Mozgáskorlátozottak a rendezvényen

Amennyiben rendezvényt szervezel, érdemes rájuk is gondolnod. Mivel nem mindig lehet felmérni, hogy a meghívottak közül ki mozgáskorlátozott, ezért az a legjobb, ha minden eshetőségre gondolsz, és úgy szervezed a dolgokat, hogy ők is jól érezzék magukat.

Mozgáskorlátozottak a rendezvényen

Itt szeretném megjegyezni, hogy a mozgáskorlátozottak általában saját maguk érdeklődnek a szervezőktől az őket érdeklő információk felől, de természetesen ez nem minden esetben történik meg.

Fontos, hogy a helyszín könnyen megközelíthető legyen, illetve az épületbe kerekesszékkel is be lehessen jutni. Amennyiben ez utóbbi nem lehetséges, ki kell jelölni egy segítőt, aki megemeli a résztvevőt, illetve segít neki a bejutásban.

Természetesen a mozgáskorlátozottak hálásak azért, ha minél kevesebb segítséget kell elfogadniuk, és önállóan is tudnak közlekedni.

Kérdések, amik felvetődhetnek:

  • van-e mozgáskorlátozottak szállítására szolgáló lift az épületben
  • a lépcsők akadálymentesítettek-e
  • a mellékhelyiséget igénybe tudják-e venni? (Fontos, hogy legyen mosdó a mozgáskorlátozottak számára is).
  • hol tudnak helyet foglalni úgy, hogy ne érezzék magukat hátrányban, és ha arról van szó, könnyen ki tudjanak menni
  • elég tágasak-e a folyosók

A mozgáskorlátozottak is a társadalom értékes tagjai, nem pedig másodrendű állampolgárok. Éppen ezért rendezvényszervezőként hatalmas szerepünk van abban, hogy segítsük őket a beilleszkedésben, és példát mutassunk a résztvevőknek abban, hogy igenis el kell őket fogadni.

A fogyatékos embert nem érheti hátrányos megkülönböztetés, mert akkor emberi méltósága is sérül.

A cél az egyenlő esélyű hozzáférés, mely a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény szerint akkor valósul meg, ha:

  • a rendezvény szolgáltatásait a mozgáskorlátozott is igénybe tudja venni
  • az épület egyenlő eséllyel hozzáférhető, megközelíthető, bejárható, vészhelyzetben biztonsággal elhagyható, valamint az épületben a tárgyak, berendezések mindenki számára rendeltetésszerűen használhatók
  • a rendezvénnyel kapcsolatos információ kiszámítható, értelmezhető és érzékelhető, az ahhoz való hozzájutás pedig az igénybe vevő számára akadálymentes.