//Céges rendezvények zenei jogdíjfizetési kisokosa

Céges rendezvények zenei jogdíjfizetési kisokosa

Te tudtad, hogy zártkörű rendezvényen elhangzott gépi vagy élő zene után zenei jogdíjat kell fizetned az Artisjusnak? Igen, még akkor is, ha ebből abszolút nincs jegybevételed. Ismerd meg a legfontosabb tudnivalókat a zenei jogdíjról!

Céges rendezvények zenei jogdíjfizetési kisokosa

A főszervező bejelentési kötelessége

A rendezvények főszervezőinek alapvető kötelessége biztosítani, hogy a rendezvény eleget tegyen a szerzői jog törvényi előírásainak. A rendezvényeken elhangzott zeneműveknek rendezett jogi háttérrel kell rendelkezniük, mindazonáltal az elhangzással kapcsolatos szerzői jogdíjakat az esemény főszervezőjének kell bejelentenie és megfizetnie az Artisjus aktuális díjszabásai szerint. Ha nem élőzenés az előadás, szerzői jogdíj akkor is jár a hangfelvételek kiadói és a hangfelvételeken szereplő előadóművészek részére.

A nyilvános zenefelhasználást minden esetben előzetesen be kell jelentened.

Nyilvános előadásnak, rendezvénynek minősül, ha a családtagokon, szűk baráti körön kívül mások is vannak a helyszínen.

A zenés rendezvényeket (bálok, diszkó) és a szakmai kiállításokat, árubemutatókat, vásárokat, filmbemutatókat, konferenciákat be kell jelenteni, és zenei jogdíjat is kell fizetni utánuk. Ehhez szükséged lesz az elhangzott dalok, művek listájára. A rendezvény után véglegesíteni kell az adatokat (elhangzott műsorszámok DJ-s fellépés esetén is, eladott jegyek száma).

Ha vendéglátó üzletben (éttermek, kávézók) zenét szolgáltatsz, jogdíjat kell fizetned. A jogdíj összege függ a település lélekszámától, a vendéglátó üzlet befogadóképességétől, és a nyitvatartásától.

Ha egy rendezvényen a zenekar ingyen játszik, az nem mentesíti a felhasználót a szerzői jogdíj megfizetése alól.
Vonatkozó törvény: a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. Törvény.

Befizetés

A jogdíj a zene alkotóinak fontos bevételi forrása. A jogdíjat az Artisjus jogkezelő szervezet weboldaláról (www.artisjus.hu) letölthető adatbejelentő lap kitöltésével fizetheted be. Az adatlapot személyesen is kitöltheted az Artisjus munkatársainál.

A jogdíjfizetésre negyedévente kerül sor.
Az Artisjus számlát bocsát ki a felhasználó javára, amely 27% áfát tartalmaz.

Az adatlap kitér a következőkre:

 • saját adatok

 • a zenefelhasználás körülményei

 • élő előadás esetén az elhangzott művek (címe, szerzők neve) adatai

A zene felhasználási engedélyét csak akkor kapod meg, ha a jogdíjat befizetted.

A befizetett jogdíjat a kezelési költség levonása után az Artisjus felosztási szabályzata alapján szétosztja a szerzők között.

A külföldi zenészek a saját jogvédő társaságuk útján kapják meg a jogdíjat az Artisjus átutalását követően.

Ellenőrzés

Az üzletekben folyó zenefelhasználást az Artisjus területi képviselői a helyszínen előzetes tájékoztatás nélkül ellenőrizhetik. Az ellenőrzésre főként akkor kell számítani, ha az üzlet korábban nem kért engedélyt zenefelhasználásra.

Jogtalan felhasználás esetén büntetésre nem kerül sor, de kapcsolatfelvételre, tájékoztatásnyújtásra és szerződés megkötésére igen.

Az Artisjus kollégái sajtófigyeléssel, internetes kereséssel, szerzői reklamációk segítségével nyomon követik a zenés rendezvényeket és konferenciákat. Mulasztás esetén a jogdíjon felül költségátalány is fizetendő.

Kivételek

Kivétel persze akad. A zenei jogdíjat akkor nem kell csak kifizetned, ha az adott zene szabadfelhasználásúnak minősül.

Egy zártkörű rendezvényen is jogdíjat kell fizetni az elhangzott zeneszámok után, ha a résztvevők között nem csak a család, és a szűk barátok szerepelnek.

Egy zártkörű összejövetelen csak akkor szabad a felhasználás, ha az a családiasság keretein belül marad – vagy, ha ezen túlmutat, de

 • alkalomszerű (egyedi, eseti alkalom), ÉS

 • a részvétel ingyenes ÉS

 • az előadásban közreműködők sem részesülnek díjazásban.

Ha útközben a tervezett – vagy folyamatban lévő – zenefelhasználáson változtatni szeretnél, azt is be kell jelentened.

Jogdíjkedvezményt érhetsz el, ha

 • az üzletnek profi háttérzene-szolgáltató cég* készíti a zenét (ekkor az Artisjus az első működési év jogdíjköltségeiből kedvezményt biztosít)
 • ha emellett magasabb hazai zenei arányt vállalsz, tovább csökkentheted a fizetendő jogdíjat

* Egy háttérzene-szolgáltató vállalkozás segít az üzletek tulajdonosainak megtalálni a megfelelő zenét.

Az Artisjus háttérzene-szolgáltató partnerei:

 • 3G Multimedia

 • All in music

 • FitRadio

 • KM KittoMédia

 • Mood Media Hungary

 • Music Engine

 • Music Reklámstúdió

Érdekességek a zenei jogdíjjal kapcsolatban:

Ha van az üzletedben TV vagy rádió készülék, de soha nem kapcsolod be, jogdíjat akkor is kell fizetned. (még akkor is, ha csak híradót és focimeccseket néztek rajta, hiszen ezek a műsorok sem mentesek a zenei aláfestéstől.)
A zenegépes gépzenei szolgáltatás szerzői jogdíja magasabb, mint a hagyományos rádiós vagy például CD-lejátszós zeneszolgáltatás esetén.

Készen állsz, hogy élménydús rendezvényeket szervezz?

 • Egyedülálló rendezvényszótárral

 • Rengeteg gyakorlati kérdéssorozat

 • Gyakorlati segítségek és rendezvénytippek

 • Magyarországi rendezvényesetek

 • Lenyűgöző rendezvénysegédletekkel

About the Author:

Hello! Örülök, hogy itt vagy és olvasod a cikkemet. Remélem, hasznos információkat olvastál. Varga Péter vagyok, a RendezvényBiblia könyv írója, a Horizont Rendezvényszervező Iroda tulajdonosa. A magas színvonalú céges rendezvények szervezése mellett elkötelezett célomnak tekintem azokat tanítani, akik igazán elhivatottak, hogy minőségi és élménydús rendezvényeket bonyolítsanak le.

One Comment

 1. Horváth Ferenc 2018-01-09 at 12:20 - Reply

  Annyival kiegészíteném, hogy a bevallást online kell már elkészíteni regisztráció után. https://www.artisjus.hu/felhasznaloknak/koncert-rendezveny/bejelentes-dijfizetes/

Leave A Comment