Hogyan legyél LEG-LEG-LEG rendezvényszervező?

Függetlenül attól, hogy tanulsz még, épp most kezdtél első munkahelyeden vagy már évek óta vagy a rendezvényszervező iparágban, és több száz rendezvényt irányítottál; van néhány tippünk, hogyan válhatsz még jobbá, hiszen élethosszig lehet tanulni. Íme, top 10 módja annak, hogy legyen belőled leg-leg-leg rendezvényszervező!

1. Gyakorold magad tökéletesre
Az egyszerű tény a következő, és ez nem meglepő: a legjobb módja annak, hogy professzionális rendezvény menedzser legyél, az, ha minél több tapasztalatot szerzel. Bizonyos vélekedések szerint mintegy 10 000 órányi gyakorlatra van szükség ahhoz, hogy bármely területen szakképzett vagy szakértő legyen az ember, és ez alól a rendezvényszakma sem kivétel. Önkéntesség, fizetett munka vagy saját eseményeid szervezése? Egyre megy, a gyakorlat az gyakorlat. Ragadj meg minden lehetőséget, hogy fejleszd a készségeidet, dolgozz sokféle eseményen, nagy szabásún és kisebb, néhány résztvevőnek szólón is, mert ezekben kipróbálhatod magad sokféle szerepben, az eseményszervezési folyamat során. Minden esemény egyedi, és sajnos nincs mágikus formula egyikhez sem, éppen ezért van szükséged folyamatos tapasztalásokra, hogy intuitív módon tudd megismerni és tervezni egy esemény minden részletét.

2. Olvass, képezd magad elméleti tudással naprakészre
A különféle eseménytervezési tankönyvektől az iparági magazinokon át, a szakmai e-book-okig és blogokig rengeteg forrás áll rendelkezésedre az iparág minden tudnivalójáról. Minden hónapban fordíts időt a naprakészségre, a trendek követésére és az új technológiák megismerésére. Ha van rá lehetőséged, vegyél részt továbbképzéseken, kurzusokon is, és fogadd meg tapasztaltabb kollégáid építő jellegű tanítását, javaslatait.

3. Légy kritikus, elemezd ki a saját munkáidat is objektíven
Minden rendezvény után fordíts gondot arra, hogy értékeld ki a szervezési folyamatokat. Gyűjts be visszajelzéseket, és beszéld meg a csapattal és az ügyféllel, hogyan javíthatók az egyes problémás elemek. Élvezd ki a dicséretet is, de vizsgáld meg a sikereket többféle szempontból. Ne legyél önelégült soha, függetlenül attól, hogy milyen nagy siker volt az esemény, amelyben közreműködtél. Bármilyen kis apróság megváltoztatható, és mindig van lehetőség javítani, és jobb, sikeresebb rendezvényt szervezni, ezt ne felejtsd el!

4. Légy tisztában a technológiai újításokkal
Legyél „áptudét” a technológiai újdonságokból, figyeld a változásokat, kövesd a trendeket. Képezd magad, hogy az újabb kütyük és fejlesztések által könnyíthesd saját munkádat. Az értékes idődnél ugyanis kevés fontosabb van. Törekedj arra, hogy minél gördülékenyebben menjen a napi munka, és ehhez bizony készség szinten használnod kell a modern kor vívmányait.

5. Tartsd a kapcsolatot a szakma nagyjaival, gondolkodóival
A közösségi média nagyszerű módja annak, hogy kapcsolatba léphess olyan gondolkodókkal, akik megkérdőjelezhetetlenek a szakmádban. Az ő munkásságuk példaként lebeghet előtted, mindig érdekes és érdemes egy-egy beszélgetést kezdeményezni velük. Vegyél részt a Twitter-beszélgetésekben, csatlakozz a LinkedIn csoportokhoz, nézd meg a YouTube-on a szakma nagyjainak bemutatóit, tanításait, hogy lásd az új perspektívákat és új ötleteket indítsanak el benned.

