Home office tippek egy tapasztalt rendezvényszervezőtől

Rendezvényszervezőként készen kell állnunk arra, hogy bárhol, bármikor jöhet egy új feladat. A legkülönbözőbb helyzetekben is gyorsan és hibátlanul el kell végeznünk a munkánkat. Nem csak egy építési nap közepén vagy két megbeszélés közötti rohanás alatt, de sokszor otthonról is helyt kell állnunk, ami bár csábítóan hangzik, még is nagy koncentrációt és alázatot igényel.

Mivel egyre több korlátozást vezetnek be a koronavírus világjárvány nyomán, most egyre többen dolgozunk otthonról, hetekre vagy akár hónapokra is. Legtöbbünk számára ez nagy változás a napi rutinhoz képest, és alkalmazkodást igényel, amely kihívásokkal jár. Mi most megkíséreltük összeírni azokat a módszereket, tippeket, amelyek ezt az időszakot eredményesebbé tehetik. Ha rendezvényszervezőként módodban áll online eseményeket szervezni ebben az átmeneti időszakban, akkor neked állítottuk össze a lenti javaslatokat, de végülis bármely szakmában végzett otthoni munka esetén hasznosak lehetnek.  

Készíts napirendet

Határozd meg, pontosan hány órakor kezded, és mikor fejezed be az otthoni munkát. Ha ezt nem teszed meg, teljesen szétcsúszhat a napod. A házimunkára, a hobbidra, kis otthoni testmozgásra és a családodra ugyanolyan fontos időt szakítanod, ezért lényeges, hogy be legyen osztva az időd. A munka végén ugyanúgy tedd el az elektronikus eszközöket, mintha munkából hazaindulnál, és attól a ponttól már koncentrálj bármi másra, de ne a munkára – ez segít pihenni, feltöltődni. 

Öltözz fel a sikerhez

Hiába dolgozol otthonról, tapasztalt home office dolgozók szerint nem jó, ha egész napodat pizsamában töltöd. A szokásos higiéniai rutin végrehajtása, frissítő zuhany vagy arcmosás, fésülködés, stb. után válts ruhát, a pizsit pedig hagyd meg éjszakára. Otthoni dolgozós szetted persze lehet kényelmesebb, nem szükséges öltönyt venned, maximum akkor, ha online tárgyaláson veszel részt. 

Ne csak azokkal kommunikálj, akikkel együtt élsz

A telefon, cset elérhető, ezért függetlenül attól, hogy családoddal élsz agy szobatársad van, törődj a többi kapcsolatoddal is. Hívd fel ismerőseidet, érdeklődj munkatársaid, partnereid hogylétéről, és igyekezz minél több időt fordítani arra, hogy ne szakadj el ilyen módon (sem) a külvilágtól. 

Állíts fel szabályokat, és adj a gyerekeknek tennivalót

Jelen helyzetben, amikor nem elég, hogy otthonról dolgozunk, hanem a gyerekek oktatása is otthon zajlik, extra nehéz a helyzet. Alsós gyerekeknél nem ritka, hogy a szülőnek végig kell asszisztálni egy komplett tanítási napot úgy, hogy párhuzamosan dolgozni is kellene a számítógépen. Ilyenkor muszáj szabályokat kialakítani, és rendszerré változtatni a káoszt. Be kell osztani kisebb etapokra az időt, mikor melyik dolog (tanulás vagy munka) folyik éppen, hiszen a kettőt egyszerre nem lehet. Ez az időszak alkalmas arra, hogy a gyerekek is felelősséget tanuljanak, persze mi magunk is csak imádkozni tudunk azért, hogy minél előbb felismerjék az önállóság fontosságát ebben nehéz helyzetben. 

Válaszd szét az otthoni munkahelyet a pihenés helyétől, ha teheted

Tehát lehetőség szerint ne a kanapén dolgozz, amely egyébként lazításra szolgál, hanem alakíts ki egy kis dolgozó kuckót magadnak, amely szintén keretek közé helyezi a munkanapodat, és nem hagyja, hogy a magánéleted és a munkád határai teljesen egybemosódjanak. Arról nem is beszélve, hogy a kanapén ülve óriási a kísértés arra, hogy a laptop helyett inkább a tévét bámuld. 

