A sikeres stand-up fellépés 13+1 titka

Nevetni mindenki szeret, legyen szó fiatalról vagy idősről. Berecz András énekes mesemondónk mondta egyszer, hogy „annyira szeretek a színpadon lenni, nem is tudom, miért nem hoztam ide hálózsákot.” A legtöbb hazai stand-up fellépő is így van ezzel. Viccesek, fiatalok, trendik. Ugyanakkor nem elég színpadra állítani a legnépszerűbb előadót, ahhoz, hogy gördülékeny és problémamentes legyen a fellépése rendezvényeden, az alábbi dolgokra mindenképpen figyelj oda.

#1 titok

Gondoskodj megfelelő bejelentésről, konferálásról:
ne kelljen a fellépőnek kisompolyognia a színpadra. Ha igazán pro akarsz lenni, akkor erre a feladatra egy tapasztalt bemondót kérsz fel.

#2 titok

Gondoskodj a megfelelő hangosításról.
Az előadás sikerének egyik sarkalatos pontja a professzionális hangosítás. Értékes poénok vesznek kárba, ha a közönség nem, vagy nem megfelelően hallja őket.
Még kisebb közönség, kisebb helyiség esetén is szükséges a megfelelő kihangosítás. Egyes stand-up előadók zenei bejátszót is igényelnek.

#3 titok

Gondoskodj megfelelő megvilágításról.
A világ legjobb poénja sem működik, ha csak a fellépő lába látszik. Egy fehér színpadi derítés tökéletes megoldás. Van olyan előadó, aki a közönség megvilágítását is kérni szokta, hogy meglegyen a szemkontaktus.

#4 titok

Svédasztalos fogadáson a stand-up produkció halálra van ítélve.
Az előadás alatt semmiképpen ne legyen étkezés vagy felszolgálás. Erre az időre a kávégépet is állíttasd le. Körasztalos elrendezésnél kérjük meg a közönséget, hogy székét fordítsa a színpad felé.

#5 titok

A teremben ne csak hangulatvilágítás legyen, a fellépő mindenképpen megfelelő megvilágítást kapjon.

#6 titok

Fordítsunk különös figyelmet arra, hogy a színpad mindenhonnan jól látható legyen, a közönség egy helyről élvezhesse a produkciót, illetve a fellépőnek se kelljen több irányba beszélnie! Minél közelebb van a közönség a színpadhoz, annál jobb.

#7 titok

A fellépő a teremből mindenhonnan jól látható legyen. Ha ez a rendezvényhelyszínen semmiképpen sem megoldható, akkor használj kivetítőt.

#8 titok

Tökéletesen ellehetetleníti a humorista fellépését, ha azzal egyidőben a színpadon más produkció, esetleg hangbeállás vagy pakolás, szerelés, átállás zajlik. És még egy tipp: a stand-up akkor üt igazán, ha nem bűvész vagy tűzijáték, esetleg finálészerű zenés-táncos produkció után következik.

#9 titok

Ne hagyjuk, hogy a fellépő kiszáradjon. Egy humorista vízhiányos állapotban egyáltalán nem szórakoztató.

#10 titok

Flottabb és pontosabb kezdést tesz lehetővé a fellépő számára foglalt parkolóhely. Nagyon sok idő el tud azzal telni, hogy az előadó parkolóhelyet keres a rendezvényhelyszínnél.

#11 titok

Könnyítsük meg a fellépő színpadra jutását. Lehetőleg hátulról vagy legalább oldalról léphessen a közönség elé, ne kelljen a tömegen átverekednie magát.

#12 titok

Biztosítsunk egy – a közönségtől elszeparált – felkészülő helyet, öltözőt. Ez ideális esetben zárható és mellékhelyiséggel is ellátott.

#13+1 titok

A fellépésről tilos kép- és hangfelvételt készíteni, kellemetlen szituációk elkerülése érdekében erről tájékoztassuk vendégeinket még az előadás előtt. A fellépés semmiképpen sem lehet a rendezvényen az étkezéssel egyidőben. Fontos továbbá, hogy a stand-up produkciót ne tervezzük túl későre, mert előfordulhat, hogy a közönség már az intenzívebb szórakozást választotta…

Ezekkel a jó tanácsokkal kívánok sikeres rendezvény lebonyolítást.

Maxon vagy rendezvényszervezőként?

MAXON VAGY RENDEZVÉNYSZERVEZŐKÉNT?

Ugye szeretnél maximális tudással rendelkező, MAXIMALISTA rendezvényszervező lenni?

Teszteld tudásodat kvízünkben: szakmai hozzáértésed maximális vagy épp csak a minimálisat súrolja, ha a rendezvény berendezés stratégiájáról van szó?