezek a berendezések természetesen az eseményrendezés során is segítségül hívhatók, a napi szervezési munkát megkönnyítendő. A milliónyi teendő között, amikor 24 óra sem elég semmire, mindennél nagyobb ajándék, ha nem kell menük során átverekedned magad, hosszasan böngészned, keresgélned.
Szerezz be egy ilyet az irodába, és simán hangvezérléssel kiszedhetsz belőle több hasznos információt, anélkül, hogy a neten kéne kutakodnod. Milyen messze van a helyszíned, amit kiválasztottál, milyen lesz az időjárás az adott héten. Mondd el neki, milyen szakmai információkra lennél kíváncsi a netről, milyen kontaktokra, címekre van szükséged. Azonnal reagálva kikeresi neked; általa biztosan sok-sok értékes percet nyersz az időigényes és hosszú rendezvényszervező folyamatban. A hangfelismerő pontosan tudja, ki beszél hozzá, így azonnal tud reagálni annak a kérdésére, aki azt feltette neki.

Diktálhatsz és üzeneteket küldhetsz, hívásokat kezdeményezhetsz, jegyeket foglalhatsz személyre szabva, a találkozóid időpontjait pillanatok alatt rögzítheted.

Akár több kalendáriumot is simán kezel egyszerre, pontosan tudja, hogy kiét. Több tucat feladatot képes egyszerre elvégezni, így sokan kísérleteznek már a mindennapi használatukkal.
Eseményszervezéshez kapcsolódik sok esetben az elszállásolás is – a szállodaiparban is egyre elterjedtebb a hangvezérlés a luxushotelekben, ahol a szobahőmérséklet, a függönyök és a tévékészülék további funkcióinak használata működik már hangvezérléssel vagy chatbotok használatával igazítják és segítik a vendégek sztenderd kérdéseinek megválaszolását.

Azért vannak problémák is

A megbízhatóság még mindig problémát jelent a hangvezérlés számára. Ha a felhasználó például erős akcentussal rendelkezik, sok jelenlegi hangvezérlő rendszernek problémája van a megértéssel. Kétségtelen, hogy nagyon szórakoztató lehet például egy rendezvényen, ha a hangvezérelt asszisztens tévesen értelmezi azt, amit mondasz neki, de ez problémás lehet. Bár a hangvezérlés javíthatja a felhasználói élményt, csak egyetlen félreértett szó kell ahhoz, hogy egy információ teljesen hozzáférhetetlen legyen.

Hangvezérlés jövője a rendezvényeken?

Pillantsunk most egy kicsit megint a jövőre: tekintettel arra, hogy hangutasítással sok fontos részfeladat teljesíthető a rendezvényszervezési folyamatban, adott a vágy, hogy a hangunk segítségével rendezzünk komplett eseményeket is. Milyen jól hangzik! Az eseményszervező szakemberek számára ez egy jó alkalom lenne arra, hogy megnézzék, hogyan optimalizálható ezeknek a berendezéseknek a használata a saját szakterületükön. A tökéletes automatizáció kulcsa a hangvezérlés lehet a jövőben a rendezvényszervezés területén is.

Minden hang egyedi, ami azt jelenti, hogy a hang egyféle biztonsági zárként/kódként is szolgálhat, amely az eseményekre regisztrálás tekintetében is érdekes jelenség. A hang, mint egyedi azonosító, amellyel beléphetünk, ezzel gördülékennyé téve a becsekkolást, és elkerülve a hosszú sorban állást például. A konferenciák is akár teljesen automatizálttá válhatnak. A szoftverek pontosan tudják, ki beszél egy adott időpontban, miközben megértik az utasításokat, és reagálnak is rá. Elképzelem, ahogy hangvezérelten végighaladunk lépésről lépésre a rendezvényes forgatókönyvön, hangutasítással beindítjuk a szellőztetést, hangvezérléssel megtaláljuk a leparkolt autót… Irányíthatunk drónokat, amelyek légi felvételeket készítenek a rendezvényről, vagy hangvezérléssel szabályozzuk a fényeket. Utóbbi is elérhető már a Smart lighting rendszereknek köszönhetően, amely az Amazon Alexával működtethető. Megkérheted Alexát, hogy 40%-kal csökkentse a fényeket vagy kapcsolja fel a reflektorokat a színpadon, ez is élményfokozó faktor lehet.

A jövő még számos új lehetőséget tartogat a hangfelismerésre a rendezvényszervezésben is, a fejleményekről beszámolunk itt a blogon. Addig pedig akár meg is rendelheted hangvezérléssel a RendezvényBiblia című könyvemet rendezvényes szakmai tanácsokért.