6. Próbálj megoldást találni minden problémára
Rendezvényszervezőként legfőbb feladatunk, hogy megoldást találjunk az ügyfelek által ránk vetett problémákra. De ha például arra kér bennünket, amit tapasztalatunkból tudunk, hogy rossz ötlet lesz, magyarázzuk meg annak okát, hogy miért van fenntartásunk. Fontos azonban, hogy mindig megpróbáljunk egy működőképes megoldást találni az ügyfél számára, amely maximálisan megvalósítható.

7. Látogass meg más eseményeket vendégként
Rendezvényszervezőként kritikusnak kell lenned mások eseményeivel szemben is, folyamatosan gondolkozni rajta, hogy te mit csináltál volna máshogy? Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy egy másik rendezvényen olyan megoldásokat látsz, olyan új ötletekre bukkansz, amelyek inspirálóan hathatnak későbbi munkásságodra. Csodáld meg, és tanulj azokból a dolgokból, amelyek jól működnek, szánj időt rá, hogy elmerülj más rendezvények adta élményekben. Ha rendezvényről van szó, ne mindig csak a színfalak mögött szorgoskodj, mint dolgozó személy, hanem élvezd szakmádat a másik oldalról is.

8. Gondolkodj és kérdezz
A rendezvényszervező csapat minden tagját vond be a folyamatokba, hallgasd meg érveiket, kérdéseiket. Gondolkodjatok együtt, két koponya több mint egy alapon. Milyen lesz az ideális esemény, mit lehet kihozni x büdzséből, hogyan oldjuk meg a költségproblémákat, hogyan lehet javítani az élményfaktoron? Mindig képzeld bele magad az eseményen résztvevők helyzetébe, legyen az meghívott vagy ügyfél, vagy akár egy hangosító kolléga, és próbálj maximálisan megfelelni nekik, segíteni, hogy pozitívan emlékezzenek eseményedre, és a veled való munkára.

9. Vigyázz magadra
Ahhoz, hogy a legjobb légy, és 100%-ot adj, időt kell adnod magadnak, kikapcsolni és újratölteni. A 100% munka önmagában bizonyosan nem a siker receptje. Az alvás, a minőségi pihenés is elengedhetetlen! Rendszeres időközönként friss levegőt kell szívnod, kikapcsolni a telefont, magára hagyni a laptopot, és relaxálni, hogy feltöltődve, frissen és pozitívan térhess vissza az íróasztalhoz a következő feladatok megoldására várva.

10. Szeresd a munkádat
Úgy véljük, hogy a legjobb módja annak, hogy a legjobb eseményszervező legyél, az, ha szenvedélyes tudsz maradni a munkádban. Ha nem szereted, amit csinálsz, kár vele vesződni. Akkor keress olyan munkát, ami nem igényel ennyi időt tőled, és esetenként emelkedett vérnyomást. Viszont ha szereted a pörgést, a változást, a problémamegoldást, ez a szakma éltetni fog. Indulj el mindennap mosolyogva otthonról a munkába, ez a legjobb módja annak, hogy elégedettséggel töltsd fel saját magadat.

Az elmúlt percekben megtudtad, mi a 10 legjobb módja annak, hogy a lehető legprofibb rendezvényszervező legyél.

RENDEZVÉNYSZERVEZŐ TANFOLYAM ONLINE KÉPZÉS

RENDEZVÉNY-
SZERVEZŐ TANFOLYAM ONLINE KÉPZÉS

  • Bejelentett rendezvényszervező képzés, tanúsítványt kapsz

  • Szakmai gyakorlati munkalehetőség élő rendezvényeken*

  • Elektronikus oktatási felület: a tanfolyam a jelentkezést követően azonnal megkezdhető

  • Fantasztikus esettanulmányok (PDF): eddig még sehol nem publikált, magyarországi vonatkozású tanulmányokat olvashatsz

  • Rendezvénysegédletek (PDF, XLS, DOC): életmentő rendezvénysegédletekkel is ellátunk

rendezvényszervező tanfolyam