Így legyenek zöldebbek a rendezvényeid 2019-ben

Mit jelent az a kifejezés, hogy „zöld egy esemény” és hogyan lehet ezt elérni?
A környezetvédelem mindig kulcsprobléma, folyamatosan reflektorfényben van. Mi magunk is igyekszünk – amennyire tőlünk telik – figyelni, és ha lehet, például saját utazóbögrében kérni az elviteles kávét a műanyag fedeles papírpohár helyett. Nem kérünk soha szívószálat, és fonott kosárral vagy textiltáskával járunk vásárolni, és szelektíven gyűjtjük a szemetet az irodában. Ha ezeken túl, zöldebbé lehet tenni a rendezvényeket is, akkor mi törekedni fogunk rá a jövőben, és másokat is erre buzdítunk!

Egy esemény környezetbaráttá tétele úgy működik, hogy minden szempontból figyelembe kell venni, és el kell tudni érni a környezetre mért negatív hatások minimálisra csökkentését, legyen szó céges évnyitó rendezvényről, egy konferenciáról vagy egy esküvőről. Emellett zöldebbé tenni egy rendezvényt üzleti érdekünk is lehet, hiszen költséghatékony, lehetővé teszi számunkra, hogy erőforrásokat és pénzt is megtakarítsunk egyszerre a környezetvédelmi törekvéseink mintegy mellékhatásaként.

Tekintsük át, mely pontokon lehetséges zöldebbé tenni a rendezvényedet, milyen technikákkal, fontos lépésekkel. Gondold át, ezekből te melyiket tudnád meglépni, megfogadni, és hidd el, hogy ha csak egy-két pontot sikerül is a tippjeink szerint teljesítened, nagy dolgot teszel a környezetért, más részről pedig vállalkozásod megítéléséért is, hiszen egyre többen teszik le voksukat a zöld gondolkodásmód mellett, és azon vállalatok mellett, akik aszerint működnek.

  • Tudasd a környezetvédelem iránti elkötelezettségedet mindenkivel, aki a szervezésben részt vesz, hogy tudják, mely szabályok szerint kell haladniuk, milyen normák figyelembevételével.

  • Írj erről akár egy szerződést vagy megállapodást a különböző gyártóiddal, beszállítókkal, szponzorokkal is.

  • Készítsetek egy zöld tervet, és tervezzétek meg a fő pontokat, találjátok ki, hol tudjátok beiktatni a zöld-szemléletet a rendezvényszervezés során.

  • Jelölj ki egy zöld koordinátort, aki felügyeli a szervezést, és az összes zöld törekvést.

  • Haladj a kitalált zöld-stratégia mentén: a zöld koordinátor segítségével például keressetek helyi vagy közeli szállítókat, hogy a szén-dioxid terhelést csökkentsétek.

  • Zöld kommunikációra is törekedj, vagyis hagyományos, nyomtatott kommunikációs anyagok helyett gondolkozz digitális promóciókban, amely hatékony, környezetbarát módszer, plusz költségcsökkentésre is remek (webhely, elektronikus levelezés és online promóciós lehetőségek).

  • Ha feltétlenül papírra van szükséged, okosan válassz; naná, hogy újrahasznosítottat.

  • Nyomtass kétoldalú szórólapokat, mert az helytakarékosabb.

  • Kerüld, ha lehet, a fóliafűzést, spirálozást, műanyag borítók használatát.

  • Lehet használni szója vagy zöldségalapú tintát is a nyomtatáshoz, ami egészen extrém zöldeknek van kitalálva, de mindenképpen figyelemreméltó lehetőség.

  • Felejtsd el a dátumozást, így is spórolhatsz pénzt, és papírt is: nyomtass örök naptárat, dátumozás nélkül, ha határidőnaplót készítesz.

  • Szájról szájra módszer: lehet ennél költséghatékonyabb és környezetbarátibb módja annak, hogy hírt adj rendezvényedről? 😉

  • Jelezd zöld szervezeteknek már előre, milyen újra hasznosítható hulladék várható a rendezvényeden; karton, csomagolás.

  • Törekedj a „a legkevesebb keletkezett hulladék” vagy „az év legzöldebb standja” vagy „az év újrahasznosított színpada” címek elérésére, ezeknek remek propaganda értéke van.

  • Ösztönözd a látogatóidat tömegközlekedés vagy kerékpárok használatára az autókkal érkezés helyett.

  • Próbáld a reklámajándékokat is zöldesíteni: textil táskák, bambusz poharak, stb, kerüld a felesleges csomagolást.

  • Bio pamut ingek a személyzetnek? Extrém esetekben ez is szóba jöhet!

  • Használj újra hasznosítható dekorációt: ha okosan újra gondolod kicsit évről évre, nem lesz unalmas. Ha nem muszáj vásárolnod, kölcsönözhetsz is, ezzel is kíméled a környezetet.

  • Használj biológiailag lebomló lufikat, a világításhoz led-es lámpákat vagy még jobb, ha természetes fénnyel világítod meg rendezvényedet.

  • Catering tekintetében kerüld az egyszer használatos evőeszközöket, tányérokat.

  • Okosan tervezd meg a szükséges ételek mennyiségét, hogy ne pazarolj, a fel nem szolgált adagokat adományozd el.

  • Ha svédasztalban gondolkozol, válassz kisebb méretű tányérokat, mert a vendégek a nagyobbakat hajlamosak felelőtlenül túltölteni, így az étel nagy része szintén a kukában landolhat.

  • Vegyél igénybe komposztáló szolgáltatást a maradékok miatt.

Remélem, ezek után vagy a fentiektől függetlenül 2019-ben te is ez kicsivel többet teszel a környezetedért. 🙂 Köszönjük, hogy 2018-ban olvasónk voltál, az újévben is folyamatosan várunk a rendezvényszakma legfontosabb kérdéseivel, emellett folyamatosan ajánlom figyelembe szakmai tanácsokért a RendezvényBiblia című könyvemet, illetve új kiadványomat, a Rendezvényhelyszín Maximalistát is.