A sportesemények szervezésének sajátosságai

„Nincs nagyobb öröm, mint a sport öröm.” Palik László

Sporteseményt egész évben szervezhetünk, hiszen évszaktól, vagy épp a rendezvény típusától függően bel- és kültéren is megvalósításra kerülhet.

A sportesemények szervezésének sajátosságai

A következő sportesemények szervezésére kerülhet sor:

sportverseny (házi, barátságos, meghívásos, területi bajnoki, országos, nemzetközi egyéni- és versenyek), sportágválasztó nap, edzőtábor, gyalog- és kerékpáros túra, sí- és havas táborok, fitnesznap, egészségnap.

A sportrendezvények célja

Ezek egyszerre szórakoztatóak, játékosak, és élménycentrikusak. Nem titkolt céljuk a mozgásműveltség, és az egészségközpontú gondolkodás fejlesztése.

A sport, mint tudjuk fejleszti a fizikai, szellemi és szociális képességeket is, ezért fejlesztésre is kiváló. Elősegíti a munkát, a projektszemléletet, ezen kívül megtanít a kitartásra és a versenyszellemre.

Egy sportesemény előtti legfontosabb teendők:

  • a helyszín bejárása

  • kreatív koncepció kidolgozása

  • kommunikációs terv készítése

  • feltételek biztosítása

sportesemények szervezés

Mire van szükség egy sportrendezvény szervezésekor?

A sportesemények szervezéséhez szükséges bizonyos kompetenciák és szervezési ismeretek megléte. Ismerni kell a sportszolgáltatások sajátosságait, a sport rendezvényszervezés tárgyi és személyi feltételeit, munkafázisait, a forgatókönyv és költségvetés készítés módszertanát.

Előnyös, ha a rendezvényszervező tisztában van a események szponzori ajánlatainak elkészítésével, ezáltal annak gazdaságos lebonyolításával.

A sportesemény egyfajta szolgáltatás, így ráhúzható a SHIPIT-elv (Jackson és Cooper 2002). Ez a modell segít meghatározni a sportesemények minőségparamétereit.

A SHIPIT-elv alapján elmondható, hogy egy sportesemény speciális, heterogén, megfoghatatlan, tárolhatatlan, elválaszthatatlan, technológiához kapcsolódó.

Speciális: a szolgáltatás a vevő speciális, egyedi igényeire szabott. Igazodik továbbá a résztvevők életkorához, neméhez, képességeihez, elvárásaihoz, stb.

Heterogén: a szolgáltatók teljesítménye változó, de igyekezni kell a minőség nyújtására. Nincs két egyforma rendezvény, még akkor sem, ha ugyanazon személyekből áll a szervezői gárda.

Megfoghatatlan: a résztvevők nem igazán tudják előre, hogy mire számíthatnak, csak az eseményen tapasztalják majd, hogy milyen ott lenni. Itt kap fontos szerepet a marketing, a szájreklám (ha már volt ilyen esemény), eseleg egy korábbi, hasonló eseményről készült beszámoló megosztása.

Tárolhatatlan: egy szolgáltatás nem raktározható, nem tárolható. Egyszeri, és megismételhetetlen élményt nyújt.

Elválaszthatatlan: a sportszolgáltatás nyújtása és felhasználása egy időben történik.

Technológiához kapcsolódó: a szolgáltatás valamilyen technológiához kötött. Egy egészségnapon például szinte nélkülözhetetlen a flip-chart tábla, a projektoros kivetítő, és az interaktív-tábla használata. Ezeknek motiváló szerepük is van.

„A verseny a legközönségesebb feladatot is izgalmassá teszi.” Scott Jurek

Mind a versenyzők, mind a szurkolók számára fontosak a kiegészítő szolgáltatások megléte és minősége. Például: lelátón való székek kényelme, büfé, ruhatár.

Sportesemény szervezésekor figyeljünk oda arra, hogy nagyon fontos az első benyomás, hiszen abból fognak következtetni annak minőségére.

 

A sportfogyasztókra az alábbi tényezők vannak a legnagyobb hatással:

  • megfogható elemek (a szolgáltatás környezete: a helyszín berendezései, tisztaság, a személyzet, a marketingkommunikációs anyagok)
  • megbízhatóság (a meghirdetett programok pontosan kezdődnek)
  • készségesség, reagálási készség (a versenyzők, résztvevők tájékoztatása)
  • empátia ( a személyzet udvariassága, előzékenysége, őszintesége)
  • hozzáértés (szakmai hitelesség, szaktudás)

Természetesen a fenti elvek mellett fontosak a következők is: a létesítmény, annak légköre, tisztasága, az alkalmazottak szakértelme és figyelme, készségessége és a váratlan eseményekre való reagálás készsége.

Segítségre van szükséged a szervezés során? Szeretettel vár a Horizont Iroda szakértői Csapata!

 

About the Author:

Hello! Örülök, hogy itt vagy és olvasod a cikkemet. Remélem, hasznos információkat olvastál. Varga Péter vagyok, a RendezvényBiblia könyv írója, a Horizont Rendezvényszervező Iroda tulajdonosa. A magas színvonalú céges rendezvények szervezése mellett elkötelezett célomnak tekintem azokat tanítani, akik igazán elhivatottak, hogy minőségi és élménydús rendezvényeket bonyolítsanak le.

Leave A Comment