6 ok, amiért utáljuk (de mégis szeretjük)
a rendezvényes szakmát

6 ok, amiért utáljuk (de mégis szeretjük)
a rendezvényes szakmát

Rengeteget írnak arról, hogy a rendezvényszervező szakma milyen irigyelt, közkedvelt pálya, mert érdekes, változatos és izgalmakkal teli. Sokan csak áhítoznak utána, és sosem lesznek jó eseményszervezők, mert erre a szakmára – mint sok másikra – születni is kell. No, de beszéljünk ezegyszer arról is, hogy persze vannak nehézségek, ennek az életútnak is vannak árnyoldalai, melyekkel meg kell tanulni együtt élni, ha valóban rendezvényszervezővé szeretnénk válni. Mindezen nehézségek ellenére azonban előre bocsátjuk, a rendezvényes szakma valóban gyönyörű, és a most játékosan összegyűjtött „rosszaságai” ellenére is számunkra a legjobb.

A rendezvényvilágon belül, a felmerülő feladatoktól függően sok-sok érdekes emberekkel találkozhatsz (már, amikor nem tesz keresztbe a korona), gyönyörű helyekre utazhatsz (már, amikor nem tesz keresztbe a korona), és élvezhetsz még sok más pozitívumot, amelyeket néhány barátod vagy a családod csak irigyelhet. A szépségek mellett azonban veszélyek is lehetnek, és ez a munka sem marad kihívások nélkül (például, amikor keresztbe tesz korona, de most lendüljünk ezen túl).

Hosszú és kiszámíthatatlan munkaidő

A legtöbb ember úgy látja, hogy a rendezvényszervezők teljes munkaidőben, hétfőtől péntekig 9–5-ig dolgoznak, de ez nem így van, erről írtunk is nemrégiben. Nagyon valószínű, hogy rendezvényesként éjszaka, hétvégén vagy jóval a munkaidőd lejárta után kell dolgoznod. Nem ritka, hogy az eseménytervezőknek akár 100 órás munkahetet is kell teljesítenie. 

És ami jó ebben, ami miatt imádjuk? Noha fárasztó hosszú órákat dolgozni, folyton túlórázni, lemondani a hétvégékről, de látni fogod, hogy egy jó csapattal szinte szórakozásként fogod megélni. Klassz munkatársakkal a legjobbat hozhatod ki a leghosszabb munkanapokból is, és csodajó élményekben lehet részed a munkád által, lehet, hogy éppen a szabad hétvégéden.  

Mindig elérhetőnek kell lenned

Lehet, hogy nem tűnik a szakma legszebb oldalának, ha az éjszaka közepén reagálni kell telefonhívásokra, de sajnos meg kell tenni. Bekapcsolt telefonokkal, mindig elérhető állapotban kell végigvinned a szervezés teljes időszakát, 0-24-ben készenlétben állva arra, ha problémát kell orvosolni. 

És ami jó ebben, ami miatt imádjuk? Mivel mindig online kell lenned, telefonnal a zsebedben és laptoppal a hónod alatt kell közlekedned, ez hatalmas rugalmasságot is jelent számodra, ilyenformán nem teszi szükségessé, hogy íróasztalhoz kötve dolgozz, hanem szabadabban élheted mindennapjaidat. 

Boldogtalan ügyfelekkel is összesodorhat az élet

Minden szakmában előfordulnak elégedetlen ügyfelek, de egy rendezvényes talán gyakrabban találkozik velük, hiszen a szervezés során számos tényező ad lehetőséget a hibázásra, emellett minden megrendelő „rendezvényszervező” is egy kicsit valahol mélyen, és ebből is kerekedhetnek nézeteltérések. 

És ami jó ebben, ami miatt imádjuk? Talán kritikákat kapni nem túl kellemes, de mégis motiváló lehet, és új lendületet adhat a javulásra, fejlődésre, és ez mindig jó. 

Magas stressz szintre is számítani kell

A fent tárgyaltak, tehát a néha elhúzódó munkaidő, a folyamatos rendelkezésre állás, az ügyfelek negatív kommentjei, a sok hibalehetőség bizony extra stressz szinten dolgoztatja a rendezvényest, amit nem könnyű elviselni.

De mi a jó ebben, ami miatt imádjuk? A stressz, az, hogy nyomás alatt kell teljesíteni, segít mindig 100%-ra törekedni, jól teljesíteni. Folyamatos motivációt jelent. Nem enged leereszteni akkor sem, amikor mások már rég „kipukkadtak.” 

Too much utazás, mint hátrány

Mint nem adnánk, ha most utazhatnánk, amit sajnos perpill nem lehet, de egy rendezvényszervező munkájának nagy része az A-ból B-ve való eljutásra megy el. Noha első hallásra izgalmasnak tűnik, hogy folyamatosan úton kell lenni a rendezvényszervezőnek, de néhány hét, hónap után kimerítő lehet és magányosnak érezheted magad. Hiszen autóban ücsörögni, dugóban ácsingózni vagy akár folyamatosan repülőzni nemcsak azt jelenti, hogy mindig mozgásban vagy, távol a családodtól, szeretteidtől, hanem rengeteg időt is elvesz. 

De mi a jó benne mégis, ami miatt imádjuk? Sok olyan helyre eljuthatsz így, ahová egyébként talán nem is utaztál volna, sok új emberrel ismerkedhetsz meg, bepillantást nyerhetsz távoli kultúrákba. Emellett az utazással töltött időt hasznossá is teheted, tanulj például nyelvet közben. Ha pedig lopnál magadnak egy fél napot a szerelmeddel, vidd magaddal őt az egyik szakmai utadra, és – persze bekapcsolt mobil mellett – élvezzétek pár óráig a közös kiküldetést. 

Kiszámíthatatlanság

Borítékolni lehet, hogy a munkád során találkozol majd olyan dolgokkal, amelyekre az iskolában nem készítettek fel (például azzal, amikor keresztbe tesz a korona), ami megint csak stresszt szül, és hosszú munkaórákat. 

De ebben is van valami jó, ami miatt imádjuk: a kiszámíthatatlanság vegyük úgy, hogy szórakoztató, minden napban van meglepetés, a munkánk sosem lesz unalmas, és ezért hálásnak kell lennünk, és vagyunk is. Új kihívásoknak kell megfelelnünk, jelenleg például annak, hogy online térben szervezzünk rendezvényeket, míg elül a járvány.

A rendezvénytervezés nagyon nehéz munka lehet. Előfordul, hogy azon tűnődsz, hogy keveredtél bele, de remélhetőleg ilyen pillanatok ritkán vannak, és nagyrészt élvezetesnek, szórakoztatónak, önmegvalósításra tökéletesnek találod a rendezvényes szakmát. Ha szeretnéd kihasználni a kijárási korlátozások következtében megnövekedett otthon töltött időd egy részét, javasoljuk, kezdj bele egy profi online rendezvényszervező kurzusba.

INGYENES 37 OLDALAS ESETTANULMÁNY

Hogyan szerveztünk meg 3 hónap alatt egy 1 300 fős, 25 éves jubileumi nemzetközi céges
gálarendezvényt a CaliVita® International számára?

Töltsd le az idehaza ritkaságnak számító, ingyenes esettanulmányunkat és tanulj azokból a módszerekből, amikkel te is élménydús és kiemelkedően sikeres rendezvényeket tudsz majd szervezni!