Színpadügyelő – a rendezvények nélkülözhetetlen háttérmunkása

Az a rendezvény, amelynek fellépői, előadói színpadon fognak állni, többnyire megköveteli magának a színpad ügyeletét. Kis feladatnak tűnik, amit bárki meg tud oldani, pedig ez nincs így: a sok kicsi feladat sokra megy, és bizony egy hatalmas bakizuhatagot indíthat el, ha a feladat vállalója nincs topon. Nézzük, mi is egy vérbeli színpadi felügyelő feladata, és hogyan tarthatja biztos kézben a színpadi ügyeket.

Színpadügyelő- a rendezvények nélkülözhetetlen háttérmunkása

A színpadügyelet izgalmas, érdekes, sokrétű feladat, melyet sok-sok év tapasztalatának kell kikristályosítani.

A színpadügyelő az, aki összetartja a színpadi csapatot:

  • koordinálja a színpadon történő eseményeket

  • fogadja a színpadi közreműködőket, rendezvényszervezőket

  • megmutatja az öltözőhelyiséget

  • tudja, hogy kinek, mikor, hány perccel a fellépése előtt kell megérkeznie

  • képben van azzal, ki mikor következik, van-e csúszás a műsorban

  • elvárja, és betartatja a pontosságot

  • ismeri a teljes rendezvény menetrendjét

  • ellenőrzi, hogy az illető sztár, vendégelőadó színpadra képes állapotban van-e

Ha bármilyen ziccer van, hidegvérét megőrizve úrrá lesz az akadályokon, és teszi mindezt olyan méltósággal, hogy ebből a vendégek semmit, vagy csak vajmi keveset vesznek észre.

A jó színpadügyelő képes alkalmazkodni az egyes helyszínek eltérő követelményeihez, a különböző igényekhez, és úgy zsonglőrködik, hogy a vendégek számára maradandó élményt nyújthasson.

A jó színpadügyelő mindig elérhető mobiltelefonon. Sajnos vannak olyanok, akik elérhetetlenek munka közben, és lenémítják a készülékeiket. Ezt semmiképpen sem tanácsoljuk senkinek, mert változhat a menetrend, és hatalmas galiba származhat abból, ha valaki rossz helyen megy be a színpadra, vagy épp mást várnának helyette.

A színpadügyelő a biztos pont a fellépők és a közönség között. Mindkét fél fejével tudnia kell gondolkozni. Fontos, hogy kiegyensúlyozott, nyugodt, de az egyes váratlan helyzetekre gyorsan reagálni képes személy legyen.

A színpadügyelőnek tulajdonképpen az a feladata, hogy az ügyfél azt lássa a színpadon, amit megálmodott.

Nem tudod, kit bízhatnál meg ezzel a fontos feladattal? A Horizont Rendezvényszervező Iroda munkatársai ismerik a legjobb színpadügyelőket, akik amellett, hogy szakmailag csúcsprofik, alázattal is viseltetnek a munkájuk iránt.