9 ok, amiért nem működik a 9-től 5-ig munkaidő, ha rendezvényszervező vagy

Ha rendezvényszervező vagy, hamarosan rájössz, hogy nincs hagyományos 9-5-ig tartó munkád, ami jó és rossz is lehet egyben. Íme 9 ok, amelyek miatt a normál munkaidő nem igazán kompatibilis az eseményszervező hivatással… 

Az események gyakran munkaidőn kívül történnek

Hát igen. Az események többsége nagyrészt akkor történik, amikor a halandóknak van szabad ideje arra, hogy elmenjenek, és megtekintsék. Tehát esténként, hétvégén és néha akár éjszaka is. Ilyenkor egy rendezvényszervezőnek gyakran fel kell áldoznia a saját privát idejét, hiszen aki nem maradhat el az eseményről, az egészen biztosan maga a szervező. 

Zsúfolt napok

Különösen az esemény napjához közeledve szinte borítékolható, hogy túlórázásra lesz szükség annak biztosítása érdekében, hogy minden pontosan a tervek szerint működjön. A rendezvény dátuma ugyanis kőbe van vésve, ezért meg kell tenni mindent, amire szükség van, hogy minden időre készen legyen. Talán sokszor mások miatt kényszerülsz a túlórára, mert az alvállalkozó későn reagál az e-mailedre, vagy bármely más okból, de sajnos, ez előfordul. De! Aludni ráérsz máskor. ;)

Először érkezel, és utoljára távozol

Még akkor is, ha munkaidőben rendezel eseményt, az is azzal jár(hat), hogy túlóráznod kell. Hiszen mindenkinél előbb kell odaérned, hogy koordináld az esemény munkálatait, illetve utolsóként kell elhagynod a színt, amikor már minden elrámolásra került. A helyszínbérlési költségek csökkentése érdekében érdemes minél kevesebb időre foglalni a helyszínt, ezért egy előző vagy eseményt követő napi hozzáférés nem mindig éri meg. A legtöbb rendezvényszervezőtől egyébként is azt várja el az ügyfél, hogy elsőként érkezzen meg, és utoljára távozzon.

Vannak korán kukorékolók és az éjszakai baglyok

A testünk másképpen működik. Vannak, akik reggel 6-kor a legproduktívabbak, de mások éjjel 11-kor vannak agyilag a topon. A legnagyobb termelékenységi mítosz azt hinni, hogy munkaidőben vagyunk a leghatékonyabbak. A csapatnak akkor kell belehúznia a munkába, amikor az emberek többsége legnyitottabb a közös munkára. Ha ez este 9-kor történik, akkor hajrá.

Nem lehetsz 9-5-ig kreatív

A rendezvényszervezőknek kreatívan kell gondolkodniuk, és ez nem megy parancsszóra, sem időzített óracsörgésre. Ahogy az is butaság, hogy ha az 5 órás munkaidő végén berekeszted a megbeszélést, pedig épp akkor a legsziporkázóbb a társaság. Az ötleteknek teret és időt kell hagyni, és lehet, hogy a legkreatívabb meglátásaid akkor születnek, amikor este 7-kor futógépezel az edzőteremben.

Nemzetközi kapcsolatok

Ha ügyfeleid vannak a világ másik oldalán, gyakran akkor sem tudod tartani a reggel 9–től délután 5-ig tartó munkarendet. Hiszen a nemzetközi üzleti életbe a 9-5-ig tartó telefonhívások beiktatása igen nagy terhet jelentene – rendre valamelyik fél elégedetlenségét szülné. Rendezvényszervezőként légy te az, aki az ügyfélhez alkalmazkodsz. Fogd fel úgy, hogy a technológia lehetővé teszi, hogy zavartalanul dolgozz nemzetközi ügyfelekkel is, de a 9-5-ig tartó időintervallumot cserébe tedd félre. 

Rugalmasság

Mivel felgyorsult világunkban valóságos küzdelem a magán- és a szakmai életünk sikeres egyensúlyba helyezése, ezért egyre inkább előtérbe kerül a rugalmasság kérdése. Legyen szó arról, hogy te csak 11-kor kezdesz, de cserébe este 7-kor hagyod el az irodát vagy arról, hogy heti 1-2 napot home office-ban dolgozol – bármi működhet. Mindaddig, amíg a munka elkészül, és a telefonhívásokra válaszolsz, ez nem lehet gond. 

Úton, útfélen

És ha már szóba jött a home office, akkor beszéljünk a „mindenhol offiszról is”, hiszen egy rendezvényszervező úton, útfélen dolgozik. Autóban a pirosnál, nyaraláson, akár a tengerpartról, hiszen a határidő kötelez. A rugalmasság az eseményszervezők nyugalma érdekében is fontos még: ha szeretnéd, hogy stressz nélkül, határidőre, hibamentesen kulcsrakész legyen az eseményed, ne ragaszkodj a 9-5-ig elvhez, a folyamatos irodába ingázáshoz, hiszen gyakran a felesleges dugóban ácsorgás többe kerül az esemény szempontjából, mintha home office-ban vagy akár egy kávézóból, laptopról haladnának a dolgok. 

A rendezvényszervező szakma árnyoldalának gondolják, hogy gyakran kell hétvégén vagy este dolgozni, de ez az előnye is lehet, hiszen egy olyan hivatásról beszélünk, hogy ahol nem szükséges a hagyományos 9-5-ig tartó munkaidőre hagyatkozni, hanem élvezni lehet a rugalmasságot és szabadságot. 

RENDEZVÉNYSZERVEZŐ TANFOLYAM ONLINE KÉPZÉS

RENDEZVÉNY-
SZERVEZŐ TANFOLYAM ONLINE KÉPZÉS

  • Bejelentett rendezvényszervező képzés, tanúsítványt kapsz

  • Szakmai gyakorlati munkalehetőség élő rendezvényeken*

  • Elektronikus oktatási felület: a tanfolyam a jelentkezést követően azonnal megkezdhető

  • Fantasztikus esettanulmányok (PDF): eddig még sehol nem publikált, magyarországi vonatkozású tanulmányokat olvashatsz

  • Rendezvénysegédletek (PDF, XLS, DOC): életmentő rendezvénysegédletekkel is ellátunk

rendezvényszervező tanfolyam