Kis nyári party etikett vendégeknek és vendéglátóknak

Az iskola már jó ideje szünetel, viszont forróságban nincs megállás – na, ilyenkor van itt az ideje leginkább a partyknak. A szűkebb, családi barbecue esték, és a nagyobb, nyári kerti ünnepségek látogatásakor érdemes néhány – gyakran felmerülő, írott vagy íratlan szabályt betartani, ha meghívottak vagyunk, és akkor is, ha mi vagyunk azok, akik másokat hívunk meg vagy szolgálunk ki egy-egy ilyen rendezvényen.

Tekintsünk is át a személyzetre és a vendégekre vonatkoztatva is néhány praktikus nyári party szabályt, melyekhez érdemes magunkat tartani, ha jó vendégek és vendéglátók szeretnénk lenni.

Vendéglátók esetében:

 • Hogyan kezeljek egy előre nem bejelentett vendéget vagy akár több vendéget? Nos, a jelenség bizonyosan nem ismeretlen, hiszen megesik, hogy nem várt vendégek, kísérők érkeznek meghívó nélkül. Lássuk őket szívesen! Egy koktélpartynál legkevésbé sem jelenthet gondot, viszont ha ültetett vacsoráról van szó, akkor is ki lehet találni, hogyan lehet tisztelettel fogadni a vendéget, hogy senki ne érezze magát kellemetlenül.
 • Kisebb koktélpartyt rendezel. Illendő megkérni a vendégeket, hogy hozzanak egy-egy üveg bort magukkal? Miért ne? Bár te vagy a vendéglátó, így nyilván tőled várják majd, hogy vidd az ételek és italok kérdését, de ha te gondoskodsz a főételről, igen is, megkérheted vendégeidet, hogy hozzanak némi italt vagy desszertfélét, esetleg gyümölcsöt kiegészítésképpen.
 • Mit tegyek, ha a vendégek felajánlják a rendezvényen a segítségüket, akár a rendezvény közbeni felszolgálásban, akár a romok eltüntetésében? Ha segítségre van szükséged, akkor természetesen rendben van, ha elfogadod a vendégek tüsténkedését, de ellenkező esetben egyszerűen mondd el nekik, hogy ők a te vendégeid, bízzanak mindent rád.
 • Hogyan tudod udvariasan tájékoztatni a vendégeket arról, hogy gyermekeiket lehetőség szerint ne vigyék magukkal a rendezvényedre? Ha az esemény este zajlik, akkor az viszonylag egyértelműsíti, hogy nem gyermekeknek szól. Ha azonban attól tartasz, hogy egyes vendégek mégis gyerekeket hozhatnak (különösen egy délutáni partyra), küldj emlékeztető üzenetet nekik, melyben megkéred őket, hogy gyermekük számára biztosítsanak felügyeletet a party idejére. Ez így teljesen tiszta ügy, nem lesz belőle sértődés, hisz előre jelezted feléjük kérésedet.
 • Partyt rendezek. Megemlíthetek egy bizonyos ajándék preferenciát a vendégeknek a meghívón? A válasz egyértelműen nem. Bármiféle ajándék igény feltüntetése rossz szájízt eredményez. Valóban illik ajándékot vinni, bármilyen kis figyelmességet a házigazdának, de hagy döntsék el szabadon a vendégek, hogy mi legyen az.
 • Hogyan emlékeztethetem udvariasan a vendégeket arra, hogy vacsora előtt kapcsolják ki a mobiltelefonjukat? Erre kitalálhatsz például egy poént: a beszéded kezdetén előre megbeszélve felhívatod magad a mobilodon, amely hangosan kicseng. Felveszed, majd ott mindenki előtt egy viccel jelzed, hogy tegyék el vagy kapcsolják ki valamennyien a mobiljukat. 

Vendégek esetében:

 • Van egy meghívóm, vihetek-e magammal kísérőt a rendezvényre, partyra. Amennyiben a meghívón szerepel az „és kísérője” megjelölés, akkor mindenképpen, de ha nem, akkor lehetőség szerint ne hozzuk a vendéglátót abba a kellemetlen helyzetbe, hogy nem várt vendégekkel számoljon. Ilyenkor gondolj arra, hogy valószínűleg azért nem írták a meghívóra, hogy hozz kísérőt, mert rengeteg érdekes emberrel lesz módod találkozni, megismerkedni.
 • Meghívtak egy partya, de nagyon nem akarsz menni. Mégis elmész, mert muszáj, de ilyenkor meddig kell maradni? Ha időben lemondod a rendezvényt, az nem udvariatlanság, de ilyenkor valóban ügyelj rá, hogy ne 1-2 nappal előtte jelentsd be. Ha mégis elmész, maradj legalább addig, amíg üdvözlöd a házigazdát, és keveredsz egy kicsit, majd észrevétlenül eltűnhetsz. 
 • Kell-e ajándékot vinnem egy partyra, amire meghívtak? Ha igen, mi a jó ajándék? Természetesen nem kell. De illik. Egy üveg bor, akár egy gyertya az esti bulihoz megfelelő lehet. Emellett a gyerekeknek vitt apróságokat midig értékelik.
 • Könyökölni az asztalon? Szabad? A könyöklés rendben van egy tanfolyamon, de étkezés közben nem illik. Társadalmilag elfogadott ugyan, de nem szép szokás.
 • Mi van, ha allergiás vagyok arra, amit a vendéglátó felszolgál, vagy egyszerűen nem ízlik? Egy átgondolt vendéglátó előre megkérdezi, hogy van-e valakinek bármilyen étel allergiája, speciális szokása, étrendje, amelyre készülhet. Ha nem ízlik a főétel, és a vendéglátó rá is kérdez, miért turkálod, válaszold azt udvariasan, hogy „ízletes, de helyet akarok hagyni a desszert számára.”
 • Nem iszom alkoholt, és néha kényelmetlenül érzem magam emiatt a partykon, amikor itallal kínálnak. Nem kell, nincs ebben semmi rossz. Nyugodtan mondd azt, hogy nem iszol, az étrended nem engedi, és csak egy pohár vizet kérsz, semmilyen kellemetlenséget ne érezz emiatt.
 • Jó, ha farmert veszek fel egy hivatalos vacsorára? Ha a meghívó „hivatalos öltözetet” határoz meg, akkor farmert nem szabad viselni. Ha nem vagy biztos benne, hogy mit viselj, akkor pedig inkább öltözz túl, mint alul – amely utóbbi sértés lenne a vendéglátó számára. 

Maradt még kérdésed nyári party etikettel kapcsolatban? Írj nekünk, megválaszoljuk!