Melyik típusú rendezvényszervező vagy? 

A rendezvényszervező szakma csodás lehetőség azoknak, akik szeretik a pörgős, változatos mindennapokat a munkában, a kihívásokat, a sok új ismeretséget. Mindenki mást és mást szeret ebben a szakmában, a saját habitusa, típusa szerint, te vajon melyik rendezvényszervező kategóriába tartozol, ha egyáltalán lehet kategorizálni? Rád illik valamelyik? Vagy mindből van benned egy csipetnyi? Lásd az általunk körülírt három fő típust, és írd meg nekünk véleményedet kommentben, FB oldalunkon.  

A tanácsadó

Ő az a rendezvényszervező, aki leginkább éles elméjével, kreatív, újító ötleteivel tűnik ki, és lendíti elő a munkafolyamatokat. Csak bedobja a tippjeit, meghatározza a fő csapást, irányt mutat, összefoglalja, mire van szükség a sikerhez, majd távolról navigálja csapatát. Dolgozhat akár kimondottan csak rendezvényes tanácsadói szerepben, ahol rendezvényes csapatok munkáját segíti, de egy csapat oszlopos tagjaként is; utóbbi esetében is inkább az irányító szerep lesz az övé, mintsem a gyakorlatias feladatmegoldó pozíció. 

Az elemző

Az analitikus tervező típusnak introvertált személyisége van, és elemző gondolkodása. Elsősorban a helyzetek tisztaságára és a pontosságra törekszik. A tények és adatok az ő asztala. A tervező az eredményekre összpontosít. A rendezvények utáni értékelés áll igazán közel hozzá. Ez a módszertani eseményszakértő azonban kevésbé alkalmas válságkezelésre, váratlan helyzetek megoldására, pedig az egy vérbeli eseményszervezőnél alap. Az elemző típus szeret a képernyő, monitor mögött dolgozni, nem pedig a reflektorfényben lenni.

A kitartó

Ez a típusú rendezvényszervező megoldásokat talál olyan problémákra is, amelyek bárki máson kifognának. Ő az az extra dimenzió, amely az eseményt egyedivé teheti. De vigyáznia kell arra, hogy ne menjen túl messzire, mert néha, ami nem megy, azt nem kell erőltetni, és ez így van ebben a szakmában is.  

Az álmodozó

Ez a típus a kreatív agy a csapatban. Az álmodozó eredeti ötletekkel fekszik-kel. Ez az ember tudja, hogyan lehet az unalmas alapokokat ragyogó koncepcióvá változtatni, amely pozitívan meglepheti az ügyfeleket és a vendégeket. Használja a fejét, gondolkodik, de könnyedén elszáll. Van is baj azzal, hogy az ötletei megvalósításra kerüljenek, hiszen a részletekre, megvalósíthatóságra nem figyel, és ez nagy bukás lehet, ha ő áll döntési pozícióban. 

A vezető

Nincs esemény erős vezető nélkül. Ez a személy szereti vállalni az esemény szervezését és teljes kommunikációját valamennyi féllel. Tudja, hogyan lehet motiválni és ösztönözni az alkalmazottak csapatát. Odaadó. Mindig. Az akció embere. Tevékeny, de hagyja, hogy mások is csinálják a dolgukat. Néha kockázatot is vállal, ezért van szüksége a csapat többi tagjának kompetenciájára.  

A lázadó újító

A lázadó újító a játékos a csapatban. A móka és a játékok fontosak számára. Nem veszi túl komolyan magát és a helyzetet. Szereti megkérdőjelezni a régi, bevált, de rozsdás ötleteket, és rutinokat. Szereti a dolgokat más oldalról nézni, és ezáltal innovációt visz a csapat életébe. Sokszor önfejű; be kell látnia, hogy nem mindig az új megoldásokra van szükség, ezt figyelembe kell venni a rendezvényszervezésnél is. 

A hálózatépítő

Ahogy a neve is sugallja, a hálózatépítő elsősorban az emberekre és a kapcsolatokra összpontosít. Barátságos, társasági ember. Legfőbb aggodalma az, hogy a csapat minden tagja nyugodtan érezze magát. Folyamatosan próbálja fenntartani a harmóniát és az egyetértést. A konfliktusok megoldása az ő lételeme. Szeret a kedvére tenni másoknak, melynek előnye, hogy pozitív személyiségéből fakadóan mások is szívesen tesznek érte, és ez praktikus lehet, ha segítségre van szükség egy nehéz rendezvénypillanatban. 

Megtaláltad, melyik jellemzés illik rád a leginkább? Lehet, hogy többféle típus keveredik benned. Az is teljesen természetes. Valószínűleg csapatod tagjait is felismerted a kategóriákat olvasva. Az ideális rendezvényes csapat minden személyiségtípus egészséges keverékét tartalmazza a maga tehetségeivel és az esetleges buktatókkal együtt, és mindenki együtt járul hozzá az esemény sikeréhez.