Rendezvényes lexikon,
így bővítsd rendezvényes szókincsedet

Trendek jönnek, fejlődünk, változik a rendezvényszakma is folyamatosan. Tanulni élethosszig érdemes, és van is mit, rendezvényszervezőként például a rendezvényes szókincset sem árt bővíteni időről időre. Számos kifejezés, szófordulat hagyja el ugyanis az eseményszervezők, ügyfelek, gyártók száját, melyekkel nem árt tisztában lenni. Nyugalom, ez a nyelv sem kínai, és nem flancolásból használunk angol szavakat, mozaikszavakat vagy furcsa rövidítéseket, hanem mert így egyszerűbb, gördülékenyebb megérteni egymást, és kommunikálni – mármint, ha a másik fél is érti. No, most itt a remek alkalom, hogy áttekintsünk néhány fontosat; ha bármelyik újként hatna számodra, olvasd el néhányszor, és meglátod, hamar sajátodként fogod használni.

Ballon pohár
Kezdjük mindjárt egy pohárformával: a ballon pohár talpas, öblös üvegpoharat jelent, melyet üdítő, ásványvíz vagy sör felszolgálására használnak. Igen találó név, nem igaz?

Bisztrótál
Olyan hideg előétel, amelyet általában tányéron vagy rusztikus deszkán szolgálnak fel az ebéd vagy vacsora előtt. Többnyire különféle felvágottak, sajtok és zöldségek alkotják, ínycsiklandó, étvágygerjesztő elrendezésben.

Büféasztal
Az ételek tárolásához használt asztal, hideg és meleg fogások kapnak rajta helyet akár reggeliről, ebédről vagy vacsoráról legyen szó, az ételek pedig melegentartó edényekben kerülnek kínálásra rajtuk. A büfékocsi hasonlóképp ugyanerre szoltál, gurulós formában.

Ceruzásan
Oldschool kifejezés még azokból az időkből, amikor nem voltak számítógépek, csak egy kockás papír, és így foglalták le ceruzásan papíron az időpontokat. A mai napig használt kifejezés, ezért érdemes ismerkedni vele.

Chafing
A meleg ételek tárolására, és a vendégek előtti szervírozáshoz használt eszköz.

Close-up
Amikor a bűvész bemegy a nézők közé, és testközelből olyan bűvészmutatványokat csinál, amelyeket, ha a színpadon állna, már nem látnának az emberek. Ez a művészeti ága a bűvészkedésnek egyébként a produkció élményét is fokozza, nem csak azt a célt szolgálja, hogy jobban lássanak a vendégek.

Dekantálás
A boroknak a palackokból történő speciális kancsókba, úgynevezett dekantáló edényekbe áttöltését jelenti, mely három fő célt szolgál, egyrészt hogy eltávolítsák a borban lévő üledéket fogyasztás előtt, hogy kissé levegőztessék a bort kóstolást megelőzően, valamint hogy színét ebben a bizonyos dekantáló edényben előre megcsodálhassák.

Fine dining
Esetén 6-8 adag étel kerül felszolgálásra, a fogások egymásra épülve igazi gasztroélményt adnak, hiszen nemcsak az ízük tökéletes és különleges, hanem vizuális megjelenésük is, melyben a dekorációs elemek elhelyezésének nyilván nagy szerepe van.

Finger food
Ujjnyi, kézben fogható falatkák, melyeket előre elkészítenek a vendégek számára. Tulajdonképpen az egyik legjobb vendégváró, mert látványos, gyors, és valóban egy-egy falatnyi ételről van szó, ezért fogyasztása közben kényelmesen beszélgethetnek a vendégek, és még evőeszközre sincs szükség. Mindössze kisebb tányérokra vagy szalvétákra kell gondolni, hiszen innen ered a név: kézzel ehető ételek. A hiedelemmel ellentétben nem csupán előételként vagy kedvcsináló fogásként szolgálhat, hanem akár teljes étkezésként is.

Flying service
Lényege, hogy a hideg és meleg falatkákat vagy salátákat és desszerteket folyamatosan tányérokról kínálják a pincérek a vendégeknek, közöttük sétálva, a teljes rendezvény ideje alatt, így gyakorlatilag folyamatos étkezésre van mód beszélgetés közben, mely módszer elsősorban beszélgetős eseményeknél javasolt.

FOH
Vagy Front of House…. a rendezvényeken és koncerteken például a színpaddal szemközti hangtechnikai kiállást nevezik így, ahol a hangmérnök és a fénytechnikus tartózkodik, irányít, és ez azért jó, mert így ők is pont azt látják és hallják, mint a nézők, ezért tudnak korrigálni probléma esetén.

FYI
Vagyis For your information, tehát figyelmedbe ajánlom, magyarul. Ezt a formulát használjuk például, ha forwardolunk egy levelet egy az egyben, és nincs hozzáfűznivalónk annak tartalmához. Sokan azt hihetik, hogy a „figyi” szlengesített változata, egyébként nagyon hasonlít valóban, és még arra is rímel.

Frappírzás
Az italok hűtése, jégbe tétele tulajdonképpen, ezen belül is konkrétan pezsgő kapcsán azt a folyamatot jelenti, amikor a pezsgős palackot a sózott jéggel töltött hűtővödörbe állítják.

Tányérszervíz
Ugye itt a vendégek az asztalnál foglalnak helyet, az ételek pedig fogásonként tányérra felszolgálva kerülnek a vendégek elé.

Zártkörűsítés
Fontos kifejezés, ilyenkor a rendezőknek lehetőségük van arra, hogy e módszerrel biztosítsák a látogatók korlátozott megjelenését. A szó maga kizárólagosságot takar.

Reméljük, kis lexikonunk segítségedre válik a munkád során, akár kezdő vagy, akár már haladóbb kolléga. Volt olyan szó, amelyet még nem ismertél? Kövess bennünket Facebookon is, ahol a napokban még találsz néhány fontos rendezvényes kifejezést, kiegészítendő a fenti sort.

RENDEZVÉNYSZERVEZŐ TANFOLYAM ONLINE KÉPZÉS

RENDEZVÉNY-
SZERVEZŐ TANFOLYAM ONLINE KÉPZÉS

  • Bejelentett rendezvényszervező képzés, tanúsítványt kapsz

  • Szakmai gyakorlati munkalehetőség élő rendezvényeken*

  • Elektronikus oktatási felület: a tanfolyam a jelentkezést követően azonnal megkezdhető

  • Fantasztikus esettanulmányok (PDF): eddig még sehol nem publikált, magyarországi vonatkozású tanulmányokat olvashatsz

  • Rendezvénysegédletek (PDF, XLS, DOC): életmentő rendezvénysegédletekkel is ellátunk

rendezvényszervező tanfolyam