Rendszeresen egyeztess munkatársaiddal

Lehet, hogy te önállóan prímán tudsz dolgozni, de sokaknak szüksége van a rendszeres ellenőrzésre vagy épp iránymutatásra. Ha nem vagy vezető, akkor is érdeklődj munkatársaidnál rendszeresen, hogyan alakulnak az egyes projektek, mert home office során hajlamosak eltolódni a határidők az esetleges félreértések miatt. 

Videóhívások, használd őket minél gyakrabban

Rettenetes lesz néhány hét után az érzés, hogy el vagy vágva a külvilágtól, ezért nagyon fontos, hogy minél gyakrabban ütemezz be virtuális találkozókat, videóhívásokat. Ha nem is hagyhatod el otthonodat, mégis láthatsz más embereket, kollégáidat, partnereidet így. Sokkal több emberi interakció érhető el, mintha írásban kommunikálnál. 

Tarts rendszeresen szüneteket

Csakúgy, mint az irodában, a rendszeres, ütemezett szünetek fontosak a mentális egészség szempontjából. 30 percenként vagy óránként szakítsd meg a munkát, amit éppen végzel, bármivel. Ez lehet akár annyi, hogy bedobsz egy adag mosnivalót a gépbe vagy egyszerűen nyújtózol egyet. 5 perc telefonszünetet is tarthatsz, vagy kimehetsz friss levegőt szívni a balkonra, kertbe. 

Étkezz egészségesen

A napodat, ha tudod, indítsd egy kis testmozgással. Sok edző indított online kurzusokat, segítve a sportolni vágyókat abban, hogy edzőterem nélkül, otthoni eszközökkel is karban tudják tartani testüket. Ez mentálisan is fontos. Plusz, mivel kevesebbet mozgunk a nap során, extrán fontos, hogy odafigyeljünk kicsit jobban az étkezésre is. Ha lehet, ne fánkot falj egész nap, mert az agyműködésnek sem tesz jót, hiszen a túl sok cukor nem hagy figyelni. Egyél olajos magvakat, egészséges szénhidrátokat, fehérjében gazdag ételeket. 

Mentális egészséged őrizd meg, és maradj pozitív

Ez különösen nehéz, ha minden hírportál a koronavírusról szól, hiszen mindenki fél, lehangolt a hírek hallatán. Tarts közösségi média diétát, és ha lehet, ne böngészd kétpercenként a híroldalakat sem, mert a saját depressziód mélyíted. Amit tehetsz, hogy megpróbálsz a lehetőségekhez képest bizakodó maradni, pozitívan tekinteni a jövőbe. Hidd el, minden rendben lesz! 

Ha van némi szabadidőd, töltsd hasznosan!

Például tanulj! Remek online kurzusokkal fejlesztheted magad a jelen helyzetben. Ki sem kell mozdulnod otthonról, és megtanulhatod a rendezvényes szakmát az alapoktól, vagy ha már rendezvényszervező vagy, jobban elmélyítheted tudásodat, hogy amikor ismét elkezdődnek a rendezvények, te még profibban állj a megrendelők rendelkezésére. Tájékozódj a friss online képzések lehetőségeiről! 

A koronavírus-járvány és következményei nem hasonlítanak semmihez, amivel eddig találkoztunk. Próbáld meg az otthoni munkát, és e helyzet körülményeit a lehető legpozitívabbá tenni vagy akként felfogni, bármilyen nehéz is. Rendezvényesként is erre buzdítunk. Rendezvényekre szükség van, nem győzzük hangsúlyozni, ezért újra lesznek majd események, rendezvényes megbízások, és Rád ismét óriási szüksége lesz ennek a szakmának!

RENDEZVÉNYSZERVEZŐ TANFOLYAM 30 NAPOS DEMÓ VERZIÓ (KÖLTSÉGMENTES)

Legyél te is feketeöves rendezvényszervező és lesd el a legprofibb mesterfogásokat sikeres rendezvényszervezők gyakorlati tapasztalataiból okulva, a 3+1 részes Online Mesterkurzusban.

Lesd el a legprofibb mesterfogásokat sikeres rendezvényszervezők gyakorlati tapasztalataiból okulva, a 3+1 részes Online Mesterkurzus, valamint a hozzá járó Rendezvénymenedzsment Online Mesterkurzus demó verziójában!