A helyszín- és berendezési rajzok titkai

A látványtervező programok új távlatokat nyitnak meg a rendezvényszervezők életében. Nyűgözd le velük az ügyfeleidet, és spórolj rengeteg időt és energiát.

Ezek a programok általában AutoCAD alapú, mérnöki tervező szoftverek. A lényegük a WYSIWYG, azaz – what you see is what you get (amit látsz, azt kapod). Igen változatos palettában próbálhatod ki őket, hiszen létezik 2D vagy 3D változatuk is.

Választhatsz olyat, amelyben szinte mindent neked kell megrajzolnod a nulláról, és olyat is, amelynél a rajzolást beilleszthető rendezvénytechnikai elemek teszik könnyebbé. Ezekkel sokkal könnyebb a tervezés, mert nem szükséges bíbelődnöd a részetekkel. Ha úgy tetszik, akár egy komplett koncert világítását is meg tudod velük tervezni.

Az egyes elemeket pillanatokon belül el tudod helyezni a térben.

Tipp: a nagyobb lélegzetvételű rendezvényeket érdemes 3D-ben bemutatni, mert sok szempontból megkönnyíti a prezentálást.

Meggyorsíthatod a tárgyalási folyamatot

Mivel a vevőd készen kapja a rendezvény látványtervét, biztosan nem értitek egymást félre. Ha pedig szükséges, az esetleges változtatásokat is meg tudjátok beszélni.

A tervek alapján azonnal, még a tárgyalóasztalnál fogsz tudni válaszolni neki, hogy megvalósítható-e a kért változtatás, és ha nem, képes leszel felvázolni, hogy mi a pontos oka.

céges évzáró rendezvény berendezési rajza az Iparművészeti Múzeumban

Segítheted az ügyfelet abban, hogy elképzelje a rendezvényét

Az ügyfelek akkor is nehezen tudják vizualizálni a rendezvényüket, ha tegyük fel, már jártak az adott helyszínen. Az ok egyszerű. Minden rendezvény egyedi, másképp lesz berendezve a terem, másként fest majd a világítás, stb. Ha viszont eléjük tárod a látványtervet, akkor nem lesz többé bizonytalanság. A látványterv rálátást ad a végleges megvalósításhoz.

3D látványterv – asztalokkal, székekkel és fénytechnikával; ahogy az a valóságban kinézne

A szolgáltatók is örülnek a látványterveknek

Külön öröm egy méretarányos helyszíni rajz a dekoratőrnek, mert így pontosan fogja látni, hogy hogyan tervezhet a dekorációval.

De például egy konferencia kiállítóinak is tetszeni fog, ha pontosan be tudják határolni, hogy mekkora helyet kapnak majd, és hogyan tudnak majd pakolni úgy, ahogyan az a legelőnyösebb a számukra.

A legjobb látványtervező programok tulajdonságai:

 • CAD alapú – ArchiCAD, AutoCAD

 • be tudsz importálni meglévő alaprajzot

 • képes 3D-ben is megjeleníteni

 • rendelkezik beépített rendezvényhez kapcsolódó készlettel

 • template-ek vannak benne

 • rajzolhatsz vele diagramokat

 • méretarányosan rajzolhatsz

 • tud tag-elni

 • layer alapú (képes kezelni rétegeket a könnyebb kezelhetőség és megjelenítés érdekében)

 • szuper, ha tudsz vele készíteni panoráma látványtervet

Nincs több félreértés!

Látványtervekkel a birtokodban nem lesz kétséged afelől, hogy minden felszerelés, eszköz elfér-e a helyszínen, hiszen látni fogod. Előnye továbbá, hogy tudsz tervezni anélkül is, hogy naponta többször a helyszínre mennél lemérni a dolgokat.

Tudtad? Egyes rendezvényeken a rendezvény biztosításához is szükséges egy ilyen rajz.

Lesz alapja a számonkérésnek

Az alvállalkozók is pontosan tudnak majd dolgozni a tervek alapján. Ráadásul egyértelműen számon tudod kérni rajtuk az egyes feladatok teljesülését.

A látványterv segítségével

 • ellenőrizheted a rendezvény berendezéseinek egymáshoz való viszonyulását, színét
 • be tudod rajzolni előre a bejáratokat, kijáratokat, és az emberek mozgását is
 • úgy tudod bemutatni a rendezvényterületet, hogy teljesen átláthatóvá válnak a kívánt egységek

egy gála rendezvény 3D látványterve a Vasúttörténeti Parkban

Ha nincs más, megteszi a kockás papír is

Ha nem szeretnél bíbelődni a 2D-s, 3D-s programokkal, akkor elég, ha egy milliméterpapír, vagy egy kockás lap lapul a szekrényedben, hiszen ezeken is pontosan, és méretarányosan meg tudod tervezni a rendezvényt. Ám e két tulajdonságból ne engedj.

Készíts te is egyszerű és rugalmas látványterveket, és tedd még élvezetesebbé a munkádat.

Megsúgjuk: ha a látványtervező programokhoz is értesz, sokkal keresettebbé válhatsz az ügyfelek körében. Érdemes hát belefektetni az időt és energiát a kezelésük megtanulásába.

Tipp: indulj ki skiccekből, melyek alapján sokkal könnyebben megy majd a tervezés.

Egy jó rendezvény berendezési stratégia ilyen összetett, jól felépített listára és rajzra épül. Érdemes minden rendezvényednél elkészítened. Én szívesen segítek neked a most megjelent kiadványommal, a Rendezvényhelyszín MaximaLISTÁVAL. A kiadványban áttanulmányozhatod és sikerrel alkalmazhatod további 20, hazai, nagy volumenű rendezvény berendezési stratégiáját. Rendeld meg a Rendezvényhelyszín MaximaLISTA kiadványt a kép alatt, hogy már a legközelebbi rendezvényednél segítségedre lehessen!

Rendezvényhelyszín MaximaLISTA